Sokk: Venus Williams egészsége a tét

Szerző: shLétrehozva: 2011. szeptember 1. 05:22
Ha baj van, akkor hirtelen másodlagos lesz, mi történik a pályán. Szerdán ugyan a férfiaknál is véget ért az első forduló a US Openen és győzelemmel tért vissza a 2009-es bajnok, tavaly sérülés miatt nem indult Juan Martin Del Potro, de az ő sikerét is beárnyékolta Venus Williams visszalépése. Az amerikai mellett Robin Söderling sem ment ki a pályára, viszont a két Andy Murray és Roddick nyert. A nőknél már a 32 közé kerülésért teniszeztek New Yorkban különösebb szenzáció nélkül, igaz Marion Bartoli kikapott egy 19 éves amerikaitól, de Sarapova vette a második akadályt.


Harry Potter nem szolgált annyi misztikummal, mint a Williams nővérek az elmúlt egy évben. A homályos, furcsa történetek sora a tavalyi wimbledoni bajnokság után kezdődött egy máig felderítetlen müncheni étteremben. Ott lépett bele, Serena Williams valami üvegbe úgy, hogy másnap még bemutatót tudott játszani Kim Clijsters ellen Belgiumban, majd egyik operáció a másikat követte. A lábujja nem akart gyógyulni, nyolc hónapig ütőt sem vett a kezébe. Az idén tavasszal már az élete volt a tét: tüdőembóliával kezelték. Júniusban viszont újra játékra jelentkezett, és bár az All England Clubban elmaradt a címvédés, júliustól megállíthatatlan lett az amerikai keménypályán. A US Openre már az egyik legnagyobb esélyesként érkezett, nem csak a múltja miatt.

Közben a nővére Venus szintén hónapokat hagyott ki, 2011-ben összesen három versenyen indult. Flushing Meadows idejére azonban ő is feltámadt. Hétfőn sikerrel vette az első akadályt, pályafutása 60. egyéni meccsét nyerte New Yorkban. A második fordulóban, tekintettel arra, hogy világranglista 36.-ként a USTA nem emelte ki (nem szép dolog, megérdemelte volna) megkapta Sabine Lisickit. Rangadónak ígérkezett, be is rakták őket az Arthur Ashe-re harmadik felvonásnak. A centerpálya közönsége azonban hiába várta a US Open kétszeres bajnokát (2000-2001). Még tartott Andy Murray mérkőzése, amikor bejelentette, hogy visszalép a versenytől.



„Nagyon vártam ezt a találkozót. Láttam Venust az öltözőben és az edzőpályán is, de nem vettem észre rajta semmi szokatlant, ő sem szólt semmit, csak készült a meccsre. Teljesen váratlanul ért a hír”- nyilatkozta Sabine Lisicki. Venus Williams csak egy közleményt adott ki. „Nagyon csalódott vagyok, hogy vissza kellett lépnem az idei US Opentől. A közelmúltban Sjögren-szindrómát diagnosztizáltak nálam, ami egy autoimmunbetegség, befolyásolja az energiámat, fáradtságot és ízületi fájdalmakat okoz. Élveztem, hogy megnyertem az első mérkőzésem, szerettem volna folytatni, de erre most nem vagyok képes. Örülök, hogy végre megtalálták, mi a bajom, most a gyógyulásra koncentrálok, szeretnék minél előbb visszatérni a pályára”- üzente Venus Williams, aki Wimbledon óta nem versenyzett, edzeni is alig tudott csípősérülés és egy misztikus vírus miatt.

Rákerestem, hogy mi is az a Sjögren-szindróma: egy kevéssé ismert, nehezen felismerhető, ám sokkal gyakoribb betegség, mint azt gondolnánk. Aránylag gyakori, minden századik embert érinti. A betegek több mint 90 százaléka nő, átlagéletkoruk 50-60 év, ám férfiak esetében általában súlyosabb formában jelenik meg.

Nem tudom, hogy mennek a dolgok a Williams családban. Az mindenesetre elég furcsa, hogy Venus ügynöke, Carlos Fleming úgy nyilatkozott a tennis.com-nak, hogy az egész csapat a lelátóra készült, fogalma sincs, mi történt, de nagyon ideges.

Korai volna végleg elbúcsúzni Venus Williamstől, de a helyzet nem igazán bíztató. Tavaly elődöntős volt a US Openen, így most rengeteg pontot veszít és szeptember 12-én már nem lesz az első százban a világranglistán. Ez persze most másodlagos, a legfontosabb, hogy meggyógyuljon, de közeledik a nap, amikor a női teniszben lezárul a Williams korszak. Marija Sarapova kivételével nem látok olyat a lányok között, aki alkalmas, méltó lenne arra, hogy az elmúlt tíz év nagy négyesének (Serena Williams, Venus Williams, Justine Henin és Kim Clijsters) az örökébe léphetne.

Reuters
Louk Sorensen, az orvosi csoda Fotó: Reuters

Ha valakinek elsőre nem ugrik be semmi a Louk Sorensen név hallatán, ne magában keresse a hibát. A Stuttgartban élő, ír színekben versenyző, osztrák és norvég ősökkel rendelkező 26 éves fiatalember az év elején visszavonult, mert megunta, hogy folyton sérült, vagy beteg. Már csak hobbiból teniszezett és edzősködött Németországban. Aztán megtudta, hogy a védett ranglistájával beférhet a US Open selejtezőjébe. Gondolt egy nagyot és belevágott, úgy sem járt még New Yorkban. Nyert három meccset a kvaliban és a főtáblán találta magát. Izgatottan várta, hogy életében először egy top tízes játékos ellen lépjen pályára. Szerdán aztán Robin Söderling helyett a szerencsés vesztes, Rogerio Dutra Da Silva (nem brazil szappanopera hős, ő sem kötelező olvasmány) várt rá.

Szegény Sorensen nagyon csalódott volt, hogy nem Söderlinggel mérkőzhet, de így megcsillant a remény: életében másodszor meccset nyerhet egy Grand Slamen (2010-ben Mebourne-ben sikerült a bravúr). A tündérmese ezúttal nem happy enddel végződött: a harmadik játszmában már annyira görcsölt a keze, hogy a negyedik elején fel kellett adnia a meccset. A vereség ellenére úgy döntött, hogy visszatér. Igaz eddigi pályafutása során soha nem tudott öt versenynél tovább sérülésmentes maradni. Mindkét térdét operálták, nyolcszor fordult ki a bokája, begyulladt a szeméremcsontja, a szívét egy vírus támadta meg és csigolyatöréssel is kezelték. A maga nemében Louk Sorensen kész orvosi csoda.

Annyit azért jegyezzünk fel Robin Söderlingről, hogy gyomorfájdalmak és fejfájás miatt, az orvos tanácsára lépett vissza, mert kedd este egyre rosszabbul érezte magát. Augusztus eleje óta nem versenyzett, Montrealban szenvedett csuklósérülést. A svéd úgy kezdte a szezont, hogy megteheti a következő lépést, és komoly riválisa lehet a nagy négyesnek. Nyert is az idén már négy ATP Grand Prix-t, de ha így folytatja, akkor a londoni szezonzáróra sem jut el!

US OPEN 2011, SIKLÓS ERIK NAPLÓJA
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu