Már véget is ért a high-tech forradalom

Szerző: shLétrehozva: 2009. március 16. 07:56
A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) hétvégi, dubaji ülésén arról döntött, hogy bevizsgálják a csodadresszeket, amelyek az elmúlt években, de különösen 2008-ban szinte forradalmasították a vizes sportágat.


 

Az idén használatos dresszeket a gyártóknak március 31-ig kell bevizsgáltatni a FINA, ellenőrzéssel megbízott svájci laboratóriumában. Az ottani elemzéseket követően a FINA hozza majd nyilvánosságra, melyek feleltek meg a szigorú kritériumoknak és járul hozzá a használatukhoz.

A szabályozás érinti az idei, római világbajnokságot is, míg 2010-től a szövetség csak azokat a világcsúcsokat hitelesíti, amelyet az általa jóváhagyott dresszekben értek el a versenyzők.

A rendelkezést az generálta, hogy 2008-ban nem kevesebb, mint 108 új világcsúcs született úszásban, az erősebb és gyengébb, de fogalmazhatunk úgy is, hogy a gazdagabb és a szegényebb nemzetek között tovább nőtt a különbség, amely javarészt a szuperlaboratóriumokban kikísérletezett dresszekből adódott.

A FINA mostani döntése értelmében az úszódresszek a jövőben nem fedhetik a karokat, a bokát és a nyakat, vastagságuk maximum egy milliméter lehet, egyszerre csak egy ilyen ruha viselése megengedett. Ráadásul azonos szabásúaknak kell lenniük, egyedi megoldásokról szó sem lehet, irány a konfekciós osztály!

„Én ezekkel a dolgokkal nem foglalkozom, abban úszunk, amiben kell – mondta a sporthirado.hu-nak Turi György, válogatottunk szakmai stábjának egyik karizmatikus vezéralakja, a kőbányaiak vezetőedzője. – Ez a boka, kar, nyak kivágás szerintem inkább csak részletkérdés egyébként is, a fő hangsúlyt itt az egyediség megszüntetésében látom, hogy mindenkinek hasonló ruhában kell úsznia. Más kérdés: kiről és hogyan készítik majd az átlagos méretet? Mert, ha mondjuk véletlenül Phelps alkata lesz az etalon, akkor az neki nagyon jó, a többieknek annyira már nem, ha egy olyan ruhában kell úszni, ami rá lett szabva. De most mondhattam volna bárki nevét.”

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu