Újabb elismerés az Aranycsapat védőjének

Szerző: MTILétrehozva: 2011. október 8. 17:17
Több mint száz barát, ismerős és tisztelő jelenlétében emléktáblát avattak szombaton Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat egyetlen vidéken futballozott tagjának, a Nemzet Sportolójának dombóvári szülőházánál.



Az emléktáblát - amelyet az Aranycsapat Örökség Alapítvány és a helyi önkormányzat állíttatott a legendás hátvéd tiszteletére - az ünnepelt és Csiki Károly, az MLSZ versenyigazgatója leplezte le több mint száz barát, ismerős és tisztelő jelenlétében.

Buzánszky Jenő, aki 1947-ig élt Dombóváron, pályáját felidézve azt mondta: érettségi után mehetett volna Debrecenbe, Kaposvárra, de megmaradt dombóvárinak. "Amikor mehettem volna külföldre, azt mondtam, inkább megmaradok magyarnak" - tette hozzá. A 86 éves élő legenda egészségi állapota kapcsán megjegyezte: "30 évig még 'csalom' az életet..."

A 49-szeres válogatott Buzánszky Jenő sportolói pályáját a Dombóvári Vasutasnál kezdte, majd a PVSK, később a Dorogi Bányász játékosa volt. 1953-ban szerepelt az évszázad mérkőzésének nevezett Anglia-Magyarország találkozón, 1952-ben tagja volt az olimpiai bajnokcsapatnak, és 1954-ben ezüstérmet nyert a svájci világbajnokságon. Válogatottbeli csapattársával, Grosics Gyulával együtt 2011-ben a Nemzet Sportolói közé választották.
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu