Djokovics nem sajnálja Armstrongot

Szerző: Siklós Erik, MelbourneLétrehozva: 2013. január 18. 12:47
Látványos, szórakoztató meccsen búcsúztatta Novak Djokovics a 34 éves Radek Stepaneket és elsőként jutott a legjobb 16 közé a férfiaknál az Australian Openen. A kétszeres címvédő szerb a meccs után úgy nyilatkozott, hogy Lance Armstrong a hazugságaiért megérdemli, ha szenvednie kell. A világelső a negyeddöntőbe kerülésért a svájci Stanislas Wawrinkával találkozik vasárnap. Simán győzött Tomas Berdych és David Ferrer is, utóbbi a 2006-ban döntős Marcos Baghdatist verte (6:4, 6:2, 6:3). Janko Tipsarevics öt játszmában nyert, Fernando Verdasco (2009 melbourne-i hőse) ugyanennyiben kikapott, a dél-afrikai Kevin Anderson tréfálta meg a spanyolt. A nőknél túlvagyunk az első csúcstalálkozón, de Marija Sarapova és Venus Williams rangadónak ígérkezett csatájából felejthető kaland lett: a szibériai lelépte az amerikait (6:1, 6:3). Nem valószínű, hogy a nyolc közé kerülésért a belga Kirsten Flipkens megállítaná a trónra törő oroszt. Könnyedén vette a harmadik akadályt Agnieszka Radwanska és Li Na. A szerbek párbaja után, mint általában most is Ana Ivanovics örülhetett, Jelena Jankovics pedig pityergett. Folytatódott Kimiko Date tündérmeséje, a 42 éves japán asszony pénteken a párosban remekelt, a 2. kiemelteket búcsúztatva társával. Egy magyarral megint kevesebb lett Melbourne-ben, mert a Czink-Jovanovski kettős 6:3, 6:3-ra kikapott a Grandin-Uhlirova duótól, így már csak Marosi Katának szurkolhatunk, aki szombaton folytatja a női párosban. Ha sikerülne nyerni a Petrova-Srebotnik kettős ellen, akkor a Williams nővérek jönnének valószínűleg.


Enyhült a hőség Melbourne-ben, sőt, koradélután még esőszünetet is kellett tartani. Ráadásul váratlanul jött az égi áldás, nem csukták be idejében a Rod Laver aréna tetejét, így még a centeren is megállt a játék, amíg szárazra törölték a pályát.

Kis túlzással azt is mondhatnám, hogy a húgáért is teniszezett pénteken Venus Williams. Az idei Australian Open végén az Azarenka, Sarapova, Serena Williams hármasból kerül ki az új világelső. A számok alapján erre az amerikainak van a legnagyobb esélye, mert neki a döntőbe jutás már garantáltan elég a trónhoz. De akár ki is kaphat a címvédő fehérorosztól az elődöntőben, ha ő utána másodszor is a csúcsra ér Melbourne-ben. Ez a versenyfutás azért is érdekes, mert tavaly hasonló volt a helyzet, csak kicsit más szereposztással. Akkor még Caroline Wozniackinak hívták a királynőt és Petra Kvitova tűnt a legesélyesebbnek arra, hogy leváltsa őt. Ehhez képest a cseh most csak nyolcadik, a dán tízedik a világranglistán. Nem tudom, hányan gondolkodnak azon, hogy mi történhetett Petra Kvitovával? A 2011-es szezon legjobbja árnyéka önmagának, egyértelműen megtorpant. Az egyik kolléga szerint a zuhanás magyarázata egyszerű: tavaly megvált a menedzsmentje szlovák erőnléti edzőjétől (állítólag ki sem fizették), akinek pedig elévülhetetlen érdemei voltak az addigi sikerekben. Kvitova most súlyproblémával küzd, ennek megfelelően mozog, illetve nem mozog. Ne feledjük, még mindig csak 22 éves és teniszezni nem felejtett el…

Andre Agassi (már nagyon várják, a jövő héten érkezik, ő fogja átadni a trófeát a bajnoknak) utolsó edzője, Darren Cahill azt találta mondani, hogy az antidopping program elégtelen és visszalépés történt az elmúlt években. A kiváló szakember ráadásul inkább arról ismert, hogy nagyon megfontolt, visszafogott, mintsem szeret hangzatos kijelentéseket tenni. Természetesen Lance Armstrong ügye hozta felszínre a doppingkérdést a teniszben. Novak Djokovics a Stepanek elleni sikere után többet beszélt erről, mint a meccsről, vagy a következő ellenfeléről. Védelmébe vette a antidopping programot, szerinte a tenisz tiszta, a teniszezők a legtisztább sportolók közé tartoznak és minden rendben, nem kell semmin változtatni. Az pont elég, hogy meg kell adni mindenkinek, mikor, hol van és bármikor ellenőrizhetik. Ő jobban szereti, ha vizeletminta alapján dolgoznak, de a vérvizsgálattal sincs gondja. Úgy gondolja, ez a rendszer senkinek nem ad esélyt, hogy sportszerűtlen eszközökhöz nyúljon. Őt évente legalább tízszer ellenőrzik, de ezzel nincs semmi gondja, amíg a riválisait is hasonlóképp tesztelik.  A kerékpársportban elvesztette a hitét. Régebben követte, nézte a versenyeiket. Biztos benne, sok biciklista edz nagyon keményen, teljesítményfokozó szerek nélkül, de nem elfogadható, hogy fizikálisan olyan embertelen teljesítményre kényszerítik őket, mint amit a Tour de France, vagy a Giro D’Italia megkíván. „Láthatják, Lance Armstrongnak és sok más bajnoknak is használnia kellett valamit, hogy sikeres legyen”- nyilatkozta Novak Djokovics.

A teniszben, 2011-ben 2150 doppingvizsgálatot végeztek, de 2019 vizeletminta alapján történt. Az ITF (Nemzetközi Teniszszövetség) 1,3 millió dollárt költött a vizsgálatokra az adott évben, míg az UCI (a kerékpárosok szövetsége) 4,7 milliót.


 

FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ, FELSŐ ÁG:

Djokovics (szerb, 1.)-Stepánek (cseh, 31.) 6:4, 6:3, 7:5
Wawrinka (svájci, 15.)-Querrey (amerikai, 20.) 7:6, 7:5, 6:4
Anderson (dél-afrikai)-Verdasco (spanyol, 22.) 4:6, 6:3, 4:6, 7:6, 6:2
Berdych (cseh, 5.)-J. Melzer (osztrák, 26.) 6:3, 6:2, 6:2

Ferrer (spanyol, 4.)-Bagdatisz (ciprusi, 28.) 6:4, 6:2, 6:3
Nisikori (japán, 16.)-Donszkoj (orosz) 7:6, 6:2, 6:3
Almagro (spanyol, 10.)-Janowicz (lengyel, 24.) 7:6, 7:6, 6:1
Tipszarevics (szerb, 8.)-Benneteau (francia, 32.) 3:6, 6:4, 2:6, 6:4, 6:3

NŐI EGYES, 3. FORDULÓ, ALSÓ ÁG:

Li Na (kínai, 6.)-Cirstea (román, 27.) 6:4, 6:1
Görges (német, 18.)-Cs. Csie (kínai) 6:3, 1:6, 7:5
Ivanovics (szerb, 13.)-Jankovics (szerb, 22.) 7:5, 6:3
A. Radwanska (lengyel, 4.)-Watson (brit) 6:3, 6:1

Kerber (német, 5.)-Keys (amerikai) 6:2, 7:5
Makarova (orosz, 19.)-Bartoli (francia, 11.) 6:7, 6:3, 6:4
Flipkens (belga)-Szavinih (orosz) 6:2, 4:6, 6:3
Sarapova (orosz, 2.)-V. Williams (amerikai, 25.) 6:1, 6:3

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu