Marcello Lippi tíz fő bűne

Szerző: shLétrehozva: 2010. június 25. 20:32
A La Repubblica összegyűjtötte Marcello Lippi tíz legfőbb „bűnét”, amelyek a lap szerint ahhoz vezettek, hogy az olasz labdarúgó-válogatott szégyenszemre már a csoportkörben búcsúzni kényszerült a világbajnokságtól. A mértékadó médium nem kegyelmezett a szövetségi kapitánynak, aki 2006-ban még vb-címre vezette a Squadra Azzurrát.


 


1. Lippi legsúlyosabb hibájának azt rója fel a lap, hogy a szakember nem épített új válogatottat 2008-as visszatérése után, és továbbra is azokba a játékosokba fektette bizalmát, akikkel 2006-ban világbajnokságot nyert Németországban.

2. Az ősz mester arrogánsan lesöpörte valamennyi őt kritizáló véleményt, és úgy tartotta: ami szerinte helyes a válogatottnak, az ténylegesen helyes, és kizárólag a saját feje után ment.

3. Már a vb előtt tudni lehetett, a torna után Cesare Prandelli váltja Lippit, márpedig ez meglehetősen rossz hatással volt a csapat moráljára, és megmérgezte a hangulatot az öltözőben.

4. A szakember válogatási elvei alaposan kiverték a biztosítékot Olaszország futballszerető közönségénél: Lippi a Juventus rosszabbnál rosszabb formában lévő labdarúgóira, illetve a 2006-os világbajnok játékosokra építette válogatottját.

5. A szakvezető korábban ki nem próbált hadrendben, 4-2-3-1-ben küldte pályára játékosait Paraguay ellen, amelyben komoly szerep jutott Claudio Marchisiónak, aki azonban nem tudott megfelelni a várakozásoknak.

6. Lippi még a tavalyi Konföderációs Kupán kudarcot vallott olasz válogatotton sem volt hajlandó változtatni. Pedig a középszerűség és a katasztrófa jelei már akkor tetten érhetők voltak.

7. Túlságosan is bízott a csapat erejében, és nem hitt az egyéniségekben.

8. Cassanót, Balotellit, Miccolit, Perrottát, Tottit és Ambrosinit vétek volt kihagyni a keretből. Lippi mégis habozás nélkül megtette.

9. Lippi nem tanult a történelemből. A ’82-es, remek erőkből álló spanyol válogatott ugyanezeket a hibákat követte el négy évvel később, mint az olaszok, de még számos elrettentő példát lehetne hozni a világbajnokságok történetéből.

10. A vb legkönnyebb csoportjából győzelem nélkül kiesni – ezért mindenekelőtt a szövetségi kapitány tehető felelőssé, ez vitán felüli. Már ez önmagában igazolja: Lippi csődöt mondott. De vele együtt a szövetség vezetőinek, illetve az olasz futball más potentátjainak is azonnal távozniuk kellene. Ennél nincs lejjebb, ez minden idők legrosszabb olasz válogatottja – zárta értékelését a La Repubblica.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu