Tízezrek imádkoztak Enkéért

Szerző: shLétrehozva: 2009. november 12. 09:39
Egész Németország gyászban. Szerda éjjel közel 35 ezer ember - köztük prominens személyek - látogatott Hannoverbe, ahol a kedden öngyilkosságot elkövetett kapusért, Robert Enkéért imádkoztak. A szertartást vezető püspök, Margot Kaessmann kifejtette, a népszerű sportoló halála rámutat arra, hogy az ember életében nem minden a sport. A megemlékezést követően a gyászoló tömeg a helyi futballcsapat stadionjánál rótta le kegyeletét.


Hannoveri beszámolók szerint teljesen megtelt a a helyi evangélikus templom, a Martkirche. Nem is csoda, hiszen a város egyik legnépszerűbb emberét búcsúztatták. Ott volt többek között Theo Zwanziger, a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke, Joachim Löw szövetségi kapitány és a nemzeti csapat vezére, Michael Ballack is.

„A siker és a népszerűség mögött sokszor magányt és kétségbeesést találhatunk. Nem minden a sport az ember életében" - fejtette ki Margot Kaessmann, Németország első női püspöke. 

A misét követően a Hannover és más német klubok szurkolói közösen énekelték el a Liverpool fanatikusai által híressé tett dalt, a You'll never walk alone-t. Ezután a gyászoló tömeg együtt vonult a '96 stadionjához, ahol félárbócra eresztették a zászlókat és mécsesekkel emlékeztek a tragikusan fiatalon elhunyt hálóőrre. Az első gyertyát, Theresa, Enke özvegye gyújtotta meg...

„Egy barátot vesztettünk el. Mélyen gyászoljuk Robertet. Teljesen üresnek érzem magam. Remek fickó volt, nagyon fog hiányozni. Nemcsak mint sportoló, hanem mint ember is" - mondta Löw, aki a jövő évi világbajnokságon is számított volna a kapusra. 

„Biztosíthatom önöket, hogy a német labdarúgás megtalálja a választ arra a kérdésre, hogy egy ilyen fiatal és népszerű sportoló miként kerülhet ilyen helyzetbe. Ennyivel tartozunk Robert Enkének" - mindezt már Theo Zwanziger tette hozzá. 

Reuters
... Fotó: Reuters

A Lehmann visszavonulását követően a nemzeti csapat első számú kapusává előlépő játékos kedd este lépett lakhelye közelében egy expresszvonat elé. Enke, kislánya 2006-os halála óta küzdött depresszióval. Valószínűleg sosem tudta feldolgozni a tragédiát.

Enke a német labdarúgás korszakos egyénisége volt. Pályafutása során szerepet többek között a Mönchengladbach, a Benfica, a Barcelona és legutóbb a Hannover színeiben is. Utóbbi csapatnál ő volt az együttes szellemi vezére, kapitánya, a szurkolók egyik kedvence. Összesen nyolc alkalommal húzhatta magára a Nationalelf mezét, és valószínűleg főszereplő lett volna a jövő évi, dél-afrikai világbajnokságon is.

A német válogatott Chile elleni barátságos mérkőzése természetesen elmarad. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy a november 18-ára tervezett Elefántcsontpart elleni találkozót lejátsszák-e. 

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu