Színesbőrűeket vertek, öt évet kaptak

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 22. 14:19
Faji gyűlölet szítása miatt összesen öt év börtönbüntetésre ítéltek öt szerb futballszurkolót, mert bőrszíne miatt brutálisan összeverték kedvenc klubjuk egyik afrikai játékosát.


A Ghánából a közép-szerbiai Cacakra érkezett, a Borca nevű klubban még csak a próbaidejét töltő 20 éves Solomon Opokut ez év márciusában támadták meg, amikor hazafelé tartott egy edzésről. "Mit keresel itt, suvickosképű?" "Állj meg, suvickosképű, hadd kalapáljunk el!" "Halj meg, fekete!" - kiabálták neki a nála egy-két évvel idősebb Borca-szurkolók, majd nekiestek, s rúgták, ütötték.


A futballistának sikerült kiszabadulni a gyűrűből, elfutott, s egy közeli sportpályán talált menedéket, ahol egy amerikaifutballt játszó helyi csapat tartott éppen edzést. Rendőrségi kihallgatása, a látleletek felvétele után azonnal elhagyta Szerbiát, s írásban küldte el a bíróságnak tanúvallomását.

 

A bántalmazóit elítélő bíróság még tárgyal egy másik ügyet. Annak a Cacan nevű, ugyancsak a cacaki futballcsapat Zimbabwéből érkezett játékosa a sértettje. Őt is a Borca szurkolói verték meg, bőrszíne miatt.

 

A szerb futballpályákon és környékükön mindennapossá vált az erőszakos szurkolói tombolás. Az Afrikából érkezett vendégjátékosok megverése is lassan szokásnak tekinthető: tavaly az egyik vezető belgrádi klub, a Crvena zvezda lelkes hívei estek neki egy mérkőzés után klubjuk fekete csatárának, s verték meg úgy, hogy kórházba kellett szállítani. Pedig a meccsen még gólt is rúgott.

 

A szerb bíróságok igyekeznek gátat vetni az erőszak terjedésének. Pár hete a Crvena zvezda egyik szurkolóját ítélték tízéves börtönbüntetésre, mert egy mérkőzés utáni rendbontás közben a szurkolók által nagy előszeretettel használt, 1000 fokon égő fáklyát nyomott egy rendőr arcába, majd az inge alá dugta, hogy nagyobb legyen a hatás.

 

Az ítélet hatalmas felháborodást váltott ki a fanatikus drukkerek körében. Belgrádban ma rengeteg helyen látni a rendőrt megtámadó Milosnak "igazságot" követelő falfestéseket.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu