Vér sehol, de nem lesz mindig ilyen sima

Szerző: shLétrehozva: 2011. május 22. 18:34
HELYSZÍNI RIPORT. Szombat este a szomszédos Parc de Princes-ben ünnepelte duplázását a Lille (a Francia Kupa után a Ligue 1-t is megnyerte az északi alakulat egy hét alatt Párizsban), de a drámai, PSG elleni csatát csendes vasárnap követte a Roland Garroson. Elkezdődött az idei French Open. A két magyar, Arn Gréta és Szávay Ági azonban csak hétfőn mutatkozik be a párizsi salakon.


A franciák hat éve vezették be újításukat, miszerint már vasárnap elkezdődik a French Open és a plusz egy napra láthatóan mindenki vevő. A szurkolóknak megnőtt az esélyük, hogy bejussanak a versenyre, a játékosok három napot kapnak az első forduló teljesítésére, míg a rendezők extraprofitot könyvelhetnek el. Ezek a legjobb üzletek: valamennyi szereplő nyer vele, rajta. Ráadásul nem feltétlenül kell már vasárnap bevetni a sztárokat.

Ha azt mondom, hogy a nyitónapon pályára lépett teniszezők közül Jo-Wilfried Tsonga, David Ferrer, Samantha Stosur és Szvetlana Kuznyecova volt a négy kiemelkedő egyéniség, akkor azt hiszem, nem kell tovább magyaráznom: a Roland Garros eladja önmagát, a nézők jelentős része azért jön, hogy itt legyen, játszik, aki játszik. Persze ettől még mindenki várja Rafael Nadal, Novak Djokovics és Roger Federer bemutatkozását A nőktől most nem tudnék kiemelni senkit, ami nem biztos, hogy az én hibám.

Reuters
Sam Stosur első áldozata, Ivetá Benesová Fotó: Reuters

Kicsit azért hiányzik, amikor tizenhat pályán hatvannégy mérkőzéssel indul el a Grand Slam. Szerencsére az Australian Openen és Wimbledonban még az a lebonyolítás a divat. A French Openen vasárnap nyolc pályán, harminckettő meccsel várták a tenisz szerelmeseit. Nem is lenne ezzel semmi baj, csak elmaradtak a látványos, fordulatos, szóval a jó párbajok. Tudom persze, hogy a következő két hétben még bőven lesznek nagy csaták, fog itt még vér folyni, de miért ne fanyalogjak egy kicsit, ha már az idő gyönyörű, a helyszín Párizs és az esemény a Roland Garros.

Elgondolkodtató, hogy a selejtező keddi kezdete óta már öten léptek vissza a salakos csúcstalálkozótól. Közöttük három korábbi világelső, Andy Roddick, Juan Carlos Ferrero és Leyton Hewitt. Az ausztrál 30 éves (a spanyol 31, az amerikai augusztusban lesz 29)  és bokasérüléssel bajlódik. Jó lett volna látni őket, ki tudja lesz-e még erre alkalom Párizsban? Örülhetnek a kvalisok: öttel többen juthattak fel a főtáblára szerencsés vesztesként.   

Arn Gréta Petra Kvitova ellen készül  

Nem ragadtam ott egyik pályán sem, inkább sétáltam a helyszínek között. Így legalább összefutottam Arn Grétával, aki épp edzeni ment. A szokásos mosollyal az arcán beszélgetett valakivel, amikor megközelítettem. Azt mondta, hogy jól van, de örült volna egy könnyebb sorsolásnak (a kilencedik kiemelt, cseh Petra Kvitova ellen kezd hétfőn). Ráadásul nem sikerült tökéletesre a pihenője, illetve a felkészülése Róma után, mert hiába szeretett volna néhány napot Budapesten tölteni el kellett utazni Brüsszelbe.

Eredetileg nevezett az ottani WTA Grand Prix-ra, de a római menetelés túl sokat vett ki belőle, nem volt száz százalékos állapotban, ezért még Olaszországban lemondta az indulást. Aztán kiderült, hogy büntetés nélkül (7500 dollár) csak akkor léphet vissza, ha a helyszínen, tehát Brüsszelben intézkedik. Szigorú szabályok uralkodnak a profi teniszben, kiváltképp, ha valaki a top 50 tagja. Nagyobb bevételek, komolyabb elvárások, megnövekedett felelősség.

Épp a Suzanne Lenglenről tartottam a centerre, amikor a hetes pálya mellett kígyózó hosszú sor végén megpillantottam Gil Reyes-t, Andre Agassi egykori fitneszedzőjét, talán legbizalmasabb barátját. Nem az volt a meglepő, hogy mit keres a Roland Garroson, több teniszező is megkereste az elmúlt években, hogy dolgozzon vele. A lett Ernests Gulbis meccsére igyekezett bejutni, de eszébe nem jutott élni az ismertségével, állt ott a tömegben szerényen és szótlanul. Aki olvasta Agassi könyvét, az Opent, pontosan tudja, hogy ő ennyire emberi, közvetlen óriás.

Reuters
Marin Cilic bukása a nap egyik meglepetése Fotó: Reuters

Gulbis egyébként kikapott, de nem ő volt az egyetlen, aki úgymond meglepetést okozott: a horvát Marin Cilic is hamar elvérzett (hoppá, akkor mégis folyt itt vér), mert nem bírt a spanyol Ruben Ramirez Hidalgóval (6:7, 4:6, 4:6). De azt mindenki tudja, hogy ha Roland Garros és spanyol, akkor nincs életbiztosítás (tizennégyen vannak a férfi egyes főtáblán).

Hétfőn azért már 15 pálya között kalandozhatok tovább. Jön Novak Djokovics, Roger Federer és Juan Martin del Potro is! Igazából azt kívánom magunknak, hogy a második nap végén elmondhassam, van még magyar versenyben a Roland Garroson! Arn Grétának nem lesz egyszerű dolga Kvitovával, de a hátsérüléssel bajlódó Szávay Ági sem mehet biztosra a selejtezőből érkezett fehérorosz Olga Govorcova ellen.  

ROLAND GARROS, A JÁTÉKNAP EREDMÉNYEI
Férfi egyes, 1. forduló
Ferrer (spanyol, 7.)- Nieminen (finn) 6:3, 6:1, 6:1
Benneteau (francia)- Machado (portugál) 4:6, 6:1, 6:2, 6:0
Nisikori (japán)- Lu Jen-hszün (tajvani) 6:1, 6:3, 6:4
Sztahovszkij (ukrán, 31.)- Guez (francia) 6:7 (7-9), 6:3, 6:3, 6:3
Tsonga (francia, 17.)- Hajek (cseh) 6:3, 6:2, 6:2
Riba (spanyol)- Dodiq (horvát) 6:3, 3:6, 7:6 (8-6), 6:4
Teixeira (francia)- Millot (francia) 6:2, 5:7, 6:7 (4-7), 6:4, 6:1
Fognini (olasz)- Isztomin (üzbég) 6:4, 6:2, 6:2
Garcia-Lopez (spanyol, 30.)- Kendrick (amerikai) 6:1, 7:5, 4:6, 6:3
Ramirez Hidalgo (spanyol)- Cilic (horvát, 19.) 7:6 (7-4), 6:4, 6:4
Montanes (spanyol)- Gicquel (francia) 6:4, 6:4, 6:2

Női egyes, 1. forduló
Mártinez-Sánchez (spanyol)- Peer (izraeli, 19.) 7:6 (7-4), 6:1
Marino (kanadai)-K. Bondarenko (ukrán) 6:3, 6:3
Kuznyecova (orosz, 13.)- Rybariková (szlovák) 6:2, 6:3
Safarová (cseh)- Flipkens (belga) 6:1, 6:1
Görges (német, 17.)- Johansson (francia) 6:4, 6:4
Pironkova (bolgár, 32.)-Dellacqua (amerikai, szk.) 7:5, 6:3
Dulko (argentin)-Falconi (amerikai, szk.) 6:3, 6:4
Halep (román)- Kudrjavceva (orosz) 6:2, 6:1
Stosur (ausztrál, 8.)- Benesová (cseh) 6:2, 6:3
Cornet (francia)- Voracová (cseh) 6:4, 6:2
Pavljucsenkova (orosz, 14.)- Svedova (kazah) 7:5, 6:3
Jankovics (szerb, 10.)-A. Bondarenko (ukrán) 6:3, 6:1
Dusevina (orosz)- Dokic (ausztrál) 4:6, 6:3, 6:2
Hercog (szlovén)- Sanchez (francia) 6:0, 6:1

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu