Önmagát kellett legyőznie S. Williamsnek

Szerző: Siklós Erik, New YorkLétrehozva: 2012. szeptember 10. 01:07
Kivégzésnek, könnyű kalandnak indult, dráma és majdnem meglepetés lett a vége: a 30 éves Serena Williams nyerte a US Opent, a döntőben 2 óra 18 perc alatt győzött 6:2, 2:6, 7:5-re a világelső Victoria Azarenka ellen. Az amerikai felmosta a pályát az első játszmában a fehérorosz ranglistavezetővel, ökölvívómeccsen már technikai KO-t hirdettek volna, de itt folytatták... A tizennégyszeres Grand Slam-bajnok mintha megunta volna az egyoldalú küzdelmet, egyre többet hibázott, mély gödörbe taszítva magát. A finálé első ötven percében Azarenkának gyakorlatilag semmi köze nem volt ahhoz, miként alakul az eredmény. Aztán a minszki megérezte, hogy lehet keresnivalója és megmutatta, nem teljesen érdemtelenül vezeti a női teniszezők világranglistáját. A döntő szettben az első brékelőnyét még elbukta, de a következőnek köszönhetően pályafutása második Grand Slam serlegéért adogathatott 5:4-nél, hiába, egyetlen pontot nyert. A döntőben 13 ászt adogató Serena Williams sokadszor mutatta meg, hogy nem csak kivételes teniszező, de óriási küzdő is: kimászott a sírból és 13 évvel első itteni diadala után negyedszer is veretlen maradt Flushing Meadowsban. A trófea mellé 1 millió 900 ezer dolláros csekket kapott, de arra még várnia kell, hogy a trónt is visszafoglalja, egyelőre csak negyedik.


Kevesen gondolták volna, hogy Victoria Azarenka és Serena Williams mérkőzése a US Open döntőjében a 94-es finálé (Arantxa Sanchez 1:6, 7:6, 6:4-re nyert Steffi Graf ellen) óta a leglátványosabb, legfordulatosabb, legdrámaibb csata lesz. Az amerikai 2008 óta tízszer találkozott a fehérorosszal, de csak egyszer kapott ki tőle, az elmúlt hónapokban háromszor bizonyult jobbnak nála (Madridban, Wimbledonban és az olimpián) játszmavesztés nélkül. Serena Williams az első hat meccsén szettet sem vesztett New Yorkban, átlag 68 percet töltött a pályán áldozataival. Kirobbanó formában teniszezett, kiváltképp a második héten. Annak ellenére, hogy Azarenka 2012-ben a legsikeresebb keménypályás teniszező a nőknél (34 meccsből 32-t megnyert) nehéz volt elképzelni, hogy meglepheti az amerikait.

Mintegy 38 percig úgy tűnt gyorsan vége lesz a döntőnek, Serena Williams uralkodott a pályán, szegény Azarenka minél jobb megoldásokkal rukkolt elő annál nagyobb pofont kapott. Az amerikai elképesztően szervált, ontotta a pontot érő ütéseket. Néha elállítódott a műszere és viszonylag könnyű helyzetekben hibázott, de bőven belefért (6:2).

Az Arthur Ashe stadion publikuma kicsit még örült is, amikor a második szett elején váratlanul 0:2 lett (az első játszmában összesen hat pontot vesztett adogatóként az amerikai), mert a nézők szerettek volna többet kapni, drámát látni a pénzükért (a pályához közeli helyekre 10000 dollár fölött adták a jegyeket).

Aztán Serena Williamsnek hiába volt fogadóelőnye a negyedik gémben, nem tudott visszabrékelni és egyértelműen megtörtént a fordulat. Már közel sem mutatkozott akkora különbség a két harcos között, ráadásul a hazai hős rengeteget rontott és képtelen volt a korábbi játékához visszatalálni. Az addig érinthetetlennek hitt Serena Williams egyre sebezhetőbb lett.

Azarenka ezt azzal magyarázta, hogy taktikát változtatott, jobban fogadta a szerváit és hosszabb labdamenetekre késztette őt, tehát kiprovokálta a lehetőségeket, amikkel aztán élt is. Ez annyira bejött, hogy a döntő felvonásban egyre inkább ő irányított, a közönség kezdte elfogadni, Serena Williams 2011 után megint elbukja a finálét. Azarenka 5:3-nál kettő pontra állt a diadaltól, de az amerikait megmentette a szervája. Aztán a világelső előbb a győzelemért, majd pár perccel később a rövidítésért adogatott, de az amerikai addigra már feltámadt és a fontos pillanatokban nem hibázott.

A harmadik játszma valóban parádés labdameneteket, szenzációs megoldásokat hozott, Azarenka felvette a versenyt példaképével. Jogosan kezdték emlegetni minden idők egyik legjobb US Open női egyes döntőjének.

„Ebben a pillanatban szomorú vagyok, nehéz arra gondolni, milyen jó meccset játszottam. Nagyon közel voltam a győzelemhez, nem sikerült és ez mélyen érint, fáj. De biztos vagyok benne, hogy néhány nap múlva már másképp látom majd és képes leszek örülni annak, amit elértem, büszke lehetek magamra.”- nyilatkozta Victoria Azarenka, aki szerint Serena Williams minden idők legjobb teniszezője, egy új szintre emelte a játékot és őt is folyamatosan, arra ösztönzi, hogy fejlődjön.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu