Úszóink már az első nap után kikészültek

Szerző: shLétrehozva: 2009. július 26. 22:43
Ha a délelőtti előfutamokra, selejtezőkre azt írtuk, remekül kezdtek úszóink, akkor a délután esetében sem fukarkodhatunk a jelzőkkel. A magyar - és az egyéb nemzetekből érkező - versenyzők is kitettek magukért. Kis Gergő egy meglepetés hatodik hellyel ajándékozott meg minket, Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn kiharcolta a döntős szereplést, míg 4x100-as gyorsváltónk a nyolcadik lett a fináléjában. És Cseh Lacit is megpillanthattuk a lelátón.


Nem vártuk tőle, mégis ő nyújtotta az első nap legkellemesebb meglepetését - legalábbis magyar szemszögből. Kis Gergő a 400 méteres gyorsúszás döntőjében hatodik lett, ami nagyon jó eredmény tőle. Igaz, versenyzőnk eléggé elfáradt a kánikulában...

A FŐSZEREPLŐ SZEMÉVEL:
Kis Gergő: - Hú, én kész vagyok!... Az első ötven után azt éreztem, köszönöm, ennyi elég. Nagyon elfáradtam, a lábaim alig érzem... Az a baj, hogy a melegítő medence a fedett uszodában van, és olyan klóros a levegő, hogy meg lehet fulladni... Most egy picit úgy érzem, mintha elment volna az erőm, másként edzettünk az utóbbi időszakban, mint korábban, nem úsztunk hosszúakat, rövid, intenzív távok voltak, nagyon remélem, hogy azért megmaradt az állóképességem. Maga a verseny nagyon fájt, különösen az utolsó száz méter, de délelőtt megmondtam, nem akarok utolsó lenni, és úgy döntöttem, ha már úgyis fájni fog, akkor fájjon nagyon, azaz megfogtam az utolsó két hosszt. Végül is életem első világbajnokságán négyszáz gyorson hatodik lettem, szerintem ez nem is olyan rossz.

A hölgyek 200 méteres vegyesúszó számában is jól szerepeltek a hazánkat képviselő úszók. Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn éppen ellentétesen szerepeltek az előfutamon és az elődöntőbe. Katka ugyan délelőtt remekelt, ám koradélután elvitték doppingvizsgálatra, így a délután folyamán nem tudta eléggé kipihenni magát.  A roppant erős mezőnyben mindenesetre szép eredmény a két lány részéről a döntős szereplés.

A FŐSZEREPLŐK SZEMÉVEL:
Verrasztó Evelyn: - Lehet, hogy valamivel jobban tűnt, mint a délelőtti úszásom, legalábbis az időeredmény alapján, ám én úgy gondolom, ennél sokkal többre vagyok képes. A pillangó jól sikerült, háton és mellen viszont nem tudnám megmondani, mit is csináltam. A gyors megint nem volt rossz, de ott is sokkal többre vagyok képes, azaz összességében van még mit javulni a holnapi döntőig.
Hosszú Katinka: - Az edzőm azt mondta, ne hősködjek nagyon úgy, mint délelőtt, ez még csak a középdöntő. Hát, nem is hősködtem, aztán épphogy becsúsztam a döntőbe. Picit szerencsém is volt, az biztos, hogy sokkal jobban is tudok menni, és fogok is - persze, a többiekben is van még nyilván. Az sem tett jót, hogy a váltó után elvittek doppingvizsgálatra, így egyáltalán nem tudtam aludni délután - ettől függetlenül elégedett vagyok, hiszen a kétszáz vegyes nem számított a fő számaim közé korábban. Az viszont szerintem óriási, hogy ketten is képviseljük Magyarországot a keddi döntőben: egy világbajnokságon szerintem ez nagyon nagy dolog.

 

A KAPITÁNY ÉRTÉKEL:
Kiss László, szövetségi kapitány: - Úgy érzem, becsületesen kezdtünk: a reggeli rekordok után Kis Gergő hatodik helye nagyon biztató, hiszen az egész mezőnyben ő volt az egyetlen, akinek a második kétszáz métere jobb volt, mint az első. Evelyn és Katka kitett magáért, szerintem a döntőben mindketten sokkal jobbat fognak nyújtani - azt egyébként óriási eredménynek tartom, hogy két lányunk is finalista. Továbbra is egyértelmű, hogy Magyarország az egyik legfontosabb szereplője a vegyesúszó-versenyeknek. Ami a gyorsváltót illeti, 4x100-on utoljára a müncheni olimpián voltunk érdekeltek, azaz nagyon pozitív, hogy a kislányok bejutottak a fináléba, az pedig bizonyos, 4x200-on még ennél is jobbak lesznek. Ami a sok világcsúcsot illeti, le a kalappal mindenki előtt - aztán majd megnézzük, mire lesznek képesek ugyanezek az úszók, amikor jövőre visszatérünk a textil-dresszekhez.

 Azért a többi ország úszói sem panaszkodhatnak. Sorra dőltek meg a korábban felállított és megdönthetetlennek hitt világcsúcsok. A svéd Sarah Sjoström kezdte, aki a holland Inge de Bruijn 13 éves, még az atlantai olimpián felállított csúcsát múlta felül 56.44-gyel. Eztán a német Paul Biedermann következett, aki 400 gyorson Ian Thorpe legendás rekordját
adta át a múltnak 3:40.07-tel. Női 200 vegyesen az amerikai Kukors döbbenetes, 2:07.03-as idővel nyert, ami csaknem másfél másodperccel jobb, mint Stephanie Rice
Pekingben felállított ideje.

A hazai nézők legnagyobb örömére Federica Pellegrini „hazahozta“ az aranyérmet női 400 gyorson, természetesen ő is világrekorddal nyert, első nőként úszta 4 perc alatt a távot (3:59.15). A férfi 50 pillangó és 100 mell középdöntőinek résztvevői hovatovább szégyenkezhetnek, hogy nekik nem sikerült a csúcsdöntés. Akárcsak a férfi 4x100-as gyorsváltók tagjainak, holott itt a kiélezett versengés okán mindenki új csúcsra számított: érdekesség, hogy a nagy esélyesnek tartott franciák az olimpia után a vb-n sem tudtak nyerni, sőt, még az oroszok is megelőzték őket - győzött a Michael Phelpsszel nyomuló amerikai kvartett. A hölgyeknél azért megvolt a világrekord, a hollandok 3:31.72-vel tudták le a távot - míg az első 100-on a németek legjobbja, Britta Steffen 52.22-re nyomta le az egyéni világcsúcsot.
 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu