Fazekas egy milligrammja, nincs Schmitt

Szerző: Jakab JózsefLétrehozva: 2012. július 28. 11:15
JEGYZET. „Szurkoljunk a magyar küldöttség a nehézségek ellenére is minél sikeresebb szerepléséért!” – szólította fel honfitársait közleményében dr. Czeglédy Csaba ügyvéd. Az ügy komolyságára való tekintettel javaslom, hogy ne kössünk bele a nyelvtanilag több sebből is vérző mondatba, inkább vizsgáljuk meg, milyen nehézségekre utalt az ügyvéd úr.


Konkrétan arra, hogy ügyfele, Fazekas Róbert az egyik doppingellenőrzésen pozitív mintát adott, amelynek pozitívságát, sajnos, a B-próba is megerősítette. Czeglédy ügyvédnek az a kutya kötelessége, hogy megbízója érdekeit a végsőkig képviselje, ezért is érdemel figyelmet az a mondata, amely szerint „1 nanogramm stanozolol 1 milliliternyi vizeletben ultracsekély mennyiség”. Olyannyira csekély, hogy – teszi hozzá az ügyvéd úr – tiltott teljesítményfokozásra nem alkalmas. Én ezt készséggel el is hiszem, csupán annyit kérdeznék, hogy az az ultracsekély 1 nanogrammnyi anyag mit keresett a sportoló szervezetében, amikor köztudott – és ezt ki tudná jobban a 2004-es olimpián is kínos szituációba, elégtelen mintaadás okán doppinggyanúba keveredett Fazekas diszkoszvetőnél –, hogy a stanozololt „hivatalból üldözik” az erre hivatott szakemberek?

Kecskés Zoltán, Gyurkovics Ferenc, Fazekas Róbert, Kovács Zoltán és Annus Adrián „athéni ügyei”, mondjuk ki, doppingvétségei után most Kővágó Zoltán, Török Béla, Juhász Adrián és ismét csak Fazekas került kellemetlen helyzetbe; a helyzet csupán annyiban jobb, hogy nem az olimpia helyszínén buktatták meg őket, hanem még annak előtte, úgymond, hazai pályán. Kővágó (is) tagad; rosszindulatú osztrák ellenőrt emleget. Aki állítólag tavaly augusztusban rosszindulatúskodott, én meg csak a napokban tudtam meg, hogy egyáltalán van ügy, hogy a MOB milliókat költött ügyvédekre, s hogy a doppingellenőrök már nem csupán vadállati módszerekkel próbálnak mintát venni, amint azt Fazekas állította Athénban, hanem újabban hazudoznak is.

Miután Török és Juhász helyére nevezhettek másik sportolót, a magyar küldöttség létszáma csupán kettővel csökkent, ami számszakilag nem tragédia. Borkai Zsolt MOB-elnök közvetlenül a londoni indulás előtt azt nyilatkozta a borsonline-nak, hogy „nincs lehetősége karanténba zárni minden magyar olimpikont”, ami enyhén szólva is bágyatag magyarázkodás, különösen annak fényében, hogy egy kérdéssel korábban elismerte: Kővágó hibázott, mert nem tartotta be az előírásokat.

Óriási szerencse, hogy – Schmitt Pál 2004-es fogadkozásával szemben – Borkai nem hozta a frászt a közvéleményre olyasfajta kijelentéssel, amely szerint akár egyetlen pozitív doppingminta után lemond. Apropó, Schmitt! Némi spéttel azt is megtudhattuk, hogy a NOB immár egyedüli magyar tagja maga kérte tagsága felfüggesztését, így aztán a NOB nem is küldött számára meghívót, a MOB meg nem gondolta úgy, hogy magával kellene vinnie Londonba. Belegondolni is hátborzongató: 1968 óta először nem lesz ott az olimpián Schmitt Pál.

Miután az exelnök hivatala nem kívánta kommentálni a történteket, marad a találgatás. Mennyivel egyszerűbb lenne egy szűkszavú, lényegretörő közlemény...

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu