Súlyemelés: Budapestre érkezett a világ legerősebb embere

Szerző: MTILétrehozva: 2008. szeptember 19. 13:30
A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) budapesti titkárságán járt pénteken Hosszein Rezazadeh, a világ legerősebb embere, aki az iráni válogatott frissen kinevezett vezetőedzőjeként kilencfős válogatott élén a tatai edzőtábor vendége.



Jóllehet az iráni klasszis már felhagyott a versenyzéssel, a klasszikus kategória, az ólomsúly valamennyi világcsúcsa az ő nevéhez fűződik, s kétszeres olimpiai bajnokként még Pekingben is indult volna, ám autóbalesetben elszenvedett térdsérülése leparancsolta a versenydobogóról.

Mindezt személyesen tudatta a Magyar Sport Házában, az IWF hazai központjában rendezett alkalmi sajtótájékoztatón. Az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az augusztusi ötkarikás játékok után vette át hazája felnőttválogatottjának irányítását, s reméli, hozzá hasonlóan eredményes versenyzőket is sikerül majd kinevelni. Rezazadeh két olimpiai aranyérme mellé négy világbajnoki címet is szerzett, háromszoros Ázsia-bajnok, s övé a szakítás (213 kg), a lökés (263) és az összetett világrekord (472) is a plusz 105 kg-osok súlycsoportjában.

Az Iráni Herkulesként is emlegetett 30 éves, nős, másfél mázsás, 186 centis klasszis szerint lesz majd, aki megdönti az ő csúcsait is. Nem hivatalosan, edzésen amúgy kilökte korábban a 270 kilót is.

Hazájában nagy népszerűségnek örvend, ragaszkodik is országához, és amint elmesélte, az athéni olimpia előtt mesés ajánlatot kapott Törökországból, hogy váltson állampolgárságot, de eszébe se jutott ilyen, jóllehet az invitálás elfogadása fejében luxusvillát, és sok millió dollárt kapott volna. Ám odahaza is megbecsülik, nem csupán anyagilag, elmondása szerint például róla nevezték el a szülőhelyén, Ardabilben épült stadiont, és két bank is viseli a nevét.

A közvetlen utánpótlással sincs baj: „Ötéves kisfiam hozzám hasonlóan rendkívül erős, de míg én csak 14 esztendősen ismerkedtem meg a sportágammal, ő már most komolyan edz, egyelőre egy 9 kilós súlyzóval. Azt hiszem, hogy nemcsak utolérhet, de le is pipálhat egyszer..." - mondta Rezazadeh, a világ legerősebb embere.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu