Gyevjatovszkij: Ártatlanok vagyunk!

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 4. 17:25
Nem ismeri el bűnösségét a pozitív doppingmintát produkáló két fehérorosz kalapácsvető, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon. A versenyzők vizeletmintája túl magas tesztoszteronszintet mutatott, és ha a B-próba is megerősíti ezt, akkor mindkettejükre eltiltás vár. Ebben az esetben a negyedik helyen végzett Pars Krisztián végül ezüstéremmel zárja a pekingi olimpiai játékokat.


A Vessport hírügynökség korábban arról számolt be, hogy megbukott a doppingvizsgálaton a férfi kalapácsvetés két dobogósa, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon. Ennek a hírnek olyan magyar vonatkozása van, hogy Pars Krisztián a pekingi olimpián a negyedik helyen végzett, és – amennyiben a fehérorosz versenyzők valóban bűnösek – így akár a dobogó második fokára is felállhat.

 

A két versenyző szervezetében túl magas volt a tesztoszteronszint, és emiatt Gyevjatovszkij örökös, Tyihon pedig kétéves eltiltásra számíthat – előbbinek azért kellene felhagynia végleg a versenyzéssel, mivel már másodszor bukna le.

 

A Fehérorosz Atlétikai Szövetség egyelőre nem kapott semmilyen hivatalos megerősítést arról, hogy atlétáik fennakadtak a doppingvizsgálaton.

„Hogyan kommentálhatnánk azt, amiről nem is értesítettek minket?” – mondta Anasztaszija Marinyina szóvivő az AP hírügynökségnek. – „Gyevjatovszkij és Tyihon tagad mindent. Minden ember szervezetében különböző mennyiségű tesztoszteron van.”

 

Gyevjatovszkij is megszólalt az ügyben, és a 2000-ben már egyszer eltiltott kalapácsvető elmondta: a verseny után még négy napig Pekingben tartózkodott, és egyetlen hivatalos személy sem szólt neki, hogy bármi probléma lenne a mintájával.

„Nem tudom, mit mondhatnék” – tette hozzá a 31 éves versenyző. – „Biztos vagyok benne, hogy nincs semmilyen tiltott szer a szervezetemben, és ugyanez vonatkozik Ivanra is. Tesztoszteron? Azt minden élő szervezet tartalmaz.”

 

Pars Krisztián mellett Murofusi Kodzsi is felléphet a dobogóra: a japán versenyző négy évvel ezelőtt éppen Annus Adrián kizárásának köszönhette olimpiai aranyérmét. Az ázsiai kalapácsvető csak egy szűkszavú közleményt adott ki, amelyben az áll: megvárja a hivatalos értesítést, és csak utána hajlandó nyilatkozni az ügyről.

 

A japán küldöttség vezetője, Fukuda Tomiaki azonban vegyes érzelmekkel fogadta a Gyevjatovszkijékkal szemben felmerült vádakat.

„Ez jó hír Japánnak, ám van bennünk egy kis csalódottság is. Két olimpia alatt ugyanis ez már a második doppingeset, és ez nem tesz jót a sportágnak.”

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu