Úszó-vb: a béna hajú meg az asztma

Szerző: shLétrehozva: 2011. augusztus 1. 19:47
Egy arany-, és négy bronzéremmel zárta a magyar küldöttség a vasárnap véget ért vizes világbajnokságot. A SportHirado.hu visszatekint a mögöttünk álló bő két hétre, amelyben a nagy sikereket és a kellemetlen bukásokat is górcső alá vesszük. A teljesség igénye nélkül kilenc "pillanatot" ragadtunk ki a vébéről - középpontban a mieinkkel.


 

1. Gyurta Dániel csodás címvédése

A 17 fős magyar uszodai részlegből Gyurta Dániel emelkedett ki a leginkább, aki a 200 m mell címvédőjeként érkezett, és akként is távozott, hiszen a 2009-es római diadal után 2011-ben is ő nyerte a számot, méghozzá legnagyobb ellenfelét, a négyszeres olimpiai bajnok japán Kitadzsima Koszukét is maga mögé utasítva.

2. Kis Gergő rekordjai és beszólása

Gyurta mellett a másik üde színfolt. Az ajkaiak kedvence, aki az összesen öt magyar rekordból hármat vállalt, előbb a 800, majd az 1500 méteres gyorsúszásban szerzett bronzérmet. A fiatal úszó két harmadik hely megszerzése után üzent is egy "szépet": "Az első mondatom üzenet, akiknek küldöm, tudják, mit jelent: aki másnak vermet ás, maga esik bele…Viszont a harmadik hely azért nagy szó, mert odahaza egyenesen meg voltunk alázva, félrelökve az edzőmmel együtt, ez a mostani újabb világbajnoki bronz figyelmeztetés is, hogy mi így is felkészültünk, s most két éremmel mehetek haza.”

3. Az asztma lett Cseh Laci végzete?!

A 200 m vegyes döntőjében a harmadik helyen végzett Cseh László is, aki ugyanakkor fő számában, 400 m vegyesen nem került a legjobb nyolc közé. Kiss László szövetségi kapitány szerint Cseh kifogta a vb legrosszabb időjárású napját, s ő, aki köztudottan asztmás, a rendkívül magas páratartalom miatt súlyos légzési nehézségekkel küzdött, ezért végzett végül csak a 22. helyen.

4. A vízilabdázók furcsa szereplése

A fiúk talán kicsit váratlanul lettek negyedikek, míg a lányok kilencedikként "értek célba". Kemény Dénes csapata legutóbb 2007-ben szerzett világbajnoki érmet, akkor második lett a férfi pólócsapat. Az ezt megelőző vb-n, 2009-ben ötödik helyen zártunk - tehát ez tulajdonképpen nem is bukás, hanem előrelépés. Ám mégis. Több volt ebben a pakliban, a szerbek elleni vereség megbocsájthatatlan volt, a vizes torna mélypontja magyar szempontból. A végső győztes Olaszország tizenhét év után lett újra aranyérmes. A hölgyek a kilencedik helyen végeztek, s bár nem tápláltunk nagy reményeket, azért ez nem mindig volt így.

5. Az Egyesült Államok nyerte a vb-t

Az éremtábla első helyén az USA végzett 17 arannyal, 6 ezüsttel és 9 bronzzal. Őket követte a házigazda kínai csapat 15-13-8-as mérleggel. A harmadik helyre az oroszok futottak be "csak" 8 aranyat, 6 ezüstöt és 4 bronzot gyűjtve. A magyar különítmény a 14. pozícióban végzett az 1-0-4-es teljesítményével.

6. Lochte, az úszókirály, de Phelps se kutya

Öt aranyat szerzett, miközben úszott egy világrekordot Ryan Lochte. 200 méteres vegyesúszásban 1:54.00-val új csúcsot ért el - összességében ő volt a "bálkirály", a vicces kedvű csillag emelkedett ki a leginkább a férfiak mezőnyéből, ez a teljesítmény különösen azért értékes, mert az "űrruhák" 2009 utáni betiltása óta ez a sportág első világcsúcsa. Michael Phelps is kitett magáért a viadalon: a 14-szeres olimpiai bajnok amerikai nehezen lendült bele, de végül négy arannyal (100 m, 200 m pillangó, 4x200 gyors, 4x100 vegyes), két ezüsttel és egy bronzzal zárt. A nőknél az amerikai Rebecca Soni lett a legkiválóbb a maga három aranyával és egy harmadik helyével.

Lochte lélegzetelállító produkciója:

 

7. Szun Jang: új horizont az úszás egén

Az 1500-as gyorsúszásban a 19 éves Szun Jang ért el világcsúcsot: Lochte mellett ő úszta a másik rekordot a világbajnokságon. A 800 méteres gyorsot is megnyerte, 400 méteren ezüstérmes lett. Az 1500-as csúcsot ráadásul olyan utolsó százas idővel teljesítette, amire nincs magyarázat - a legrégebben érvényben lévő rekordnak intett búcsút Szun (2001 óta senki nem tudta túlszárnyalni Grant Hackett teljesítményét).

8. Takács történelmi tette

Takács Krisztián - aki az első magyar úszó, aki vb-döntőbe került a leggyorsabb számban - 21.99 másodperces idővel a 6. helyen végzett 50 méter gyorson úgy, hogy mindössze 7 századdal maradt el a bronzérmes francia Alain Bernardtól. Az aranyérmet a favorit, a világcsúcstartó és olimpiai bajnok brazil Cesar Cielo Filho (21.52) nyakába akasztották. Takács kapcsán illik megemlíteni, hogy már az előfutam során teljesítette olimpiai szintet.

9. Az úszó esete a béna fodrásszal

Eddig nem igazán hallottunk Gregorio Paltrinieriről, de most egy életre megjegyezzük a nevét! Az olasz fiatalember a sanghaji világbajnokságon próbált meg élni az edzők bizalmával, de egy valamiben már most biztos dobogós, sőt lehet, tuti „aranyérmes”.De ki a fodrásza?!

gazeta.pl
Paltrinieri és a fura frizkó Fotó: gazeta.pl

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu