Nem hiába szították a tüzet a franciák

Szerző: shLétrehozva: 2010. december 4. 19:45
Vendég előnnyel indul a Davis Kupa-döntő utolsó napja, a két záró egyes előtt a franciák 2:1-re vezetnek a Belgrád Arénában. A pénteki 1:1 után még inkább felértékelődött a szombati páros és a tétnek megfelelően időnként drámai feszültség uralkodott a húszezres katlanban. Mintegy ezerötszáz francia fanatikus a lelátón túlharsogta, leszurkolta a félelmetesnek hitt szerb drukkereket és az Arnaud Clement-Michael Llodra duó feltámadt. Vert helyzetből, 0:2-es játszmaállásról fordítva, 4 óra 34 perces, felejthetetlen ütközetben 3:6, 6:7, 6:4, 7:5, 6:4-re nyert. A 2. játszma hajrájában a lelátón és a pályán is elszabadultak az indulatok, de szerencsére senki nem szenvedett maradandó károsodást. Vasárnap Novak Djokovics a szerb remények életben tartásáért lép pályára, de Gael Monfils ellen nem lesz könnyű egyenlíteni?


 

A francia kapitány, Guy Forget tévedett ugyan, de ezt egyetlen honfitársa sem kérte számon rajta. Az igazi sportember, rendkívül szimpatikus Forget úgy tippelt még péntek este, hogy a szerbek bevetik a párosban Novak Djokovicsot. Náluk nem volt kérdés a szereposztás, de a házigazdák úgy búcsúztak, hogy este még átbeszélik, mi a legjobb nekik és utána döntenek.

Pénteken, néhány perccel tíz óra előtt érkezett a szállodába Novak Djokovics. Felszabadultan, vidáman közeledett a lifthez. Előtte nem sokkal ment fel Janko Tipsarevics a feleségével, ami kicsit meglepett, mert a Rocky I-ben úgy tanultam, hogy a nők gyengítik a lábat. Persze egyben biztosak lehettünk: Tipsarevicsnek csak szurkolnia kell szombaton. Djokovicstól természetesen nem kérdeztem meg, hogy pályára lép-e a párosban, de nem úgy tűnt, mint akire valami nagy teher nehezedik. Ő már valószínűleg tudta, hogy marad Viktor Troicki Nenad Zimonjics partnere.

„A páros kritikus lesz. Mindent meg fogunk tenni a győzelemért, Arnaud és Michael sok nagy csatát vívott már meg sikerrel. Amikor jól játszanak, akkor ellenállhatatlanok. Ők alkotják a világ egyik legjobb párosát. Nem véletlenül győzték le a Bryan fivéreket a Davis Kupában, az Egyesült Államokban. Bárki is lép pályára a szerbeknél, négy nagyon tehetséges srácot és kiváló teniszt láthatunk majd”- vélekedett még pénteken Guy Forget. Nos, Djokovics ugyan nem játszott, de minden másban tökéletesen igaza lett a francia kapitánynak.

Reuters
Jaj a legyőzötteknek! Fotó: Reuters

Az előadás, a csata elérte a klasszikusnak minősülő mérkőzések szintjét. Az első játszmában a szerbeknek elég volt egy korai brék (Clement botlott) és még az is belefért, hogy Zimonjics a szettért szerválva két kettőshibát adogasson. Látványos megoldásokban ekkor sem volt hiány, a négy főszereplő pazar labdameneteket produkált és a fontos pontoknál jobban koncentrált a szerb kettős.

A dráma a második szett hajrájában fokozódott: ezúttal Troicki adogathatott a játszmáért 6:5-nél (miután Clement, némi szurkolói segédlettel másodszor is elbukott), de az egyik szervája után, labdamenet közben több francia belehorkant a csendbe. Hát persze, hogy hatalmas botrány kerekedett. Már-már veszélybe került a folytatás. Nem lehetett teniszezni. Hol az egyik, hol a másik szurkolói oldalról kiabáltak, fütyültek, hangoskodtak megzavarandó a játékosokat. Úgy tűnt, ebből nagy balhé lesz. Aztán Tipsarevics magához ragadta a mikrofont és igyekezett jobb belátásra bírni az övéit. Lassan nyugodtak meg a kedélyek. Troicki is őrjöngött, amikor a játékvezető újra első adogatást adott Llodrának, mert szerinte megzavarták a nézőtérről. A játszma sorsáról végül rövidítés döntött és ezt magabiztosan hozták a szerbek. Na, ekkor biztos, nem fogadtam volna a franciákra.

Reuters
Llodrát (háttal) ünneplik a társak a párossiker után Fotó: Reuters

Ami a folytatásban történt az maga a talány. A mentálisan legyőzhetetlennek gondolt szerbek, ha nem is összezuhantak, de a fontos pillanatokban egyre hitehagyottabban teniszeztek. Szinte hihetetlen, de Clement a harmadik, a negyedik és az ötödik szett nyolcadik játékában egyaránt 15:40-ről hozta az adogatását. Ráadásul a negyedik játszmában 3:4-nél kapta össze magát- egyetlen megingás azt jelentette volna, hogy Zimonjics a győzelemért szerválhat. A kimaradt szerb lehetőségek mind magabiztosabbá tették a franciákat és játszmánként egy-egy brék elégnek bizonyult a fordításhoz, a több mint bravúros győzelemhez. Számomra az is a meglepetés erejével hatott, hogy tizenhétezer szerb képtelen volt lelket verni, erőt, hitet adni a két hazai gladiátornak, amikor Trocki és Zimonjics érezhetően gödörbe került. Tanulhatnának a francia szurkolóktól. A vendégek azt is megengedték maguknak, hogy egy hatalmas, lelátó méretű francia zászlót feszítsenek a fejük fölé. 

Miben bízhatnak ezután a hazaiak? Meglesz-e a tenisztörténeti Davis Kupa-diadal? Nem lesz egyszerű, de, ha szeptemberben a csehek ellen sikerült 1:2-ről nyerni vasárnap, akkor most se temessük idő előtt Djokovicsékat.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu