Megtanult győzni a válogatott

Szerző: DTCSLétrehozva: 2011. február 10. 16:36
A magyar labdarúgó-válogatott egymás után ötödik győzelmét aratta szerda este Azerbajdzsán ellen, amire 1985 áprilisa óta nem volt példa: az akkori, vébét is megjárt generáció emblematikus figuráit kérdeztük arról, mire hivatott ez a csapat, milyennek látták Azerbajdzsán ellen, mire leszünk képesek a vb-ezüstérmes Hollandia elleni "duplameccsen", illetve szeptemberben, a svédek elleni "visszavágón", és mire megyünk egyre több és több tehetségünkkel.


 

Utoljára 1992 decemberében állt ilyen előkelő helyen a világranglistán a magyar válogatott, arra pedig, hogy ötmeccses győzelmi szériát találjunk a történetében, egészen 1985 áprilisáig kell visszamennünk. Akkor hat pipáig meg sem álltak a mieink, Ausztriát és Ciprust kétszer is verték a mexikói kijutásról döntő selejtezősorozatban, a mostani ellenfél hollandokat idegenben intézték el, s közben barátságos mérkőzésen az akkori vb-ezüstérmes NSZK otthonában is nyertek. Ez volt a magyar foci utolsó nagy korszaka, a brazilverő magyaroké, a legutóbbi, labdarúgóvébét is megjárt generációé.

Ettől a szinttől még nagyon messze járunk, "csak" Moldovát, San Marinót, Finnországot, Litvániát és Azerbajdzsánt múltuk felül, de a tények azok tények, az öt meccs az öt meccs.

Egykori sikercsapatunk néhány nagy egyéniségét kérdeztük arról, mekkora jelentőséget is kell ennek tulajdonítani, mi a véleményük a mostani válogatottról, milyen reményeket táplálnak, s mennyit és hogyan profitálhatunk a korosztályos sikerekből.

Esterházy Márton: "Bízom benne, hogy meglesz a hatodik, mert az azt jelentené, hogy megvertük otthon a hollandokat. Az év első erőpróbája sohasem könnyű, még ha a legtöbben játékban is voltak a fiúk közül. Összességében én elégedett voltam a meccsel, volt olyan időszak, amikor belementünk a birkózásba és az bizony nagyon nem a mi műfajunk volt, de a végén számos helyzetet kialakítottunk, gondolok itt Vadóczra, Tökölire vagy Dzsudzsákra. A védőktől azért egy Hollandia ellen nagyobb magabiztosság és találékonyság kell, mert zavarba hozhatóak. Ha már 1985-öt emlegetjük, be kell vallanom, szerintem négyszer ilyen jó védelmünk volt akkor. Ugyanakkor egyáltalán nem hiszem, hogy az esélytelenek nyugalmával kellene játszanunk a hollandok ellen, a nagycsapatok is botlanak, otthon szinte biztos vagyok benne, hogy jók leszünk egy pontra. Aki pedig egy világbajnoki ezüstérmes otthonában, vagy egy svédek elleni ki-ki meccsen nem ad bele ezer százalékot, az ne is legyen válogatott. A fiatalok beépítése jól működik, aki a négy-öt nagy bajnokság valamelyikében el tud jutni addig, hogy rendszeresen kezdő legyen, az általában megkapja a behívót, de aki csak a kispadot koptatja, az teljesen jogosan marad ki a válogatottból, még ha topligában is játszik. Ebből a szempontból szerintem Németh Krisztián igazolt a legszerencsétlenebbül, de ha később belelendül, szükség lehet rá. Ebben a pillanatban azonban nehéz elképzelni, hogy valaha is a válogatott gólvágója lesz.

Détári Lajos: Valóban figyelemre méltó ez a sorozat, már csak azért is, mert könnyű ellenfelek nem léteznek a mai világban. A szerdai eredménnyel okvetlenül elégedett vagyok, a játék néha döcögött, de a céloknak megfelelt a meccs, gondolom, hogy a taktikának és az összeszokottságnak is jót tett. Nem szabad lebecsülni az ilyen csapatokat, az azerieknél is volt egy-két remek játékos. Az esélyekkel kapcsolatban ne szaladjunk nagyon előre, a svédekkel végig versenyfutásban lehetünk majd, de koncentráljunk a hollandokra, a futballban bármi megtörténhet, akár meg is lephetjük őket. Szépreményű ez a csapat, de azt kell mondjam, a fiatalítást eléggé elszúrtuk. Várhidi Péter nagy hülyeséget csinált azzal, hogy 18-19 éves fiatalakot bedobott a mélyvízbe és túl nagy terhet, felelősséget rakott rájuk. Türelmesen ki kellett volna még várni azt a két-három-négy évet. Aláírom, hogy a szupertehetségek már tiniként is meghatározó szerephez juthatnak, de nem szaladgálnak Messi-szintű játékosok mindenhol a világban. Németh Krisztiánnak nem szabadott volna a Liverpoolhoz igazolnia, mondjuk egy svájci, vagy osztrák együttesben sokkal messzebre juthatott volna. Ha már Görögország, akkor a lehető legrosszabbul választott, egy defenzív focit játszó kiscsapatban nehéz lesz kibontakoznia, ráadásul először meg kellene kapnia a játéklehetőséget.

Kiprich József: "Éppen utaztam, csak a második félidőt láttam, de úgy gondolom, otthontól távol szerintem senki ellen sem könnyű a győzelem, meg kell becsülni ezt az eredményt. A hollandok ellen felszabadultan játszhatunk és ez, én azt mondom, akár jól is elsülhet, óriási dolog lenne egy esetleges pontszerzés ellenük márciusban. A lényeg mindenféleképpen a svéd meccs, ha ott veszítünk, bajba kerülünk. Az utánpótlásszinten produkált fejlődésünk egyre inkább meglátszik a válogatotton, ezek a fiúk az akadémiákról jönnek ki, külföldön is bizonyítanak, jó látni, hogy olyan játékosaink vannak, akik képesek meccseket eldönteni. Persze tudom, hogy vannak reménységeink, akik körön kívül maradtak, de előttük is nyitva áll az ajtó, ha egyesületüknél beindulnak, bizonyára megkapják a lehetőséget a nemzeti csapatban.

MAGYARORSZÁG AZ 1986-OS VB-N, EREDMÉNYEK, JEGYZŐKÖNYVEK
NÉPSZERŰ A VÁLOGATOTT

A magyar labdarúgó-válogatott mit sem veszített tavalyi népszerűségéből. A tegnapi Azerbajdzsán elleni mérkőzésre több mint 660 ezer néző volt kíváncsi, és közel 300 ezer néző végig is szurkolta a 2-0-ra megnyert összecsapást.

Az AGB nézettségi adataiból az is kiderül, hogy a válogatott nem vesztett népszerűségéből a szurkolóknál, a hirdetők szempontjából fontosnak tartott 18-49 év közötti férfiak majd 17 százaléka választotta a meccset közvetítő SPORT1-et a találkozó időpontjában, amivel a csatorna a vetélytársakat magasan megelőzve a harmadik legnézettebb volt főműsoridőben.
MAGYARORSZÁG-AZERBAJDZSÁN - BELÜLRŐL
- Nagyon örülök, hogy sorozatban ötödszörre nyertünk, ismét kiderült, hogy a válogatott tagjai a pályán és a pályán kívül is nagyszerűen megértik egymást - mondta a mérkőzés másnapján Rudolf Gergely, válogatottunk első szerdai góljának szerzője. - Egyelőre mindenki messze van a csúcsformájától, de ez egyre javul majd a tavaszi válogatott mérkőzések közeledtével, remélem, a keret mindegyik tagja rendszeresen szerepelni fog klubcsapatában. Ha mindenki játékban lesz, akkor látványosan feljavul a teljesítményünk, és március végén azt a formát hozzuk, amivel év végén legyőztük a finneket és a litvánokat.

Rudolf Gergely góljában elévülhetetlen érdemei voltak Gera Zoltánnak is, csapatkapitányunk remek átadással hozta helyzetbe a Bari légiósát.

- Nagyon jó körülmények között készültünk az elmúlt napokban, jó talajú pályán játszhattuk le a mérkőzést, ezért megítélésem szerint a felkészülés sikeres állomásán vagyunk túl - fogalmazott Gera. - Nem volt könnyű dolgunk a pályán, szívós csapat volt az ellenfél, amely az első félidőben igen jól tartotta magát. A szünet után már egyértelműen mi voltunk a jobbak, és bár a játék néha akadozott, ezért vannak tanulságai a mérkőzésnek, nem lehetünk elégedetlenek a teljesítményünkkel.

Juhász Rolandnak akadt dolga néhány alkalommal az azeri támadókkal, de - akárcsak a védelem többi tagja - jól oldotta meg a feladatát, a csapat újabb mérkőzést hozott le kapott gól nélkül.

- Nagyon örülök, hogy ismét összejöhetett a keret, azt különösen nagy dolognak tartom, hogy sorozatban ötödik meccsünket is megnyertük, mert ez mindenképpen jót tesz az önbizalmunknak - mondta a védő. - A mérkőzés szakmai elemzésébe nem szeretnék elmélyülni, az viszont egyértelműen látszott, hogy sokan még nem játszottak tétmeccset idén. Én egy kicsit erősebb ellenfélre számítottam, úgy éreztem, végig uraljuk a játékot, különösen a második félidő hajrájában volt nagy a fölényünk, ekkor újabb gólokat is szerezhettünk volna. Jó főpróbán vagyunk túl a hollandok elleni selejtezők előtt.

Tököli Attila hét év után húzhatta magára ismét a címeres mezt, a Kecskemét támadója a második félidőben állt be, és bár gólt nem sikerült szereznie, több jó megmozdulással jelezte, hogy rutinja nagy segítségére lehet a válogatottnak.

- Nagy élmény volt, hogy újra a keret tagja lehettem. Váratlanul csöppentem bele az egészbe, de most már nagyon örülök, hogy tagja lehetek ennek a remek közösségnek, szerintem az utóbbi években nem volt ennyire összetartó válogatottunk - így Tököli. - Jó körülmények között készültünk, de akadtak azért nehézségek is, hiszen a három kinti edzésünk közül csak az egyiken volt teljes a keret, és többen közülünk még messze vannak a csúcsformájuktól. A teljesítményünk lesz ennél jobb is, csupán annyi kell hozzá, hogy mindenki játékba lendüljön a tavasszal. Élveztem a mérkőzést, s bár sokakkal a keretből most először játszottam együtt, úgy látom, gyorsan össze tudunk majd csiszolódni, nem lesz nehéz beilleszkednem a csapatba. (mlsz.hu)

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Felemás magyar főpróba a Közel-Keleten
A magyar labdarúgó-válogatott noha 2-0-ra legyőzte Azerbajdzsánt felkészülési mérkőzésen Dubajban, az eredményen kívül sok egyébbel nem lehetünk elégedettek. Hacsak nem Hajnal Tamással, aki a második félidőben némi színt vitt a...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu