Neymar-ügy, avagy a jéghegy csúcsa

Létrehozva: 2015. február 13. 23:42
Világszerte egyre keményebben lépnek fel az adóelkerülést szolgáló nemzetközi cégstruktúrák ellen, ami nem csak a multinacionális vállalatokat, hanem hírességek, sportolók és klubok tevékenységét is érinti. Legutóbb a Barcelona elnökét, Josep Maria Bartomeut vádolták meg azzal, hogy Neymar leigazolásához kapcsolódóan 2,8 millió euró adót csalt el, de a korábbi elnök ellen is folyik még a vizsgálat. Mindeközben Leo Messire, Luiz Felipe Scolarira és Fabio Cannavaróra is rájár a rúd.


A napokban jelentette be a spanyol Legfelsőbb Bíróság, hogy a Barcelona jelenlegi elnöke, Josep Maria Bartomeu ellen is vizsgálatot kezdeményez. A gyanú szerint a klub nem fizetett be 2,8 millió euró személyi jövedelemadót azután az összeg után, amelyet Neymar szülei cégének fizetett ki, és aminek köze lehetett a focista leigazolásához.

„A futballklubok és képviselőik elleni kemény fellépés jól illeszkedik a nemzetközi trendekbe" – hívja fel a figyelmet Dr. Békés Balázs, a Ryan amerikai adótanácsadó cég régiós vezetője. "Az államok egyre szigorúbb vizsgálatokat folytatnak a költségvetésüket megrövidítő ügyletek feltárására és felszámolására, amelyek célja, hogy kivonjanak egyes jövedelmeket az adózás alól, vagy jövedelmeket csoportosítsanak át kedvezőbben adóztató országokba. Ez több multinacionális vállalatot is érint, de hírességek, köztük sportolók sem kerülhetik el az adóhatóságok vizsgálatait."

Neymar leigazolása miatt több mint egy éve robbant ki botrány, amikor kiderült: a hivatalosan bejelentett összegnél jóval többe – 57 millió helyett közel 95 millió euróba – került a játékos. Rosell, a csapat akkori elnöke a leigazolás díját több összegben, több jogcím alatt fizette ki: összesen 11 szerződés született, egy részük Neymar családjához kötődő cégekkel. A spanyol adóhatóság szerint a klubnak a teljes összeg után vissza kellett volna tartani a személyi jövedelemadót, de a kifizetések egy részénél ez nem történt meg. A klub tavaly 13,6 millió euró adót fizetett be pótlólag, hogy rendezze az ügyet és Rosell is lemondásra kényszerült. A már Bartomeu elnöksége idején kifizetett összeg újra kényelmetlen helyzetbe hozhatja viszont a Barcelonát.

Folyamatban van a csapat másik szupersztárjának, Lionel Messinek a pere is, aki a vád szerint úgy csalt adót Spanyolországban, hogy a képmásának felhasználásáért kapott jogdíjakat belize-i és uruguay-i offshore cégeken keresztül szedte be. Ha már az aranylabdásoknál tartunk, Olaszországban Fabio Cannavarónak okozhat még sok kellemetlenséget, hogy a jachtbérléssel foglalkozó cégével a gyanú szerint úgy vett igénybe adókedvezményeket, hogy hajóit csak személyes használatra tartja fenn. Portugáliában a 2002 és 2008 között a válogatottat irányító Luiz Felipe Scolarinak az ügyeit vizsgálják, aki a személyéhez kötődő jogdíjakból cégein keresztül jelentős összegeket utalt át egy Miamiban lévő bankba - a gyanú szerint azért, hogy bevételeket titkoljon el a portugál adóhatóság elől.

"Az adóelkerülés elleni nemzetközi összefogás eredményei egyre látványosabbak. A kétoldalú adóegyezmények, az EU és az OECD égisze alatt folyó jogalkotás egyre hatékonyabb eszközöket ad a hatóságok kezébe, hogy az ilyen és hasonló eseteket feltárja. A futballklubokhoz és sztárjaikhoz, vagy a nagy nevű nemzetközi vállalatokhoz kapcsolódó esetek csak a jéghegy csúcsai. Az egyre több adatra kiterjedő automatikus információcsere és az egyre szorosabb adóügyi együttműködések várhatóan egyre több hasonló ügyet hoznak majd felszínre a következő években" - mondta el Békés Balázs.

forrás: Flow PR

Címkék: neymar
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu