Minden idők legnagyobb pólócsapata

Szerző: shLétrehozva: 2008. augusztus 25. 15:02
„Háromból három arany zsinórban. Nem véletlen” – nyilatkozta vasárnap Kemény Dénes szövetségi kapitány. Valóban nem. A Pekingben látottnál tökéletesebb, lelkesebb, egységesebb vízilabdacsapatot nehéz lenne elképzelni. A magyar egyeduralom 1928 óta tart a sportágban, pólósikereinket a két világháború között a Komjádi-féle alakulat, később a Gyarmati-Jeney-Kárpáti-tengelyre épülő legénység alapozta meg. A Kemény-tanítványok bravúrjához hasonlóra azonban még soha nem voltunk képesek, legalább 12 évig ülhet Magyarország a vízilabdasport trónján, miután pólósaink megszerezték a magyar sport 160. aranyérmét!


Kásásékat sokan már athéni győzelmük után is minden idők legjobb pólócsapataként aposztrofolták, a pekingi siker után ez már vitán felül igaz rájuk. Jelenleg kilenc olimpiai aranynál tart Magyarország a sportágban, s ezzel magasan kiemelkedünk a mezõnybõl, sõt ennél több ötkarikás címet a csapatsportokban csak az amerikai férfi kosárlabdázók gyűjtöttek be.

 

Gyarmati Dezső vezeti az egyéni nemzetközi éremtáblázatot 3 arannyal, 1 ezüsttel és 1 bronzzal Kárpáti György előtt, de a háromszoros olimpiai győztes pólósok táborába újabb hat játékos iratkozott fel vasárnap: Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Szécsi Zoltán.

 

DIÓHÉJBAN A KEMÉNY-CSAPAT OLIMPIAI SIKEREIRŐL

 

A 76-os montreali siker után írd és mondd huszonnégy év elteltével szerezték meg az elsőséget hazánk számára a Sydney-olimpia "keménylegényei". A döntőben a „Nagy Testvér” Oroszországnak csak a statiszta szerep jutott. Vári álomgólja, Benedek négyese, Kósz káprázatos védései a sportág históriáskönyveinek aranybetűs lapjaira tartoznak.

 

Két Eb-bronz után sokan lesajnálták az olimpiai címvédő válogatottat, amely Barcelonában úgy nyerte a vb-t, hogy elkerülte délszláv vetélytársait. Athénben aztán a bivalyerős szerb válogatottal hozta össze a sorsa a Kemény-legényeket a fináléban, ahol földöntúli tettet hajtottak végre, kétszer is verthelyzetből álltak fel, az utolsó negyedet 3:0-ra nyerve fordították meg a meccset. Száz százalékos teljesítménnyel, kétszer a szerbeket és a horvátokat verve értek révbe, egy csapásra elcsendesítve korábbi bírálóikat.

 

Pólósaink immár kilencedszer távoznak győztesen a játékokról, 1936 és 1956 után negyedszer dicsekedhetnek címvédéssel, ennek megfelelően természetesen fölényesen vezetünk az éremtáblázaton 9 arany, 3 ezüst és 3 bronzéremmel. Az éllovas pozíciót ezzel minden bizonnyal évtizedekre kibérelte magának Magyarország, a második Nagy-Britannia fényévekkel jár mögöttünk (négy arannyal), nem mellesleg pedig jelenleg már nem is tartozik a sportág elitjéhez, tehát körön kívül szorult.

 

 

A VÍZILABDASPORT KRÓNIKÁJA A KEZDETEKTŐL A KEMÉNY-ÉRÁIG:

 

 

Az olimpia programjában a legrégebb óta szereplõ csapatverseny a vízilabda, hiszen már az 1900-as párizsi olimpián is érmeket osztottak. Kezdetben a sportág feltalálói, a britek domináltak, hiszen az elsõ öt olimpiai tornából négyet nyertek meg (csak St. Louisban gyõzött amerikai csapat, de akkor más nemzetbeli nem is indult).

 

Ötödik helyek a hõskorban

 

A mieink elõször 1912-ben indultak, s a sportággal még csak ismerkedõ válogatottunk az elsõ magyar bajnokságot nyolc évvel korábban írták ki) a hat csapatos tornán két egygólos vereséget szenvedett el a késõbbi bronzérmes Belgiumtól, illetve Ausztriától, így végül az ötödik helyen zárt.

 

Legközelebb tizenkét év múlva szerepelhetett csapatunk, 1924-ben Párizsban. Ekkor már 13 válogatott nevezett, a mieink ráadásul éppen a címvédõ britek ellen kezdték meg szereplésüket, ám nagy meglepetésre sikerült 7:6-ra gyõzniük.

 

Sajnos a folytatásban az 1920-ban és végül 1924-ben is ezüstérmes belgákkal már nem bírtak a mieink. Bár a csehszlovákokat kiütötték (7:0), a svédektõl elszenvedett 4:1-es vereség újra az ötödik helyet jelentette.

 

Eb-aranyaktól az olimpiai aranyakig

 

1926-ban Budapesten rendezték meg az elsõ vízilabda Európa-bajnokságot, ahol már sikerült az áttörés és a mieink a dobogó legfelsõ fokára állhattak, csakúgy, mint egy évvel késõbb Bolognában.

 

Az 1928-as olimpia azonban nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna: Amszterdamban a 14 csapat részvételével zajló tornán Argentína és az Egyesült Államok ellen gólt sem kaptak a mieink, s a címvédõ Franciaország legyõzése sem okozott nagy gondot (5:3), ám a döntõben a németek ellen 2:0-s vezetés után hosszabbításban kaptak ki a mieink. Így aztán meg volt az elsõ olimpiai érem is, ám ez némi csalódásra csak ezüst lett.

 

Az 1931-as párizsi Eb megnyerése után az 1932-es Los Angeles-i olimpián már nem hibázott csapatunk. A magas utazási költségek miatt csak öt csapat indult, így körmérkõzéses formában dõlt el az érmek sorsa. A mieink egybõl az amszterdami döntõ visszavágójával, azaz a németekkel kezdtek, s ezúttal magabiztosan 6:2-re gyõztek. A japánokat 18:0-ra, a házigazda amerikaiakat pedig 7:0-ra verték, míg a brazilok már ki sem álltak, így aztán száz százalékos teljesítménnyel szerezte meg csapatunk az elsõ olimpiai aranyát. Négy évvel késõbb már jóval nehezebb dolga volt a mieinknek, hiszen a németeket kellett megelõzni hazai pályán. Igaz, ez az 1934-es magdeburgi Eb-n is sikerült. Ezúttal a tizenhat csapatos tornán Jugoszlávia, Málta, Nagy-Britannia, majd Belgium és Hollandia legyõzése után következtek a házigazdák. A meccs 2:2-es döntetlennel zárult, mivel azonban a záró fordulóban a mieink 5:0-ra verték a franciákat, a németek viszont csak 4:1-re a belgákat, így jobb gólarányunknak köszönhetõen szereztük meg az aranyat. Miután az 1938-as londoni Európabajnokságot is a mieink nyerték, ez azt jelentette, hogy a harmincas években minden jelentõs tornát a mieink nyertek (két olimpia és három Eb).

 

Azok a csodálatos ötvenes évek…

 

A második világháborút követõen nem sikerült egybõl visszakapaszkodni a csúcsra: az 1947-es Monte-Carlo-i kontinenstornán az a szégyen esett meg a mieinkkel, hogy még a dobogóról is lecsúsztak. Az elsõ öt Európa-bajnokság megnyerése után ez bizony elég gyatra teljesítmény volt. Egy évvel késõbb a londoni olimpián aztán sikerült valamelyest javítani. A tizennyolc csapatból elõször Egyiptomot, aztán a házigazda briteket, majd újra az egyiptomiakat gyõzték le. Ezután viszont egy egy gólos vereség következett az Európa-bajnok olaszokkal szemben, s hiába vertük meg aztán a jugoszlávokat, a franciákat és a belgákat is, a végül bronzérmes hollandok ellen csak egy döntetlen jött össze, így végül is meg kellett elégednünk az ezüstéremmel. A hollandok két évvel késõbb az Eb-t is megnyerték, igaz, a mieink nem voltak ott, miután a kontinensviadalt eredetileg Budapest rendezte volna, ám a szövetség utólag mégis Bécsnek ítélte oda. Helsinkiben viszont már ott voltunk a rekordszámú huszonegy csapat között. Mexikó és Egyiptom legyõzése után az olimpiák történetében elõször a Szovjetunió ellen léptek medencébe, s ha szoros mecscsen is, de nyertünk 5:3-ra. A németek elleni 9:1-es sikert követõen azonban két döntetlen is becsúszott Hollandia és Jugoszlávia ellen. Szerencsére az olaszokat és az amerikaiakat viszont sikerült legyõzni, így a körbeveréseknek köszönhetõen ez is belefért. Két évvel késõbb Torinóban aztán az Európa-bajnoki dobogó tetejére is felállhatott a Gyarmati, Szívós, Kárpáti nevével fémjelzett csapat. 1956-ban pedig száz százalékos teljesítménnyel sikerült megvédenie olimpiai elsõségét a csapatnak, az elõdöntõben - az emlékezetes "véres" meccsen - a szovjeteket, a fináléban pedig 2:1-re a jugoszlávokat legyõzve.

 

Az 1958-ban Budapesten megrendezett Eb-n pedig újra sikerült megszerezni az Európa-bajnoki címet.

 

Egyszer fent, egyszer lent

 

Nagy reményekkel vágott neki csapatunk az 1960-as római olimpiának is, ám az elsõ négy meccs megnyerése után (Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia) az utolsó háromban nem sikerült gyõzni. A jugoszlávoktól ezúttal 2:1-re kikapott csapatunk, majd miután a szovjetekkel és az olaszokkal is csak döntetlent játszottunk, csak a dobogó harmadik fokára állhattunk fel.

 

Mivel azonban az 1962-es lipcsei Európa-bajnokságon sikerült újra a dobogó tetejére állni, a római harmadik hely csak egy botlásnak tûnt. Tokióban a 13 válogatottat felsorakoztató tornán sorrendben Egyiptomot, Belgiumot, majd szoros meccsen egy góllal Hollandiát is legyõzték a mieink. A rangadón Jugoszlávia ellen azonban becsúszott egy döntetlen, s mivel az olaszokat csak 3:1-re vertük, a szovjetek ellen három gólos gyõzelemre volt szükség az aranyhoz. Ehhez képest a félidõben õk vezettek 2:1-re. Szerencsére sikerült a "sírból visszahozni" a mérkõzést, és 5:2-re fordítani, így újabb olimpiai aranyat, immár az ötödiket szerezte meg csapatunk. Az 1966-os uttrechti Eb-n azonban nagy meglepetésre csak az ötödik helyen végzett csapatunk, ennek tükrében az 1968-ban megszerzett bronzérem kifejezetten jó eredménynek számított. Érdekes, hogy a mieink a nyolc meccsbõl mindössze egyet vesztettek el (Jugoszlávia 6:8), ám a körbeverések miatt mégis a harmadik helyre szorultak.

 

Az 1970-es barcelonai Eb-n második helyen végzett válogatottunk, ami azért sporttörténelmi tett, mert ez volt az elsõ kontinensbajnoki érmünk, ami nem arany lett. Nyolc elsõ hely után… A müncheni olimpián sem sikerült elõbbre lépni, pedig a csapat veretlen maradt. A záró meccsen azonban a gólkülönbség miatt a szovjet csapatnak a döntetlen is elég volt az aranyéremhez.

 

Gyarmati Dezsõ aranycsapata

 

A következõ évben Belgrádban elõször rendezték meg a világbajnokságot, s a magyar csapat mindjárt be is gyûjtötte a trófeát, csakúgy mint az 1974-es bécsi Eb aranyát. Sajnos az 1975-ös vb-n megint a második helyre szorultunk a szovjetek mögött.

 

Szerencsére a montreali olimpián miattuk nem kellett izgulni, mert be sem jutottak a döntõ csoportba. Mivel az utolsó meccsig a mieink mindenkit legyõztek, így a zárófordulóban a jugoszlávok ellen már a döntetlen is elég volt az aranyéremhez. Gyarmati Dezsõ csapata az 1977-es jönköppingi Eb-n is folytatta menetelését, de az 1978-as világbajnokságon újra becsúszott egy ezüst: ezúttal az olaszok elõzték meg a mieinket. Egy évvel késõbb az elsõ ízben megrendezett Világkupát is sikerült megnyernie a mieinknek, a moszkvai olimpián azonban a szovjetektõl és a jugoszlávoktól is kikaptak a mieink egy góllal, így kénytelenek voltak beérni a bronzéremmel. Moszkvát követõen évben is kénytelen volt bronzéremmel beérni csapatunk a spliti Eb-n, majd a következõ évi vb-n és az 1983-as római Európa-bajnokságon is második lett csapatunk, de a Los Angeles-i bojkott miatt nem mutathatták meg tudásukat az olimpián. Az ezt követõ generációváltást azonban megszenvedte a sportág és egy ínséges évtized következett.

 

Éremeső a nőknél is

 

Még szerencse, hogy éppen ekkor a hölgyek is felbukkantak: 1985-ben rendezték meg az elsõ Eb-t, amelyen a mieink Hollandia mögött a második helyen végeztek. Ennél az 1987-es és az 1989-es kontinensviadalon sem adták alább, sõt az 1991- es athéni Eb-n sikerült az aranyérmet is megszerezni. Ugyan az 1993-as Eb-n kénytelenek voltak beérni a harmadik hellyel, de az 1994-es római vb-n már újra a mieink gyõzelmének tiszteletére játszották el a himnuszt. Az 1995-ös Európa-bajnokságon aztán egy újabb ezüst született, ám ezt követõen a lányok kerültek gödörbe, aminek csúcspontja a volt, hogy nem sikerült kijutni a 2000-ben elsõ ízben megrendezett nõi olimpiai tornára. Még szerencse, hogy ekkor meg a fiúk jöttek fel. Náluk ott tartottunk, hogy a bojkott miatt az 1984-es olimpiáról hiányoztak, az 1988-as szöulin ötödikek, az 1992-es barcelonai pedig minden eddigi helyezést alulmúlva a hatodik helyen zártak. Ez idõ alatt mindössze egyszer, az 1991-es perthi vb-n állhatott dobogóra a csapat (harmadik hely), viszont kétszer is (1986-os vb-n és az 1989-es Eb-n) megesett az a csúfság a mieinkkel, hogy csak a kilencedikek lettek. Aztán 1993-ban és 1995-ben sikerült újra bejutni az Eb döntõjébe, de az olaszok mindkétszer legyõzték a mieinket. Aztán még abban az évben sikerült megnyerni a Világkupát, így érmes reményekkel utazott csapatunk az atlantai olimpiára. Bár addig minden hatra végzõdõ évszámú olimpiát a mieink nyertek (1936, 1956, 1976) ezúttal megint lemaradtunk a dobogóról, s csak negyedikek lettünk. Az olimpiát követõen Kemény Dénest nevezték ki a válogatott szövetségi kapitányának…

 

A VÍZILABDA MAGYAR OLIMPIAI BAJNOKAI:
1. Los Angeles, 1932: A 21. magyar olimpiai aranyérem.
Barta István, Bródy György, Halassy Olivér, Homonnai Márton, Ivády Sándor, Keserű Alajos, Keserű Ferenc, Németh János, Sárkány Miklós, Vértesy József
 
2. Berlin, 1936: A 32. magyar olimpiai aranyérem.
Bozsi Mihály, Brandi Jenő, Bródy György, Halassy Olivér, Hazai Kálmán, Homonnai Márton, Kutasi György, Molnár István, Németh János, Sárkány Miklós, Tarics Sándor
 
3. Helsinki, 1952: Az 58. magyar olimpiai aranyérem.
Antal Róbert, Bolvári Antal, Fábián Dezső, Gyarmati Dezső, Hasznos István, Jeney László, Kárpáti György, Lemhényi Dezső, Markovits Kálmán, Martin Miklós, Szittya Károly, Szivós István, Vízvári György
 
4. Melbourne, 1956: A 69. magyar olimpiai aranyérem.
Bolvári Antal, Boros Ottó, Gyarmati Dezső, Hevesi István, Jeney László, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Markovits Kálmán, Mayer Mihály, Szivós István, Zádor Ervin
 
5. Tokió, 1964: A 80. magyar olimpiai aranyérem.
Ambrus Miklós, Bodnár András, Boros Ottó, Dömötör Zoltán, Felkai László, Gyarmati Dezső, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Konrád János, Mayer Mihály, Pócsik Dénes, Rusorán Péter
 
6. Montreal, 1976: A 105. magyar olimpiai aranyérem.
Csapó Gábor, Cservenyák Tibor, Faragó Tamás, Gerendás György, Horkai György, Kenéz György, Konrád Ferenc, Molnár Endre, Sárosi László, Sudár Attila, ifj. Szivós István
 
7. Sydney, 2000: A 149. magyar olimpiai aranyérem.
Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Kósz Zoltán, Ma:rcz Tamás, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Szécsi Zoltán, Székely Bulcsú, Varga Zsolt, Vári Attila
 
8. Athén, 2004: A 157. magyar olimpiai aranyérem.
Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Gergely István, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Steinmetz Ádám, Steinmetz Barnabás, Szécsi Zoltán, Varga Tamás, Vári Attila
 
9. Peking, 2008: A 160. magyar aranyérem.
Benedek Tibor, Biros Péter, Gergely István, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga Tamás

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu