A gázcsapolókra felfigyelt a sportvilág

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 6. 20:18
Ukrajna bekeményített: 2009. január 6-án, kedd délután fél négy előtt öt perccel elzárta a magyarországi gázszállítást lehetővé tévő gázcsapot. Északkeleti szomszédunk tehát beváltotta a beláthatatlan következményekkel járó fenyegetést. Joggal merülhet fel olvasóinkban, hogy egy külpolitikai hír miért üti fel a fejét egy sportportálon. A válasz kézenfekvő: a 2009-be átnyúló gázvita főszereplője 2008-ban a sportpályákon is felhívta magára a figyelmet, az esetek többségében borsot törve honfitársaink orra alá.


GÁZ VAN, NINCS GÁZ!

Amitől leginkább tartottunk, az bekövetkezett, hazánk azonban így sem került kiszolgáltatott helyzetbe. Molnár Csaba, a december 1-jén hivatalba lépett közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter a pánikhangulatot megelőzve szerda délelőtt (2009. január 7.) felkéri a hazai nagyfogyasztókat, hogy gáz helyett olajat tüzeljenek.

Ha a gázháború ellenlábasai nem kötnek belátható időn belül kompromisszumot, az energiahordozó felhasználási korlátozás is érvénybe léphet. A gázigényünk nem csekély, napi szinten 68 millió köbméterről van szó.

Elég nagy bajban vagyunk, de megnyugtathatunk mindenkit, az még odébb van, hogy három pulóverben és nagykabátban fagyoskodva kuporodjunk össze a nappali közepén. Pillanatnyilag kizárólag Ausztria felől érkezik némi gáz, de ez csak hárommillió köbméter, önmagában vajmi kevés.

Szükségletünk azonban kielégíthető a tárolókból: többheti földgázadagunk van. Plusz a biztonsági gázkészletek. Majd csak lesz valahogy. Mielőtt végképp belecsömörlenénk a külpolitikába, térjünk vissza a sporthoz.

UKRAJNA ROBBANTOTT PEKINGBEN

A 2009-es évbe lépve tetőző gázvita legfőbb alanya 2008-ban a sportversenyeken is elég gyakran kemény tempót diktált. Lássuk csak! Pekingben a magyaroknak be kellett érnie tizenegy éremmel, közte három olimpiai bajnoki címmel, ezzel szemben az ukránok huszonhét medáliát szorgoskodtak össze, hét-öt-tizenötös megoszlásban.

Emiatt még nem is fájna a fejünk, csakhogy több alkalommal is a kárunkra vigadtak. A női kajakozók szólószámában Kovács Katalin abszolút favoritként betlizett, érem sem lett aranyesélyéből. A dobogó legfelső fokára egy ukrán hölgy állhatott fel, nem más, mint Inna Oszipenko-Radomszka.

A kötöttfogású birkózók 66 kilogrammos mezőnyében már a játékok előtt az ötkarikás pódium tetején láttuk Lőrincz Tamást, ha lehunytuk a szemünket. Amikor kinyitottuk Lőrincz nem volt topformában, a golyóhúzás sem kedvezett neki, még a pontszerzés sem jött össze. Nem úgy az ukrán Armen Vardanjannak, akinek végül bronzérem került a nyakába.

Női öttusában címvédésben reménykedtünk, abban bíztunk, hogy Vörös Zsuzsanna Athén után Pekinget is meghódítja. Vörösnek nem jött ki a lépés, a vert mezőnyben zárt, az ukrán Viktorija Terescsuk viszont remekelt, megtapadt az élbolyban, az eredményhirdetéskor pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Klasszis kenusunk, Vajda Attila a hosszabbik távon, ezer méteren diadalmaskodott, a rövidebbiken, ötszázon levezetésképpen kilencedik lett. Egy ukrán versenyző ebben a versenyszámban is felhívta magára a figyelmet, Jurij Cseban harmadikként juttatta a célvonal mögé a hajót.

HOKILECKE ÉS BOKSZBRAVÚR, DE MÉG SIRATJUK A FOCI EB-T

Ökölvívóinkra nem lehetett panasz novemberben, a liverpooli Európa-bajnokságon, hiszen két éremért mentek, és néggyel jöttek haza, az ukrán dominancia ellen azonban ők sem tehettek sokat. Szomszédjaink virtuóz bunyósai meg sem álltak négy aranyig és egy bronzig.

Áprilisban, Japánban azért mértünk egy megrendítő erejű ütést az ukrán jégkorongsportra, a B-divízió csúcstalálkozóján, a mindent eldöntő ki-ki meccsen 4-2-re nyert Pat Cortina társulata, amely 2009-ben az A-csoportban folytatja.

Bár nem idén történt, de egy darabig még aligha feledjük: a lengyelekkel karöltve az ukránok láthatják vendégül 2012 nyarán a kontinens futballválogatottjainak elitjét. Az olasz Eb-pályázat legalább kapott néhány kósza voksot, a magyar-horvát egyet sem.

Pedig a bizottságot az a Gyárfás Tamás vezette, aki az úszósportban kijárta már a rögös utat, 2006 után 2010-ben is Budapesten lesz az Európa-bajnokság.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu