Sarapova-bukás után Djokovics KO

Szerző: Siklós Erik, MelbourneLétrehozva: 2013. január 24. 06:51, Utolsó módosítás: 2013. január 24. 14:20
A kínai Li Na juttathatja a trónra Serena Williamst. A hatodik kiemelt ázsiai az Australian Open 11. napján, az első női egyes elődöntőben viszonylag simán, 1 óra 33 perc alatt 6:2, 6:2-re verte az eddig menetelő Marija Sarapovát és ha a szombati fináléban jobbnak bizonyul a címvédő, világelső Victoria Azarenkánál, akkor ő pályafutása második Grand Slamét nyeri, míg Serena Williams a ranglista élére ugrik. A fehérorosz egyébként könnyedén állította meg a tegnap született új csillagot, Sloane Stephenst (1 óra 41 perc alatt 6:1, 6:4). A férfiaknál Novak Djokovics sorozatban harmadszor jutott döntőbe Melbourne-ben. A világelső, címvédő gyakorlatilag kiütötte a negyedik kiemelt David Ferrert az elődöntőben (1 óra 29 perc alatt 6:2, 6:2, 6:1), ökölvívómeccsen a második szett után technikai KO-t hirdettek volna.


 

Ha csütörtök, akkor kánikula Melbourne-ben: egy hete negyven fokban teniszeztek, amihez képest a 35 nem is olyan brutális. Ha az első női egyes elődöntő előtt valaki Li Na végső győzelmére fogadott, akkor most izgulhat, mert 9,5-ös szorzóval adták. Serena Williams váratlan búcsúja után az orosz Marija Sarapova lépett előre elsőszámú esélyesnek (kétszeres szorzóval), őt követte Victoria Azarenka (2,25) és harmadik volt Li Na. Igazán nagy profitot Sloane Stephens ígért (13-szoros pénzt), bár a legjobban az járt, aki szerdán az első szett elvesztése után rátette a pénzét: 100 dollárra 10100-at fizettek.

Marija Sarapova az első öt mérkőzésén mindössze kilenc gémet vesztett és hatvanat nyert. Most fordult a kocka, ő kapott teniszleckét, illetve fájdalmas pofont. Li Na az első pillanattól irányított és vezetett.

„Húsz év játék után itt volt az ideje, hogy egyszer egy tökéletes meccset játsszam. A találkozó elején ideges voltam, nagyon akartam ezt a győzelmet. Iszonyú keményen dolgoztam a télen az edzőmmel, néha mondtam is neki, hogy ne kínozzon, az én koromban ez már sok. De megérte. Most már nincs miért izgulnom, csak felmegyek a pályára szombaton, fogom az ütőm és élvezem a teniszt. Megtanultam uralkodni magamon mérkőzés közben. Korábban könnyen dühös lettem, de rájöttem nem kell az ellenfélnek kimutatni, hogy mit gondolok. Kicsit olyan ez, mint Hollywood”- mondta a mindig vicces Li Na.

„Túl sokat hibáztam, ő pedig nagyon, nagyon jól, agresszívan teniszezett. Talán most játszott ellenem a legjobban. Folyamatosan védekezésre kényszerített, ráadásul a lehetőségeimmel sem tudtam élni”- magyarázta a veresége okait Marija Sarapova, aki nem esett kétségbe a kudarc miatt. „Természetesen csalódott vagyok, de már megtanultam, hogy a tenisz ilyen. Elvesztesz egy meccset, de továbblépsz. Voltam már ilyen helyzetben és megoldottam. Elég kemény vagyok, hogy felálljak, keményen edzve fejlődjek és a következő lehetőséggel majd éljek”- mondta Sarapova.

A 19 éves amerikai Sloane Stephens nem tudta megismételni a szerdai teljesítményét, amivel elbúcsúztatta példaképét Serena Williamst. Túl sok volt a ki nem kényszerített hiba és az extra megoldások sem jöttek úgy, mint a negyeddöntőben. A második szettben 3:5-ről, öt meccslabdát hárítva visszabrékelt, de egyenlíteni nem tudott… igaz Azarenka orvosi ápolást kért 5:4-nél, amikor nagy gondban volt és a szünet tíz percig tartott. Nem lopta be magát a sportszerűségre nagyon érzékeny ausztrál szurkolók szívébe.

„ Kicsit pánikba estem, de nem a kimaradt meccslabdák miatt, hanem, mert nem kaptam levegőt. Nem tudtam, mi okozza. Soha nem éreztem korábban hasonlót. Előbb ki kellett volna hívnom az orvost. Kiderült, hogy a bordámnál beszorult a levegő”- emlékezett a szenvedésére a világelső Azarenka, aki nem érezte, hogy bármi rosszat tett volna.

A szombati döntőben tehát Victoria Azarenka az újra formába lendült Li Na ellen védheti meg a címét, mindketten másodszor játszhatnak a serlegért Melbourne-ben (a kínai 2011-ben kikapott a fináléban Kim Clijsterstől). A győztes 2 430 000 ausztrál dollárral (körülbelül 560 millió forint) lesz gazdagabb.

Könnyen felejthető kivégzést hozott az első férfi egyes elődöntő. Szegény David Ferrer bármivel próbálkozott Novak Djokovicsnak nem csak mindenre akadt válasza, de jobbal rukkolt elő és szinte edzésjelleggel intézte el a spanyolt. A Rod Laver Arena publikuma kivételesen csalódottan távozhatott, mert a drága jegyért ezúttal átlag alatti előadást kapott. Mintha csak érezte volna a címvédő, hogy adós maradt, bár nem rajta múlt, visszament a centerre a legendák (Ivanisevics, Cash, Forget és Leconte) páros meccse alatt. Ápolónak öltözve kezelte Henrie Leconte-ot. A szerb két napot pihenhet a vasárnapi finálé előtt, pénteken megnézheti a Federer-Murray párbajt és várhatja a csata győztesét. Azt mondta, mindegy neki, ki nyer, azt nem bánná, ha 4-5 óráig tartana a svájci és a skót küzdelme.

Nem akármilyen csoportkép készült a héten Melbourne-ben: ausztrál teniszlegendák pózoltak. A tizenegy egykori bajnok (köztük Margaret Court, Frank Sedgman, Rod Laver, Neale Fraser, Ken Rosewall, John Newcombe, Tony Roche és Pat Rafter) összesen 219 Grand Slam trófeát nyert. Döbbenetes szám, kiváltképp, ha hozzáteszem, hogy bőven voltak hiányzók (például Pat Cash, Lleyton Hewitt, Mark Edmondson, Mark Woodforde és Tod Woodbridge). Felfoghatatlan eredmények, hihetetlen hagyomány, óriási tartalék és rengeteg pénz. Ausztrália nem véletlenül tenisznagyhatalom. Javában tart a Melbourne Park fejlesztése, aminek az első szakasza 2015. januárig tart és 366 millió dollárba (86 milliárd forint) kerül. Nem tudom, miként képzelheti bárki is, hogy mi versenyben lehetünk velük, legalább a pályán. Egyre szebb és értékesebb az a ’95-ös Davis-kupa diadal! És nem az volt az egyetlen sikerünk az utóbbi 15-20 évben.

AUSTRALIAN OPEN, CSÜTÖRTÖKI EREDMÉNYEK:

FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ:

Djokovics (szerb, 1.)-Ferrer (spanyol, 4.) 6:2, 6:2, 6:1
Murray (brit, 3.)-Federer (svájci, 2.), péntek

NŐI EGYES, ELŐDÖNTŐ:

Azarenka (fehérorosz, 1.)-Stephens (amerikai, 29.) 6:1, 6:4
Li Na (kínai, 6.)-Sarapova (orosz, 2.) 6:2, 6:2

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu