Magyar futballkapitány Pakisztánban!

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 21. 13:56
Kinevezték a pakisztáni labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitányát, a térség magyar sikeredzője, Kottán György irányíthatja a szakmai munkát a következő egy évben - közölte az ország első számú hírügynöksége, a pakisztáni Associated Press. A hírt azóta a labdarúgó-szövetség is megerősítette. A világjáró edző 100 ezer dollár körüli összeget keres majd, legfőbb feladata, hogy 2010 elején aranyig vezesse a nemzeti csapatot a bangladesi Dél-Ázsia kupán.


Legalább a futballéletben nyugalom köszöntött be a felekezeti háborúk sújtotta országban: több, mint 50 nap után van szövetségi kapitánya Pakisztánnak!

A Pakisztáni Labdarúgó-szövetség (PFF) a magyar világvándor edzőtől, Kottán Györgytől várja a megváltást, aki csütörtökön érkezett meg Lahorébe, és pénteken látta el szignójával új szerződését a szövetség központjában. Egy évre vállalt munkát, az eredményektől függ majd, hogy további egy esztendőre hosszabbítanak-e vele. Az anyagiakról a helyi sajtó annyit tud, évi százezer dollár körüli összegben állapodtak meg a felek. A pakisztániak első választása Bicskei Bertalan volt, szerződtetéséből azonban nem lett semmi.

Az ázsia ország futballvezetői mindenképpen rangos külföldi edzőt kerestek a kispadra. Kottán a helyi labdarúgás egyik nagy reformerétől, Irfan Niazitól veszi át a karmesteri pálcát. Teljesen szabad kezet kap, az U23-as válogatott és az utánpótlás-fejlesztés is felelősségi körébe tartozik majd. Érkezése napján meg is tekintette a válogatott edzését,  a szakember nem volt teljesen elégedett a látottakkal, elmondása szerint gond van a játékosok erőnlétével és a technikai képzettségük sem éppen ideális.

 

Már a márciusi, nepáli Miniszterelnök Kupán és az áprilisi, sri lankai Kihívás-kupán tisztes eredményeket várnak Kottán csapatától Pakisztánban. Az egész 2009-es év azonban a jövő elején, Dhakában, Bangladesben megrendezendő Dél-Ázsia kupára való felkészülés jegyében telik majd. Ez a térség legrangosabb futballtornája. Nem véletlenül szemelték ki a magyart, hiszen 2003-ban már aranyéremig jutott a viadalon Bangladessel. A hat évvel ezelőtti siker jó ajánlólevélnek bizonyult Pakisztánban.

A 62 éves tréner 2004-ben otthagyta a bangladesi válogatottat, hatalmas űrt hagyott maga után, amit jól jelez, hogy hosszú ideig senki nem tudta azt betölteni (két és félig nem volt szövetségi kapitány az országban). Nem túlzás, azóta is félistenként tisztelik Bangladesben. Az edző a dhakai Muktidzsoddha Szangszad KC-hez szerződött, később több indiai klub - köztük a Churchill Brothers -  élén tűnt fel, miközben a FIFA Goal Projectben is részt vett (a harmadik világ országainak futballinfrastruktúra-fejlesztésében).

Kottán György játékosként Magyarországon az MTK színeiben futballozott, ám a hetvenes években külföldre távozott, osztrák állampolgár lett, hosszú évekig Ausztriában, majd Németországban élt. Viselte a VÖEST Linz és a Bayer Uerdingen mezét is.

Érdekesség, hogy nem először van magyar szövetségi kapitánya Pakisztán válogatottjának. Dr. Kalocsai Géza, a magyar mellett a csehszlovák nemzeti tizenegyben is szereplő, 2008-ban elhunyt legenda a hetvenes évek közepén irányította az ázsiai gárdát.

PAKISZTÁN-IRAK 0-7 (VB-SELEJTEZŐ, 2007, LAHORE – A NORVÉG NRK2 FELVÉTELE)

$$fhvideo:80321$$

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu