Rooney nélkül kell felkelnie a Unitednek

Szerző: SHLétrehozva: 2013. december 6. 10:10
A Manchester United rég nem látott mélypontra süllyedt a hétközi fordulóban, mikor az Everton 1-0-ra győzni tudott ellene az Old Traffordon, és a bajnoki címvédő együttes a tabella kilencedik helyére zuhant. Valami egyértelműen nem stimmel a csapattal, hiába arat időről időre nagyobb győzelmeket, és az utóbbi három bajnoki alapján nem nagyon lehet bízni abban sem, hogy a gárda a Newcastle United ellen áll majd talpra. Az Arsenal, a Chelsea, a Manchester City és a Liverpool FC nagyon együtt van az élen, és nem is küzdenek hasonló problémákkal, bár ha nem figyelnek, becsúszhat egy-egy váratlan eredmény a 15. fordulóban, hiszen a Southampton és a Stoke City is bármikor képes meglepetést okozni.


 

MANCHESTER UNITED - NEWCASTLE UNITED, dec. 7., 13:45

A David Moyes vezette Manchester United eleve nehezen vette a szezonrajtot, ráadásul mikor már úgy nézett ki, csak kijön az első kanyarból, még mélyebbre zuhant. Hiába nyert a gárda 5-0-ra a Bajnokok Ligájában a Bayer Leverkusen otthonában, és hiába győzte le az Old Traffordon a listavezető Arsenalt, az utolsó három angol bajnoki forduló ékesen bizonyítja, hogy csapat egyelőre nem találja magát.

Kezdődött egy kínos döntetlennel Cardiffban, majd egy magyarázható iksz következett a White Hart Lanen, és ezt a pocsék szériát zárta le (?) az Everton elleni hazai 1-0-s vereség. Ebből, ilyen tempóban nemhogy címvédés nem lesz, de még a BL-indulást biztosító első négy hely valamelyikének megszerzése is komoly gondot jelenthet. A menedzser mindenestre nincs kétségbe esve.

"Már nem fáj az eredmény, mert pontosan tudom, az Everton milyen jó csapat. Végülis, én raktam össze őket" - mondta rezignáltan Moyes a meccs után. Ugyanakkor legalább annyira imádkozhat, hogy Robin van Persie teljesen egészséges legyen szombatra, mint a szurkolók, ugyanis egy sztárra mindenképpen szükség lesz Alan Pardew együttese ellen, és ugye Wayne Rooney az összegyűlt sárga lapjai miatt nem játszhat.

Sokat mondó adat, hogy a United egy meccsen sem nyert még a szezonban, amin a holland csatár nem játszott, és öt ilyen volt. Ha pedig mégsem épül fel, Moyes komoly gondba kerül, mert a támadásokat mondjuk Javier Hernándezre kell bíznia, aki nem sok lehetőséget kapott eddig, vagy Danny Welbeckre, aki a kapu előtt elfelejti befejezni az akcióit. A középpályán a tréner valószínűleg pihenteti Marouane Fellainit, és a visszatérő Phil Jones-t játszatja a helyén.

A mikrofonhajú belga eddig egyébként is csalódást okozott az Old Traffordon, még egykori csapata ellen sem tette oda igazán magát, nem passzol, nem ütközik, és pláne nem nyer egyéni csatákat annyiszor, mint tette azt az Evertonban. Szombaton nehéz dolga lesz a Manchester Unitednek, pláne azért, mert a Newcastle United hiányzója az egy szem Ryan Taylor lesz, a kulcsjátékosok - Papiss Cissé, Loic Rémy és Yohan Cabaye - viszont ott lesznek a pályán.

A Manchester United várható kezdőcsapata: De Gea - Smalling, Vidics, Evans, Evra - Cleverley, Jones - Valencia, Kagava, Welbeck - Van Persie Sérült: Carrick

LIVERPOOL FC - WEST HAM UITED, dec. 7., 16:00

Daniel Sturridge súlyos sérülésével pár dolog megváltozott Liverpoolban, bár tény, hogy Luis Suárez egymaga is gondoskodik a gólokról, jól bizonyítja ezt mesternégyese a Norwich City ellen. Brendan Rodgersnek ugyanakkor fel kellett adnia a két támadóra kihegyezett 3-4-1-2-es felállást, mert az uruguayinak nincs megfelelő partnere.

Az egycsatáros játék azt is jelentette, hogy vissza kellett állni négyvédős formációra, amin sokat segít, hogy Kolo Touré újra alkalmas a játékra. Ennek ellenére az a legvalószínűbb, hogy a tréner nem változtat a legutóbbi bajnoki felálláson. A West Ham United amúgy sem brillírozik az Anfield Roadon, a legutóbbi öt meccsükön még gólt sem tudtak rúgni a híres stadionban, a Pool pedig legutóbbi három hazai mérkőzésén legalább négyszer betalált az ellenfél kapujába.

Liverpoolban még mindig Suárez maradása vagy távozása a fő téma, de ez érthető is, mert lássuk be, a csapat lendületének fő forrása a kiegyensúlyozott támadó, aki annyit már bejelentett, hogy a szezon végéig biztosan a csapatnál marad, és jövője attól függ, hogy Bajnokok Ligája indulást jelentő helyen végeznek-e, vagy sem Brendan Rogers rajta kívül Raheem Sterling és Tiago Ilori egyéves kölcsönadásában is gondolkozik.

A hazai pályán csak a győzelem elfogadható a Poolnak, már csak azért is, mert ahhoz képest, hogy eleinte fordulókon át vezették a Premier League tabelláját, most már hétpontos a lemaradásuk az éllovas Arsenalhoz képest, pedig nem kell nemzetközi fronton is vitézkedniük, és a Ligakupától is elbúcsúztak már.

A Liverpool FC várható kezdőcsapata: Mignolet - Johnson, Skrtel, Agger, Flanagan - Leiva, Gerrard - Henderson, Coutinho, Sterling - Suárez Sérült: Enrique, Coates, Sturridge

SOUTHAMPTON - MANCHESTER CITY, dec. 7., 16:00

Manuel Pellegrini nem csak annak örülhet, hogy a Manchester City végre rendre megmutatja a foga fehérjét, és olyan játékkal rukkol elő, ami méltó a bivalyerős keretéhez. A csapat gyenge pontja a sérülések tizedelte védelem lehetne, de a chilei tréner itt is megnyugodhat, mert a jelek szerint újra visszatér a hátsó középső párosba Vincent Kompany.

"Az orvosok kérték, hogy várjak még a visszatéréssel, most viszont már remekül érzem magam, pont úgy, mint régen a meccsek előtt - mondta a belga védő. - Ennek ellenére csak annyit ígérhetek, hogy mindent meg fogok tenni a pályán, ha csak a testem cserben nem hagy. Láttam már sérülést játékosokat, akik rosszul csinálták végig a felépülést, és elszúrtak valamit. Szerintem velem nem ez a helyzet."

"A munkámnak élek, a futball az életem. Ha egy játékos nem így érez, akkor azt sem érzi, hogy ez az, amit az életben csinálnia kell. Én így élem az életem, és ha egészséges vagyok, mint például most is, akkor hihetetlenül erősnek érzem magam. Minél többet akarok játszani, mert ez az egész arról szól, hogy mikor vesszük fel újra a ritmust."

Azonban nemcsak azért várható jó kis meccs, mert a kiscsapatként elkönyvelt Southampton még mindig a nyolcadik helyen tartja magát, hanem mert komoly csata várható a kapuja előtt. Ugyan a remekül védő, de pocsékul cselező Artur Boruc kapus sérülés miatt nem játszik, de a Dejan Lovren - José Fonte védőpáros az egyik legszilárdabbnak számít a ligában, akárcsak a City támadószakciója.

Ez ugyanis egyelőre a lehatékonyabb a szezonban (14 meccs / 40 gól = 2,85-ös átlag), és amelyet a góllövőlistán második, 11 gólos Sergio Agüero vezet, és ahol például egy Edin Dzeko csak statisztaszerepre van kárhoztatva. Egy éve még senki sem gondolta volna, hogy az argentin Mauricio Pochettino januári kinevezése ilyen jó hatással lesz a Sotonra, de ha a 15. fordulóban nem is rendeznek rangadót, ez a mérkőzés félig talán annak tekinthető.

A Manchester City várható kezdőcsapata: Pantilimon - Zabaleta, Kompany, Demichelis, Clichy - Y. Touré, Fernandinho - Navas, Agüero, Nasri - Negredo Sérült: Jovetic, Nasztaszics, Silva

STOKE CITY - CHELSEA, dec. 7., 16:00

Lehet szeretni vagy utálni a Chelsea-t, és főleg José Mourinhót, de az tagadhatatlan, hogy a portugál tréner visszatérésével az évek óta hiányzó kiegyensúlyozottség is visszatért a Stamford Bridge-re. A gárda minden fronton jól tartja magát, ami különösen sokat jelent a Premier League-ben, ahol a sűrű élmezőnyben csak négy ponttal áll a ligaelső Arsenal mögött.

Amivel azonban a mester sem tud mit kezdeni, az a csatárkérdés, miután Fernando Torres az ő érkezése után sem tanult meg gólt szerezni és folyamatosan megbízhatóan játszani (idén eddig 10 bajnoki, 1 gól), a tapasztalt Samuel Eto'o nem biztos, hogy felépül sérüléséből, Demba Ba pedig nem élvezi a menedzser bizalmát, aki talán még Juan Matának is több lehetőséget ad. Nem csoda, hogy Mourinho csatárt akar igazolni januárban.

Apropó, Juan Mata. A spanyol végre kedvenc posztján, a 4-2-3-1-es felállásban a támadó középpálya közepén kaphat szerepet, legalábbis ha Oscar nem épül fel a sérüléséből szombatig. Erre azonban elég jó esély van, mert a portugál edző nem valószínű, hogy még megkockáztatja a Sunderland ellen is kimaradó brazil játékmester pályára küldését. Főleg nem, ha egyenértékű játékos van a helyére. Ha minden igaz, Ashley Cole is visszakpaja helyét a védelem bal oldalán César Azpilicuetától.

Bár a Stoke City az utóbbi évtizedekben mesteri szintre fejlesztette a játék rombolását, módszeres "ölését", és ennek köszönhetően számos nagy skalpot szerzett már a Britannia Stadiumban, a Chelsea biztosan nem tartozik ezek közé. A hazaiak ugyanis 1975 óta nem tudtak nyerni a londoniak ellen az angol bajnokságban, és utoljára majdnem húsz éve győzték le őket, 1995-ben a Ligakupában.

"Jelenleg az Arsenal áll a liga élén, ezért nekünk kötelező minden meccsen a három pontot megszerezni" - fogalmazta meg az egyetlen járható utat Eden Hazard, a Chelsea belga támadója. Csapattársa, a védő Gary Cahill szerint José Mourinho és az idősebb játékosok tapasztalata segíthet nekik újra megnyerni a bajnokságot. "Kupát már nyertem, de a bajnoki cím, az más."

A Chelsea várható kezdőcsapata: Cech - Ivanovics, Cahill, Terry, A. Cole - Mikel, Ramires - Schürrle, Mata, Hazard - Torres Sérült: Luiz, Van Ginkel, Oscar, Eto'o

ARSENAL - EVERTON, dec. 8., 17:00

Az Arsenal 2013/2014-es szezonjára eddig nem lehet rosszat mondani, a csapat tartja magát az első helyen a bajnokságban, a fordulót biztosan ott is fejezi be, még ha vereséget is szenved az Evertontól, nem utolsó sorban pedig a játéka is meggyőző, és látványos. Pedig egy menedzser sem küzd olyan sérüléshullámmal idén, mint éppen Arsene Wenger, és a Manchester United elleni 1-0-s zakón is meglepően gyorsan túltette magát a gárda, mintha meg sem történt volna.

A francia menedzsernek még mindig mazsoláznia kell a keretből, ugyanis Abou Diaby, Alex Oxlade-Chamberlain, Lukas Podolski, Yaya Sanogo és Mathieu Flamini továbbra sem bevethető, de Bacary Sagna játéka is erősen kérdéses. Az Everton pedig egy óriási siker után megy az Emirates Stadionba, az előző fordulóban a Manchester United otthonában sikerült 1-0-ra győznie.

Azért ne szaladjunk ennyire előre, a liverpooli gárda az utóbbi 15 látogatása alkalmával nem tudott nyerni Londonban, az Arsenal pedig utóbbi hat hazai meccsét megnyerte. "Az Evertonnak remek szezonja van, nagyon jó eredményeket értek el a liga legjobb csapatai ellen, ami egyáltalán nem könnyű" - mondta egykori klubjáról Mikel Arteta, az Ágyúsok védekező középpályása.

"Megérdemlik, hogy az élbolyban legyenek. Nekünk az utóbbi évek kicsit küzdelmesre sikerültek, rendre egy rakás sérültünk volt, de mostanra lassan mindenki egészséges lesz, beleértve Lukas Podolskit és Alex Oxlade-Chamberlaint is. Az idei verseny azonban nagyszerű, két lábbal a földön kell maradnunk, és mindenkire szükségünk lesz, ha kézzel fogható eredményt akarunk szezon végére."

Az Arsenal várható kezdőcsapata: Szczesny - Jenkinson, Koscielny, Mertesacker, Gibbs - Ramsey, Arteta - Wilshere, Özil, Cazorla - Giroud Sérült: Sagna, Diaby, Sanogo, Flamini, Podolski, Oxlade-Chamberlain

ANGOL LABDARÚGÓ-BAJNOKSÁG (PREMIER LEAGUE), 2013/2014

15. FORDULÓ:
Szombat (dec. 7.):
Manchester United - Newcastle United, 13:45
Crystal Palace - Cardiff City, 16:00
Liverpool FC - West Ham United, 16.00
Southampton - Manchester City, 16:00
Stoke City - Chelsea, 16:00
West Bromwich Albion - Norwich City, 16:00
Sunderland - Tottenham Hotspur, 18:30
Vasárnap (dec. 8.):
Fulham - Aston Villa, 14:30
Arsenal - Everton, 17:00
Hétfő (dec. 9.):
Swansea City - Hull City, 21:00

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Arsenal 14 11 1 2 29-10 34 pont
2. Chelsea 14 9 3 2 28-14 30 pont
3. Manchester City 14 9 1 4 40-14 28 pont
4. Liverpool FC 14 8 3 3 30-17 27 pont
5. Everton 14 7 6 1 22-13 27 pont
6. Tottenham Hotspur 14 7 3 4 13-15 24 pont
7. Newcastle United 14 7 2 5 19-21 23 pont
8. Southampton 14 6 4 4 18-13 22 pont
9. Manchester United 14 6 4 4 22-18 22 pont
10. Aston Villa 14 5 4 5 16-16 19 pont
11. Swansea City 14 5 3 6 20-19 18 pont
12. Hull City 14 5 2 7 12-18 17 pont
13. West Bromwich Albion 14 3 6 5 17-19 15 pont
14. Stoke City 14 3 5 6 12-18 14 pont
15. Cardiff City 14 3 5 6 11-20 14 pont
16. Norwich City 14 4 2 8 12-28 14 pont
17. West Ham United 14 3 4 7 12-15 13 pont
18. Fulham 14 3 1 10 12-26 10 pont
19. Crystal Palace 14 3 1 10 8-22 10 pont
20. Sunderland 14 2 2 10 11-28 8 pont

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Kihasználták az MU-zakót, Suárez-póker
Az Everton a 86. percben szerzett Bryan Oviedo-góllal okozta a Premier League 14. fordulójának meglepetését az Old Traffordon. A Manchester United buktáját az Arsenal 2-0-s, a Manchester City 3-2-es, a Chelsea 4-3-as, a...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu