Lengyelország: ötös, Ukrajna: hármas

Szerző: Czövek OszkárLétrehozva: 2012. július 5. 16:55
Hogy Lengyelország és Ukrajna jó házigazdái voltak-e az Európa-bajnokságnak, arra nem lehet egy mondatban válaszolni. A lengyelek európaibb körülményeket teremtettek, az ukránok viszont nem tudtak kibújni a bőrükből. Azért nem bánom, hogy négy év múlva újra Franciaország következik a sorban.


 

Mielőtt végleges ítéletet mondanék, leszögezem, nem jártam végig az összes helyszínt, „csak” Lvivben (német-portugál), Varsóban, (görög-orosz) majd a döntőn Kijevben (spanyol-olasz) kóstoltam bele az Eb hangulatába.

Néhány szempontot érdemes kiragadni, elsőként nézzük a stadionokat. Ezt illetően egyikre sem lehetett panasz, Lvivben csak a megközelíthetőséggel volt probléma. A buszok, villamosok kilométerekre az arénától raktak le, miközben máshol bevett szokás, hogy a stadion közvetlen szomszédságában tesznek le. A helyzetet bonyolította, hogy az egyik több ezres parkoló nem készült el, a szurkolók vagy egymást taposták a keskeny betonozott úton, vagy átgázoltak a mocsáron. Az egyik újságíró-kolléga elmondta, Gdanskban hasonló a szitu, de erről saját tapasztalataim nincsenek.

Út az Arena Lvivhez - jobbra az el nem készült parkoló

 

A szálláshelyzet egészen kiábrándító képet festett. Lengyelországban még viszonylag a földön tartották az árakat, Ukrajna viszont szégyellheti magát. Hetekbe telt, míg Lvivben sikerült elfogadható szállást találni, ami így is 150 eurót jelentett éjszakánként három főre, minden luxust nélkülözve. Ha erre nem találunk rá, 4-500 eurónk bánta volna, amiért „békeidőben” már a Marriott szolgáltatásait is igénybe vehettük volna – mondjuk úgy három napra. Kijevben ennél is jobban megjártuk, a szállásadó a recepción egy matracra akart terelni minket. A lakást túlfoglalták, a tulaj pedig egy könnyen jött hrivnyáról sem akart lemondani. Ehhez képest ki sem takarított, kosz és bűz fogadott minket. A távozás mellett döntöttünk, hatalmas szerencsénk, hogy a GPS segítségével találtunk alternatívát. Michel Platini UEFA-elnök korábban bűnözőnek titulálta az ukrán szállodásokat, akik bár látványosan megsértődtek a kijelentésen, annak igazságtartalmával nehezen tudtak vitába szállni.

Az infrastruktúra megint csak az a pont, ahol az ukránok igencsak sebezhetők. A beígért utak jó része nem készült el, a határ és Lviv között 70-80-nál nem lehet gyorsabban haladni. Lviv és Kijev között számottevően javul a minőség, de ott meg a rendőrökkel kell vigyázni: szinte kilométerenként fényképeznek, és kéjes élvezettel intik le az óvatlan autósokat – miközben azokon az utakon 140-150-nel is biztonságosan lehetne haladni. A főváros aszfaltcsíkjait nagyjából rendbe tették, az, hogy a külvárosban akadnak kátyúk, fejlettebb városokban is megesik.

Az Eb-hangulat valamennyi városban elkapott, de míg Lengyelországban a helyiek is bekapcsolódtak a mulatságba, az ukránok inkább külső szemlélőként tekintettek a tornára, és meghagyták a turistáknak az ünneplést. Jellemző, hogy a lengyel stadionok szinte valamennyi meccsre megteltek, míg a társrendezőnél egy angol-francia vagy egy holland-német rangadón is ezrével árválkodtak üres székek.

A kijevi stadion kifogástalan - de az ukrán szállodások...

 

Ezért részint a nagy távolságokat lehet okolni, illetve azt, hogy hiába vett Ukrajna olyan vasutakat, amelyek 300 km/órával is süvítenek, az elavult sínek miatt 100 a végsebességük. A kormányhoz közel álló cégek mindenesetre jól jártak a beruházásokkal, nem véletlen, hogy a rendezők a tízből négymilliárd dollárral nem tudnak elszámolni. Rövidesen kattanhatnak a bilincsek, egyelőre megjósolni is lehetetlen, kiket söpör majd el a korrupciós hullám.

Mindezek lajstromba vétele után még jobban dühít, hogy a 2018-as világbajnokságnak Oroszország ad otthont. A helyszínek között még nehézkesebben lehet majd mozogni, és egy versenyképes válogatott sem ártana. A mostani játékosok döntő többsége csak az orosz bajnokságban villog, és noha mindenki továbbjutást várt tőlük, ezen az Eb-n Görögország és Csehország is jobbnak bizonyult náluk - már a csoportkörben. Andrej Arsavintól felháborító nyilatkozata miatt a karszalagot is el akarják venni, de a sztárok antipatikus viselkedéséről magam is meggyőződhettem a varsói stadion vegyes zónájában, a görögök elleni kiesést követően: Arsavin, Zsirkov és a többi sztár levegőnek nézte az újságírókat, sértődött fejjel, szó nélkül felrobogtak a csapatbuszba. A portugálok a németek elleni vereség után nem röstelltek nyilatkozni, Ronaldo és Nani is hosszasan megosztotta gondolatait a meccsről.

Hogy az ukránok rendezéséről hogyan vélekednek, megtartották maguknak, de én ötös skálán hármasnál jobb osztályzatot nem adok nekik. Lengyelország viszont megérdemli az ötöst, és nem csak a lengyel-magyar barátság jegyében. Voltak hibák, de nagyjából így kell ezt csinálni.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu