Képtelenség a legendákat azonnal pótolni

Szerző: shLétrehozva: 2009. július 20. 15:30
Nem könnyű pótolni olyan világklasszisokat, mint Benedek Tibor, Molnár Tamás vagy Kásás Tamás. Az ő hiányukban egyszeres olimpiai bajnokok, sokra tartott tehetségek igyekeznek győzelemre vezetni a magyar férfi vízilabda-válogatottat a római világbajnokságon. Hogy Kemény Dénes csapata nem jár rossz úton, azt bizonyítja a Kanada elleni 15-6-os győzelem amelyen szebbnél szebb gólokat lőttek pólósaink. Erről és a még sok egyéb másról is szót ejt szakértőnk, Vincze Balázs, a korábbi világbajnoki ezüstérmes klasszis.


- Fiatal csapatunk magabiztosan verte Kanada legjobbjait az első csoportmeccsén. Jó védekezés és remek lövőszázalék jellemezte Varga Dánieléket. Ön hogyan értékeli a találkozót?

-  Abszolút magabiztos győzelem volt. Teljesen megfelelő egy kezdéshez. A védekezésünk kimagasló volt, főként az első félidőben. Igaz, erre rányomta a bélyegét, hogy ekkor még csak teszteltük az ellenfelet. A meccs második részében már kevésbé dübörgött a gépezet, kicsit kiengedtünk. Összességében szép gólokat, ügyes blokkolásokat és szép visszazárásokat láthattunk. Kanada ellen nyilván jobban bejönnek a megoldások és a lövések, mint egy erősebb csapat ellen, de ezt sem szabad lebecsülni. Főként azért nem, mert ahogy a kapitány többször is hangoztatta korábban, a csapatnak kevés ideje volt a közös felkészülésre. Így a vb első hete még azt a célt szolgálja, hogy minél jobban összeérjen a gárda mind taktikailag, mind fizikailag. A csoportmeccsek közül egyébként is a németek elleni lesz az egyetlen, amire talán jobban oda kell figyelni, de őket is elvertük az Unicum Kupán, itthon. Dénes egyik titka az, hogy mindig a világversenyek fontosabb részeire hozza csúcsformába a csapatot. 

- Mi a véleménye a vb előtt sokat kritizált centerjátékról?

- No igen, meglepett, hogy Kemény Dénes talán először kapitánykodása során negatív dolgok kapcsán említett neveket. Az Unicum Kupán, főként a szerbek elleni meccsen, gyengén ment ennek a csapatrésznek. Kis Gábor képességeit ismerjük, most is gyönyörű gólokat lőtt a kanadaiaknak. Ami fontos lenne, hogy hozzánk hasonló kaliberű együttesek ellen is jó teljesítményt nyújtson. Ezzel, a hétfői teljesítményünkkel még nem igazoltunk semmit, de jó előjelnek tartom. Gábor cseréjével, Hárai Balázzsal kapcsolatban azt gondolom, nagy teher van rajta, hiszen ez az első felnőtt világversenye. 

- Szécsi Zoltán kimaradása után lehet egyáltalán első szűmú kapusnak tekinteni Gergely Istvánt vagy Nagy Viktort?

-Szerintem Pista magabiztosabb volt Kanada ellen, mint Viktor. Igaz, a meccs eleje más volt a koncentráció szempontjából is. Valamiért én úgy érzem, Dénesnél Gergely az első számú kapus. Ha másért nem, a két olimpiai bajnoki címéért és az ezekkel járó nemzetközi rutinjáért mindenképpen. No meg, a magyar előtt hat évig védett a szlovák nemzeti csapatban is. Ettől függetlenül, ahogy Pekingben Gergely beugrott Zoli helyett és bravúrt bravúrra halmozott, most Nagy teheti ugyanezt. 

- Lehet pótolni a visszavonult, illetve pihenőt kapó világklasszisainkat?

- Egyik napról a másikra semmiképpen. Azt hiszem, ennek a válogatottnak türelmet kell adnunk. Azoknak a helyét, akik kiestek, nem lehet azonnal betölteni. Nemcsak játéktudásban, hanem pszichésen és a rutint tekintve sem. Idő kell a helyüket betöltőknek. 

- Sok idejük most nem lesz, következik a németek elleni meccs. Mire számít?

- Győzelemre, feltétlenül. Minimum 3-4 gólos különbségre, de akár nyolc is lehet a differencia a két fél között. Mindenesetre ennél kellemesebb bemutatkozást kívánni sem tudtam volna a fiúknak. 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu