Törvényt sért a csehek meze?

Szerző: MTILétrehozva: 2012. június 6. 10:18
Sérti a hatályos törvényeket, hogy a Cseh Köztársaság nemzeti labdarúgó-válogatottja játékosainak mezét a korábbi állami címer helyett csak egy oroszlán stilizált képe díszíti - állítja a szurkolók és a sajtó egy része.


 

A labdarúgó-válogatott új szerelését tavaly ősszel mutatták be, s most történt meg első ízben, hogy a hagyományos állami címer - a cseh oroszlán, illetve a morva és a sziléziai nősténysasok - helyett a mezeken csak a cseh oroszlán szerepel. Morvaországban ez elégedetlenséget váltott ki, s a lengyel-ukrán rendezésű Európa-bajnokság előtt ezért egy brünni szurkoló az államügyészségen feljelentette a Cseh Köztársaság Labdarúgó Szövetségét (FACR).

„Ez az ország három történelmi részből (Csehország, Morvaország, Szilézia) áll, amelyek jelképeit a törvény rögzíti. A futballisták nem Csehországot, hanem a Cseh Köztársaságot képviselik, és ezt mindenkinek tiszteletben kellene tartania" - mondta a Lidové Noviny című lapnak a feljelentő, Jaroslav Klenovsky. Leszögezte: feljelentése elsősorban erkölcsi jelentőségű.

Az állami jelképek használatát a Cseh Köztársaságban törvény szabályozza. „Ebben világosan az áll, hogy a nagy állami címert a Cseh Köztársaság sportolói mezének megjelölésére is használják" - mutatott rá Klenovsky.

Jindrich Rajchl, a labdarúgó-szövetség első alelnöke szerint a bírálóknak nincs igazuk, s kétli, hogy sikerrel járhatnának a bíróságon. „Mi (FACR) jogilag polgári társulás vagyunk, s olyan jelképet teszünk a mezekre, amilyet csak akarunk. Jogászként ezért úgy vélem, hogy a feljelentés 99,99 százalékban sikertelen lesz" - mondta Rajchl.

Rámutatott arra is: a törvény nem azt mondja ki, hogy a válogatott játékosok „kötelesek" a mezükön az állami címert viselni, hanem „jogosultak a címer viselésére". „Ez tehát nem kötelező" - húzta alá a labdarúgó-szövetség képviselője.


 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu