Magára maradt és perelne az Advertum

Szerző: shLétrehozva: 2009. május 14. 18:44
Kihátrált az Advertum Kft. mögül a Magyar Állam, a csütörtöki nappal hatályba lépő kormányhatározat szerint a cég nem kap garanciát több, mint ötmilliárd forintos hitelfelvételéhez. A profi klubok felhalmozott adóssága viszont a nyíregyházi székhelyű vállalkozás nyakán maradt, amely jogi útra terelné az ügyet.


A Magyar Közlöny május 14-i számában megjelent kormányhatározat szerint a magyar állam visszavonta a kezességvállalást az Advertum Kft. hitelfelvételére vonatkozóan:

„A labdarúgás szervezeti és infrastrukturális feltételeinek javítását szolgáló hitelfelvételhez kapcsolódó, állami kezességvállalásról szóló 1031/2008. (V. 20.) Korm. határozat hatályát veszti".

Tavaly májusban nagy port kavart fel, hogy 5,2 milliárd forint hitelhez juthat állami garanciával a nyíregyházi székhelyű Advertum Kft. Ebből 3,1 milliárdot a klubok adósságának törlesztésére, 2,1 milliárdot pedig országos médiarendszer kiépítésére fordítottak volna. A cég novemberben írásos megállapodást kötött a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligával arról, hogy átvállalja a profi klubok APEH-tartozásait. Cserébe rádióközvetítési és reklámjogokat kapott.

Az 5,2 milliárdos hitelt azonban a mai napig nem vehették fel, a "médiabirodalom" kiépítését önerőből kezdték el néhány vidéki rádió megvásárlásával. Az egyedi állami hitelgaranciával megtámogatott banki kölcsönről a Népszabadság érdeklődésére Klausmann Viktor, az Advertum Kft. szóvivője a napokban csak annyit mondott: "az új kormánytól sok minden függ".

A nyíregyházi cég hivatalos közleményt adott ki, eszerint jogi útra terelné az ügyet, kártérítést követel a Magyar Államtól:

AZ ADVERTUM HIVATALOS KÖZLEMÉNYE

"A kormány mai határozata - a már megkötött és a Magyar Államot képviselő Pénzügyminisztérium által elismert egyéb szerződésekre vonatkozóan is - jogszabálysértő, egyben a magyar labdarúgás és a magyar költségvetés számára rendkívül káros. Jelen helyzetben elsődleges feladatunk a Magyar Állam képviselője által jogellenesen okozott kár enyhítése, melyet követően kénytelenek leszünk a fennmaradó, nagyságrendileg több milliárd forintos kárunk megtérítése iránti intézkedéseket megtenni, valamint e jogszerűtlen helyzet előidézőinek felelősségre vonását kezdeményezni."

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu