Vb-sorsolás: kegyelmezz, X-faktor!

Szerző: SHLétrehozva: 2013. december 5. 19:37
Duplán Fortuna kezében lesznek a nem kiemelt európai válogatottak a pénteki vb-sorsoláson, egyikük ugyanis előzetes procedúra alapján átkerül majd az "afrikai" kalapba, ami tovább ronthatja esélyeit! Cristiano Ronaldo azért imádkozik, hogy ne kelljen már az elején a spanyolokkal mérkőzniük (akik az előző világbajnokságon és Eb-n is kiejtették őket), valamint hogy a házigazda brazilok és a németek se keresztezzék az útjukat a csoportkörben. Csakhogy ez nem kívánságműsor.


"A világbajnoki aranyérem három nagy várományosának Brazília, Spanyolország és Németország számít. Nem ezen jár az eszünk, de szívesen elkerülnénk őket a torna elején. Kíváncsian várjuk, kikkel kerülünk szembe. Állunk elébe a megméretésnek, hiszen jól zártuk az évet, elértünk a célunkat a kijutással, mondhatom, hogy telve vagyunk önbizalommal" - számolt be várakozásairól Ronaldo a Marcának.

Már most retteghetnek a nem kiemelt európai nagyválogatottak, köztük az angolok, franciák, hollandok, olaszok, és köztük CR Portugáliája is.

Az 1-es kalapból ugyanis szinte csak kőkemény riválisok jöhetnek, de a kettesben és a hármasban is akad egy-két rágós falat (például Ghána, Chile, illetve Mexikó, Egyesült Államok).

KALAPBEOSZTÁS
1. kalap: Brazília, Spanyolország, Németország, Argentína, Kolumbia, Belgium, Uruguay, Svájc
2. kalap: Chile, Elefántcsontpart, Ecuador, Ghána, Algéria, Nigéria, Kamerun
3. kalap: Egyesült Államok, Mexikó, Costa Rica, Honduras, Japán, Irán, Dél-Korea, Ausztrália
4. kalap*: Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Görögország, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Oroszország, Franciaország

* Egy európai válogatottat áthelyeznek a 2-es kalapba, és a szabályok szerint nem kaphat európait a kiemeltek közül (mert a négyes kalapból már biztosan kap kontinentális riválist)

A péntek este 17 órakor kezdődő procedúra némileg bonyolultabb lesz a négy évvel ezelőttinél, számolni kell ugyanis az X-faktor hatásával! Nézzük, miről is van szó (dióhéjban)!

A szövetség a kiemelésen (házigazda + hét legjobb az októberi FIFA-rangsor alapján) kívül szokás szerint konföderációk szerinti bontást alkalmaz a kalapbeosztásnál, de ezúttal túl sok, egészen pontosan a kelleténél eggyel több csapat parkol a négyes számú, vagyis az európai kalapban (2010-ben nyolc, most kilenc).

Mivel minden kalapban nyolc cetlinek kell lennie, ezért elősorsolást tartanak, a kilenc európai együttes közül egyet áthelyeznek az afrikai csapatok (plusz Chile és Ecuador) mellé. Ez majdnem garanciát jelent egy későbbi halálcsoportra, már ha sztárválogatott lesz az "áldozat". Ennek az említett európai együttesnek ugyanis egy erős dél-amerikai vetélytárs jár majd az elitnyolcasból, hogy aztán kaphasson valakit az utolsó, európai kalapból is (azért jár a dél-amerikai, mert máskülönben három európai lenne részese ugyanannak a kvartettnek, és ez a szám legfeljebb kettő lehet).

(Mindezt technikailag úgy oldják meg, hogy egy átmeneti, X-jelű kalapba helyezik a négy kiemelt dél-amerikai együttest, és innen csatlakozik be a "különc", vagyis az utolsó kalapból előzetesen kihalászott európai válogatott valakihez Brazília, Argentína, Kolumbia vagy Uruguay közül.)

Teljesen hasonló szituáció állt elő egyébként két kiírással ezelőtt, a 2006-os vb-t megelőzően, akkor azonban egyszerűbb megoldást választott a FIFA, rangsor alapján határoztak az átsorolásról, méghozzá Szerbia és Montenegró esetében. Most Franciaország itta volna meg ennek a levét, már amennyiben nem módosult volna a szisztéma, amiről csak napokkal ezelőtt tájékoztatott a FIFA.

Portugália példáján bemutatjuk a kétféle forgatókönyvet:

Ha marad a négyes kalapban, és onnan húzzák ki Portugáliát (89%)
álomverzió: Svájc, Algéria, Irán, Portugália
rémálomverzió: Spanyolország, Chile, Mexikó, Portugália

Ha átkerül a kettes kalapba az elősorsoláson (11%), és onnan húzzák ki Portugáliát:
álomverzió: Uruguay, Portugália, Irán, Görögország
rémálomverzió: Brazília, Portugália, Mexikó, Olaszország

Címkék: 2014_brazilia
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu