Taroltak a norvégok sífutásban

Szerző: MTILétrehozva: 2014. február 11. 15:03
A férfiaknál a norvég Ola Vigen Hattestad, míg a nőknél honfitársa, Maiken Caspersen Falla nyerte a sífutók egyéni sprintszámát a Szocsiban zajló téli olimpia keddi versenynapján.


A két győztes sikeréhez kétség sem férhetett, ugyanis nemcsak a selejtezőben produkálták a legjobb időt, hanem aztán a negyed- és az elődöntőből is magabiztosan, elsőként jutottak tovább, s a fináléban sem igazán tudta senki megszorítani őket.

A tavaly világbajnoki bronzérmes Fallának annyival könnyebb dolga volt, hogy legnagyobb riválisa, a vancouveri játékok legeredményesebb sportolója, az ugyancsak norvég Marit Björgen - a szombati üldözéses viadal bajnoka - nem jutott tovább az elődöntőből, mert a célegyenesben sprintelve elesett.

A 23 éves Fallan, aki nemcsak első lett minden futamában, de a legjobb időt is produkálta mindegyik szakaszban az 1,3 kilométeres pályán, nem bízta a véletlenre a győzelmet a fináléban sem. Azonnal élre állt és olyan iramot diktált, hogy mindössze ketten maradtak a nyomában az ugyancsak norvég Ingvild Flugstad Östberg és a szlovén Vesna Fabjan személyében. Az utolsó egyenesre Falla mögött Fabjan fordult rá másodikként és Östberg harmadikként, az éllovast még csak megszorongatni sem tudták, Östberg pedig jobb becsúszásával megszerezte az ezüstérmet.

A férfiak fináléja már jóval drámaibban alakult. Falla példáját követve Hattestad is élre állt, de ő nem diktált olyan "gyilkos" tempót, hogy riválisai lemaradjanak, ellenben az egyik lejtő utáni kanyarban olyan bukás történt, amelyben négyen is érintettek voltak, mert nem tudták kikerülni az előttük pórul járt versenyzőt. Hattestad így a svéd Teodor Petersonnal vívhatott párviadalt az 1,8 kilométeres pálya végén, de utóbbi - látva, hogy nem tudja megelőzni a szám 2009-es világbajnokát - feladta a küzdelmet, és belenyugodva a második helybe érkezett a célba.

női egyéni szabadstílusú sprint, 1,3 km, olimpiai bajnok:
Maiken Caspersen Fallan (Norvégia) 2:35.49 p
2. Ingvild Flugstad Östberg (Norvégia) 2:35.87
3. Vesna Fabjan (Szlovénia) 2:35.89
...66. Simon Ágnes

férfi egyéni szabadstílusú sprint, 1,8 km olimpiai bajnok:
Ola Vigen Hattestad (Norvégia) 3:38.4 p
2. Teodor Peterson (Svédország) 3:39.6
3. Emil Jönsson (Svédország) 3:58.13
...73. Szabó Milán

Címkék: sífutás
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu