Máris a lét a tét az ír-horváton?

Létrehozva: 2012. június 9. 13:36
A nagy vasárnapi spanyol-olasz rangadó árnyékában egy jóformán élet-halál csatának számító meccset is hoz az Európa-bajnokság C-csoportja. Papíron egymás ellen lehet a legnagyobb esélye Ír- és Horvátországnak. Giovanni Trappatoni a veretlenségre alapozva magabiztos, Slaven Bilic dicsért, és nyílt mérkőzést vár.


A nagy tornákra 2002 után visszatérő szigetországiak Magyarország ellen visszafogottan hangoltak, ha Szalai Ádámék kihasználják helyzeteiket, könnyen megszórhatták volna őket. Mivel mindent kihagytak, így maradt a 0-0, amellyel 14 mérkőzésre nyúlik veretlenségük, utoljára Uruguay győzte le őket tavaly márciusban.

„Előttünk vannak a FIFA-világranglistán, de augusztusban játszottunk velük barátságos mérkőzést, és elég jól teljesítettünk – kezdte a Daily Mailnek Trapattoni, utalva a dublini 0-0-s mérkőzésre. – Kiváló játékosok alkotják keretüket, sokan közülük Angliában és Németországban fociznak, azonban pontosan ismerjük őket."

A 73 éves olasz edzőlegendát nem különösebben zavarja, hogy nem tudnak hasonló sztárt felmutatni, mint a másik oldalon a napokban például a Manchester Uniteddel hírbe hozott Luka Modric. „Sokszor játszottam már klasszisok ellen, de mindig győztesen hagytam el a pályát, ami nem rossz előjel a vasárnapra nézve."

Slaven Bilic elismeri az írek erejét: „Trapattoni egy legenda, az olasz fegyelmet építette bele csapatába, anélkül, hogy megölte volna elkötelezettségüket és elszántságukat. Remek játékosokból állnak, Shay Given a Premier League egyik legjobbja, Richard Dunne igazi vezér, aztán Robbie Keane, Shane Long, Darron Gibson és Damien Duff rutinja is sokat nyomhat a latba, és olyan tehetségekkel, mint James McClean igazán veszélyesek" – hízelgett.

A szakember tisztában van vele, mennyire fontos a jó kezdés, de nem érzi sorsdöntőnek a rajtot: „Elnézve a csoport másik két csapatának hírét és erejét, kétségtelenül meghatározó lesz, mi történik vasárnap, emiatt nyílt mérkőzésre számítok, de nem hiszem, hogy eldőlne bárkinek a sorsa. Tiszteletben tartva az íreket, most van a legnagyobb esélyünk a győzelemre, de úgy érzem, hogy ebben a társaságban benne van később a meglepetés is."

Az íreknél várhatóan a magyarok elleni kezdő fut ki a pályára, Given hátfájása ellenére ott lesz, míg a korábban sérült John O'Shea Budapesten teljes 90 percet játszva szintén vállalja a játékot. Kérdés egyedül az lehet, hogy Trapattoni öt középpályással kezd-e, vagy Longot feltolja Keane mellé a csatársorba.

Eközben a horvátoknál a sérült Ivica Olic az egész tornát kihagyja, így a gólszerzés Nikica Jelavicon áll vagy bukik. Nem kedvez a délszlávoknak az sem, hogy a Lyon védője, Dejan Lovren, továbbá a Hamburg középpályása, Ivi Ilicevic szintén távol marad az Eb-től. Legalább a kulcsfontosságú védő, Vedran Corluka felépült időben és kezdhet.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, C-CSOPORT, 1. FORDULÓ:

ÍRORSZÁG-HORVÁTORSZÁG, vasárnap 20:45 óra

Poznan, Municipal Stadium Poznan. Vezeti: Björn Kuipers (holland)

ÍRORSZÁG várható kezdőcsapata: Given - O'Shea, Dunne, St Ledger, Ward - Duff, Whelan, Andrews, McGeady - Long, Keane. Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni.

HORVÁTORSZÁG várható kezdőcsapata: Pletikosa - Corluka, Schildenfeld, Simunic, Strinic - Srna, Modric, Rakitic, Pranjic - Mandzukic, Jelavic. Szövetségi kapitány: Slaven Bilic.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Az írek széttépnék a papírformát
Az Európa-bajnokság csapatainak bemutatásában szépen haladunk, ezúttal a magyar válogatott hétfői ellenfelét, az íreket vizsgáljuk meg közelebbről. Nem vágja nagy fába a fejszéjét az, aki az írek Eb-szerepléseit szeretné papírra...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Tartalékokkal az Európa-bajnokságra
Az Európa-bajnokságig hátralévő napokban bemutatjuk valamennyi résztvevőt, most következzen a mindenkire veszélyes Horvátország. Ha surranópályán is, sorrendben harmadszor – összességében negyedszer – Európa-bajnoki résztvevő...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu