Kiütötték Roger Federert a US Openen

Szerző: Siklós Erik, New YorkLétrehozva: 2012. szeptember 6. 05:37
Hiányozni fog a US Open hagyományos szuper szombatjáról Roger Federer! A világelső svájci sorozatban nyolcszor játszott elődöntőt Flushing Meadowsban (a 60. születésnapját szeptember 2-án ünnepelt Jimmy Connors 1974-től 12-szer jutott a legjobb négy közé New Yorkban), de ezúttal a cseh Tomas Berdych már a nyolc között elgázolta az Arthur Ashe stadionban. A parádés napot kifogott Berdych a döntőbe jutásért a skót Andy Murray ellen játszik, bár nem sokon múlt, hogy Marin Cilics elbúcsúztassa a londoni olimpia aranyérmesét. A nőknél Serena Williams került utolsóként a legjobb négybe: szenzációsan teniszezve állította meg Ana Ivanovicsot (58 perc alatt 6:1, 6:3). Az olasz sara Errani lehet a következő áldozata az amerikainak.


Ez lehetett volna az a nap, ami úgy vonul be a teniszlexikonba, mint Andy Roddick utolsó mérkőzésének a dátuma. Szeptember 5-e azonban inkább emlékezetes lesz Roger Federer vereségéről. Az első kiemelt négy napja nem játszott meccset a US Openen, mert Mardy Fish visszalépésével besétált a negyeddöntőbe. Talán ez okozta a vesztét…

Federer magabiztosan kezdett szerda este, labdája volt a duplabrékhez, de Berdych idejében kapcsolt és a szettet záró rövidítésben csak egy pontot engedett a svájcinak. A meglepetés, a döbbenet csak fokozódott a második játszmában: a 6. kiemelt elhúzott 5:2-re, és amikor másodszor adogatott a szettért, nem kegyelmezett. Berdych bámulatosan adogatott, brutális tenyereseket ütött és fejben sem fáradt, miközben a bázeli szokatlanul sokat rontott.  A harmadik felvonásban egyből elnyerte Federer adogatását, de 3:2-nél váratlanul megtorpant és a svájci feltámadt az ajándékba kapott lehetőségtől. Berdych a negyedik szettre rendezte gondolatait, helyreállt az önbizalma és hiába brillírozott időnként Federer az újra bizonytalankodó tenyeres végzetesnek bizonyult. A cseh 4:3-nál brékelt és magabiztosan szervált a meccsért, pályafutása egyik legnagyobb diadaláért. Teljesen megérdemelten győzött 2 óra 42 perc alatt 7:6, 6:4, 3:6, 6:3-ra.

Thomas Berdych először játszott esti meccset az Arthur Ashe stadionban, Federer huszonnegyedszer és soha nem vesztett korábban. Thomas Berdych 53 meccsből egyetlen alkalommal kapott ki Grand Slamen 2:0-s játszmaállásról, 2009-ben, az Australian Open 4. fordulójában, Roger Federertől. Most nem hagyta kiénekelni a sajtot a szájából.

A másik negyeddöntőben Andy Murray feltámadásához valószínűleg Marin Cilics is kellett. A még mindig csak 23 éves horvát 6:3, 5:1-re vezetett a Louis Armstrong stadionban a skót ellen, de 3 órás drámában 3:6, 7:6, 6:2, 6:0-ra kikapott. Három éve ugyanitt simán verte Murray-t (7:5, 6:2, 6:2), aki előtte és azóta is mindig jobbnak bizonyult nála.

Micsoda nap volt! Az előrejelzés rengeteg esőt jósolt, de szerencsére a teniszé lett a főszerep. Csütörtökön két férfiegyes negyeddöntővel folytatódik az idei US Open: előbb David Ferrer és Janko Tipsarevics párbajozik egyet, majd jön a címvédő Novak Djokovics és Juan Martin Del Potro. A nagy hármas sorozatát már csak a szerb folytathatja, de a Roddickot búcsúztató argentin ellen biztos nem lesz olyan könnyű dolga, mint az eddigi meccsein.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu