Elkezdődött a magyar aranyeső Szegeden

Szerző: shLétrehozva: 2011. augusztus 19. 16:45
Megszületett az első három magyar aranyérem pénteken a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Vajda Attila az 1000 méteres kenu, Csipes Tamara az 1000 méteres kajak számban győzött, míg a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma alkotta női kajak négyesünk 500 méteren bizonyult a legjobbnak. A Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakos duó harmadik lett 1000 méteren.


Magyarország első világbajnoki aranyérmét Csipes Tamara szállította Szegeden a kajak egyesek 1000 m-es versenyében, méghozzá meggyőző fölénnyel. Érdekesség, hogy három magyart is megelőzött, az amerikai színekben induló Zur Fazekas Krisztinát (2.), a spanyol Hegyi Zomillát (8.), és az argentin Keresztesi Alexandrát (9.)

Ezután következett  Vajda Attila, aki amellett, hogy nagyszerű győzelmet aratott C-1 1000 m-en, szerzett egy kvótát is Magyarországnak a jövő évi olimpiára. Vajda a spanyol David Callal meccselt nagyot, hatalmas hajrá kellett a sikerhez. Először jutott a csúcsra vébén a pekingi olimpia óta. „Nagyon kellett a közönség segítsége a végén, mert bár Menkovot befogtam, nagyon jött rám a spanyol Cal. Szerette volna az oroszlán bajuszát megrángatni, de nem sikerült neki. A nézők ötven százalékához én is hozzátettem a magam ötvenét, a teljes egész így ért aranyat. Készültem, hogy a végén még megindulok, sokat gyakoroltuk ezt, azt hiszem, hibátlan pálya volt” – magyarázta Vajda Attila, aki teljes eksztázisban ünnepelt, s a nagy tombolás közepette meg is mártózott a Maty-érben.

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású női kajaknégyes első helyével további négy ötkarikás indulási jogot gyűjtött. A mieink féltávnál még csak a harmadik helyen lapátoltak, de a második 250-en apait-anyait beleadtak, és több, mint fél hajó előnnyel az első helyen érkeztek a célba. Egymás után harmadszor világbajnok a magyar négyes ebben a számban, 1985 óta mindig ott voltunk a dobogón.

Kovács Katalin a harmincadikat gyűjtötte be a legcsillogóbb éremből, már 29-cel is világgcsúcstartó volt, vb-aranyak tekintetében ő minden idők legsikeresebb versenyzője.

A magyar csapat három arany- és két bronzérmet, valamint hét londoni kvótát gyűjtött a péntek délutáni döntők során. A Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakpáros harmadik lett 1000 m-en, s ugyan a férfiak hasonló számában versenyző Dombi Rudolf, Kökény Roland kettősnek nem sikerült dobogóra állnia - a hatodik helyen végzett -, de ezzel is kiharcolt további két kvótát. A Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs alkotta kenunégyes Medveczkyékhez hasonlóan harmadikként ért célba. A Kozmann György, Korisánszky Péter kenus duó utolsó, azaz kilencedik lett az 500 m-es fináléban, míg Dombvári Bence (K-1 1000 m) a B döntőben negyedikként zárva összesítésben a 13. helyen zárt.

„Úgy érzem, kitűnő napot zártunk, maximálisan elégedettek lehetünk – kezdte az értékelést Storcz Botond szövetségi kapitány.  – A lányok teljesítménye ezúttal is lenyűgöző volt, a négyes technikailag és taktikailag is a legtöbbet nyújtotta. Tamara is kiválóan építette fel a pályáját, véleményem szerint nem adott ki mindent magából, ami a holnapi páros szempontjából nagyon fontos. Vajda Attila egy nagyon jól felépített pályával győzött, képes volt többször is megújulni, indítani, jól reagált a spanyol Cal támadására, és egy fantasztikus versennyel nyerte meg az aranyat. Gratulálok a bronzérmeseinknek is, sőt a férfi párosnak is. Soha nem örültem ennyire még hatodik helynek, hiszen kvótát ért ez a helyezés.” 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu