Ivan Tyihonék régóta rossz úton járnak

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 4. 12:42
A Sydneyben aranyérmes Szymon Ziólkowskit egyáltalán nem lepte meg, hogy tiltott szerek használatával vádolták meg a kalapácsvetés két fehérorosz olimpiai dobogósát, a háromszoros világbajnok Ivan Tyihont, valamint a 2000-ben már „fülön csípett” Vagyim Gyevjatovszkijt. A lengyel versenyző a Gazeta Wyborczának adott interjújában említett példákat a Pekingben a szlovén Primoz Kozmus mögött harmadik, illetve második helyezett atléta erősen kritizálható cselekedeteiről.


 

„Győzött az igazság, igaz, már korábban is meggyőződésem volt, hogy doppingolnak. Már júniusban mondtam, valahol elkapják őket. Ha nem az olimpia előtt, akkor Pekingben. A háromszoros világbajnok Ivan számára ez rendkívül kompromitáló, míg Vagyim életre szóló eltiltást kap, mert 2000-ben, Sydney előtt már lebukott. Ott én nyertem aranyérmet” – mondta Ziólkowski, aki Pekingben – elvileg – a hetedik helyen végzett.

 

A lengyel kalapácsvető szerint már az is kételyeket ébresztett, hogy Tyihon az idei szezonban mindössze egyszer állt rajthoz hivatalos viadalon.

 

„Ép ésszel felfoghatatlan, hogy valaki otthonában ücsörög, lemond a több ezer dolláros bevételt jelentő nemzetközi versenyekről. Ivan csak a fehérorosz bajnokságon állt rajthoz, ahol 84,51 méterrel a világ idei legjobbját érte el. Legközelebb már csak a pekingi olimpia selejtezőjében indult” – említette Ziólkowski.

 

A nyolc évvel ezelőtti olimpiai bajnok kitért arra is, hogy 2004 februárjától együtt dolgozott a fehéroroszok edzőjével, Piort Zajcevvel, akivel idén áprilisban szakította meg a kapcsolatot.

 

„Az ember tanul a hibáiból. Elismerem, Zajcev sohasem ajánlott nekem doppingszert, de az edzéstervei eredménytelenek voltak, pedig kőkeményen dolgoztam. Áprilisban tette elém újabb ajánlatait, amikor megkérdeztem: ezeket megvalósíthatom, ha nem kokszolok? Zajcev nem válaszolt, csak ostobán elmosolyodott. Ezzel zárult az együttműködésünk”.

 

Ziólkowski azt is elárulta, hogy korábbi edzője egyszer adott választ arra, hogy tervei megvalósíthatóak-e tiltott szerek használata nélkül.

 

„Egyszer sem válaszolt, csak nevetett…” – jegyezte meg a 2000-es olimpiai bajnok.

 

Szymon Ziólkowski úgy tudja, nem véletlen, hogy szinte sohasem ellenőrizték a fehérorosz klasszisokat.

 

„Működik a fekete kassza. Ha valaki azt szeretné, hogy ne vizsgálják, akkor minden évben leadja bevételei bizonyos százalékát, utána semmi gondja sincs. Meg sem vizsgálják. Így volt ez Gyevjatovszkij esetében is, amikor 2004-ben a szülővárosában, Navapolackban edzőtáboroztam Wojtek Kondratowicz és Kamila Skolimowska (a 2000-es női kalapácsvető olimpiai bajnok - a szerk.) társaságában."

 

„Egyik nap hiretelen azt mondta, sürgősen Moszkvába kell utaznia. Egy napig nem is volt otthon, éppen akkor jelentek meg a doppingellenőrök. Vagyim visszatérése után azt sem tudta megmondani, hogy mennyibe kerül a Moszkvába szóló vonatjegy. Pedig azt állította, vonattal utazott…” – értetlenkedett Ziólkowski.

 

A lengyel atléta azt is furcsának tartja, hogy Tyihon és Gyevjatovszkij csak a selejtező előtti napon érkezett Pekingbe.

 

„Minszkből érkeztek, a selejtező előtti nap délutánján, majd másnap akklimatizáció nélkül dobtak a stadionban” – jegyezte meg Ziólkowski.

 

A lengyel versenyző arra is emlékeztetett, hogy egyszer furcsa szúrásnyomot észlelt Tyihon köldökénél. A válasz ennyi volt: az övcsat okozta a sebet…

 

Orosz sajtóértesülések szerint a pekingi olimpia kalapácsvető ezüstérmese, a fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkij, és honfitársa, a harmadikként végzett Ivan Tyihon fennakadt a doppingvizsgálaton. Amennyiben őket kizárják, az eredetileg negyedik helyezett Pars Krisztián előrelép a második helyre.

 

 

 

 

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu