Íme, az év 10 meglepetése, szenzációja!

Szerző: shLétrehozva: 2010. december 30. 10:44
SZAVAZZ! Még egy nap van hátra a 2010-es esztendőből, így elérkezett az ideje, hogy megemlékezzünk a mögöttünk hagyott sportév kiemelkedő teljesítményeiről. Volt itt spanyol győzelemmel zárult világbajnokság, történelmi teniszmérkőzés Wimbledonban, nagy tavaszi menetelés Inter, vagy éppen Gera Zoltán segítségével Fulham módra, és akkor még nem is szóltunk Dzsudzsák Balázsról, Sebastian Vettelről vagy Rafael Nadalról.


 

SZAVAZÁS EREDMÉNYE
Melyik volt az év legkiemelkedőbb nemzetközi sportteljesítménye?
A spanyol válogatott vb-címe 37.4%
 
Rafael Nadal lehengerlő éve 9.4%
 
Az Inter tavaszi triplázása 18.2%
 
Az Isner-Mahut teniszmeccs 10.5%
 
Sebastian Vettel F-1-es vb-címe 18.6%
 
más 5.8%
 
SZAVAZÁS EREDMÉNYE
Melyik volt az év legkiemelkedőbb magyar sportteljesítménye?
Gera El-döntője a Fulhammel 20.7%
 
Berki Krisztián torna vb-aranya 3.9%
 
Dzsudzsák Balázs 27 gólos éve 63.5%
 
Babos, Fucsovics teniszsikerei 2.6%
 
Úszóink féltucat Eb-aranya 8.2%
 
más 1.2%
 
Rafael Nadal visszaveszi a világelsőséget és három Grand Slam-tornát nyer

Az Australian Open Roger Federer diadalával zárult, majd az amerikai kemény pályás szezon sem Rafael Nadal tervei szerint sikerült, így áprilisban a spanyol úgy érkezett kedvenc, salakos borítására, hogy 11 hónapja nem nyert ATP-tornát és 2005 májusa óta először kikerült az első háromból a világranglistán. Amit azonban innentől művelt, az valami elképesztő: először a tenisztörténelem során mindhárom tavaszi salakos mestertornát (Monte Carlo, Róma, Madrid) megnyerte, visszavette a Roland Garrost svájci riválisától, egyben megelőzve őt ismét világelsőnek mondhatta magát. A menetelés Wimbledonban folytatódott, majd az egyetlen hiányzó Grand Slam-trófea is vitrinjébe került a US Openen, így hetedik férfi játékosként teljesítette a karriert GS-t. Ezt csinálja valaki után!

Gera Zoltán Európa-liga döntőbe vezeti a Fulhamet

A Fulham utoljára 2002/03-as szezonban járt a nemzetközi porodon, ám akkor is csak az Intertotó-kupában „nézett szét". A londoniak robbantva tértek vissza, átvészelve az Európa-liga döntőjébe vezető maratoni hosszúságú utat: a selejtező harmadik körében kapcsolódtak be a sorozatba, majd 17(!) mérkőzéssel a hátuk mögött véreztek el az Atlético Madrid ellen. Mindez aligha sikerült volna a rendre kezdő és nagyszerűen focizó, nem mellesleg hat találatig jutó Gera Zoltán nélkül. Győztes gólt rúgott a CSZKA Szófiának, betalált a Basel és a címvédő Sahtar ellen, az emlékezetes nyolcaddöntős fordítás (1-3-as odavágó után 4-1) alkalmával duplázott a Juventusszal szemben. Az elődöntőben az ő találatával váltották meg jegyüket az angolok a hamburgi fináléba, ahol a végső siker sem rajta múlott...

Reuters
Gerával megállíthatatlan volt az El-ben a Fulham Fotó: Reuters

Az Inter meghódítja Olaszországot, majd Európát

Tavaly ilyenkor mindenki lesajnálva nézte az olasz címvédőként egyértelműen a Bajnokok Ligájára koncentráló Intert, amelyet a csoportkörben úgy vert meg a Barcelona (2009. november 24., 0-2), ahogy akart, a legjobb 16 között pedig az angol éllovas Chelsea várt rá. Aztán José Mourinho győztes tervet forralt ki volt csapata ellen, majd a CSZKA Moszkva átlépése után a félelmetes katalánokat is két vállra fektette az odavágón nagyszerűen támadó, a visszavágón pedig védekező fiaival. A fináléban az addigra zsinórban ötödik Scudettóját és mellé a kupát megnyerő együttes Diego Milito duplájával tette fel a pontot az i-re a Bayern ellenében. Az más kérdés, hogy rögtön utána portugál sztáredző távozott, utódjával, Rafael Benítezzel pedig hiába nyertek két trófeát, immár Leonardo a főnök.

Magyar aranyeső a budapesti úszó Európa-bajnokságon

A budapestit megelező három Európa-bajnokságon összesen gyűjtött hét aranyérmet a magyar úszóválogatott, az idein egyedül hatot. A győzelmek közül ötöt a korábbi világversenyeken is bizonyító hármas, Cseh László, Gyurta Dániel és Hosszú Katinka szállított, azonban az sokat elárul a bravúros teljesítményt nyújtó társaságról, hogy a háromszoros olimpiai másodikat leszámítva az összes kilenc érmesünk 23 évnél fiatalabb. Nem hiába mondta Kiss László szövetségi kapitány a viadal után, hogy 'ez a csapat három olimpiára is jó lehet, és már 2012-re, Londonra is beérhet'. Ha pedig valóban így történik, akkor csak múló emlék marad az elmúlt két ötkarikás játékok aranyböjtje, és kezdhetjük felidézni Kovács Ági sydneyi győzelmének pillanatait...

Reuters
Vettelnek nem volt párja a Formula-1-ben Fotó: Reuters

F-1: Sebastian Vettel nyeri a végletekig kiélezett ötfős száguldást

Nehezen lehet felülmúlni a 2008-as világbajnokság végkifejletét, amikor Lewis Hamilton az utolsó körben koronáztatott meg, de azért az idei hajrá sem maradt el sokkal mögötte, a régen látott kiélezett versenyfutásról nem is beszélve. Az egész szezonban mindössze öt pilóta tudott futamot nyerni, de közülük sokáig bárki kikerülhetett győztesen, és a szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíjra is négyen maradtak. Végül a háborút Sebastian Vettel nyerte meg, aki a bajnokság harmadik helyéről előrelépve az idény során először, a lehető legjobb pillanatban került a pontverseny élére. A német nemzeti hős lett hazájában, és mindössze három évvel bemutatkozását követően 23 esztendősen a Formula-1 történetének legfiatalabb világbajnoka lett.

Négy magyar teniszgyőzelem a junior Grand Slam-tornákon

Amit a soproni Babos Tímea és a nyíregyházi Fucsovics Márton 2010-ben elért, az maga a csoda, a tenisznagyhatalmak szinte mindegyike elégedett lenne teljesítményükkel. A 18 esztendős magyar fiú az Australian Open-elődöntőt követően nyert Wimbledonban és olyan sztárok teljesítményét ismételte meg, mint Björn Borg, Ivan Lendl, Pat Cash vagy éppen Roger Federer. A soproni testnevelő, Babos Csaba testnevelő kisebbik lánya pedig egy naptári évben, négy egymást követő Grand Slamen játszott döntőt, és az Australian Open elvesztése után (ami leginkább a párján múlott) Párizsban, az All England Clubban és Flushing Meadowsban győzött. A következő lépcsőfok számukra a felnőttek közé való belépés lesz, de idei sikereik révén bőven lesz majd lehetőségük a bizonyításra 2011-ben.

Spanyolországot koronázzák meg a labdarúgó-világbajnokságon

Európa-bajnokságot nyert 2008-ban, hibátlan teljesítménnyel lépett tovább a selejtezőből és a csapat gerincét alkotó Barcelona 2009/10-es szezonbeli játékán mindenki csak ámult-bámult. Nem csoda – igaz szoros versenyben –, hogy Spanyolország favoritként érkezett meg Dél-Afrikába. Az első pofont rögtön a nyitómeccsen megkapták Svájctól, de onnantól zsinórban hat győzelemmel koronázták meg történetük során először a hispánokat. Hiába mondják, hogy a félelmetes támadóegység mindössze nyolc gólt rúgott, a hátsó alakzat Iker Casillas vezetésével lehúzta a rolót az egyenes kieséses szakaszban, és összességében nem férhetett kétség hozzá, hogy a legjobb csapat ért fel a csúcsra. Befejeződött a korszak, amikor a spanyol válogatottra az örök esélyes jelzőt aggatták.

Reuters
Spanyol ünnep az Európa-bajnokság után a vb-n is Fotó: Reuters

Dzsudzsák Balázs kinövi a holland bajnokságot

Hosszú ideje egy biztos pont van minden futballhétvégén, Dzsudzsák Balázs alkot valamit Hollandiában. Azt már az elmúlt években megszokhattuk, hogy fantasztikus beadásai mellett a gólgyártásból is kiveszi a részét, de a 2010-es esztendőre ez hatványozottan igaz volt. A korábbi debreceni focista tavasszal nyolcig jutott, ám augusztus óta csapata vezéreként már tizenöt találatnál (tíz bajnoki, négy Európa-liga, egy kupa) jár, és bekerült a Goal.com Eredivisie őszi álomcsapatába. Aligha lep meg bárkit, hogy a 23 éves szélsőt hősként tisztelik Eindhovenben, és állandó téma lett az átigazolási piacon, az utóbbi időben a Dinamo Kijev és a Juventus nevét emlegetik a leggyakrabban. Remekléséből pedig a magyar válogatott is profitál, amelynek idei teljesítményéhez négy góllal járult hozzá.

Teniszcsata életre halálra Wimbledonban, több mint 11 órán át

Hogyan maradhat örökre emlékezetes egy első fordulós wimbledoni teniszmérkőzés? Mondjuk úgy, hogy John Isner és Nicolas Mahut június 22-24. között összesen hét sportági rekordot megdöntve csatázott életre halálra. A 11 óra 5 percen át tartó találkozón 183 játékot adogattak, az amerikai 113 ászt szervált, ketten együtt pedig 216-ot, egyikük sem tudott brékelni 84-84 gémen keresztül és minden idők leghosszabb játszmáját vívták (138 gém - 8 óra 11 perc alatt). A megdönthetetlennek hitt eredményért a páros később díjat vehetett át Los Angelesben, a legendás John McEnroe szavaival élve pedig ennél jobb reklámmal nem is támogathatták volna a teniszvilágot. Ezek után szinte mellékes, hogy a meccset a következő körben simán búcsúzó Isner nyerte, döntő szett 70:68-ra.

Berki Krisztián világbajnokságot nyer lólengésben Rotterdamban

Négy Európa-bajnoki cím és két vb-ezüstérem után októberben felért pályafutása csúcsára Berki Krisztián, aki lólengésben megnyerte a rotterdami világbajnokságot. A magyar klasszis már a selejtezőben a legmagasabb pontszámot kapta, és a döntőben is csak egy kis hibája volt, de így is kiugróan magas, 15.833 pontot kapott. Utoljára 2002-ben volt világbajnoka a magyar tornasportnak, a 2000-ben olimpiai aranyérmes Csollány Szilveszter gyűrűn győzött Debrecenben. Lólengésben 1987 óta vártunk ilyen szép sikerre, szintén Rotterdamban az a Borkai Zsolt diadalmaskodott, aki egy évvel később Szöulban az ötkarikás játékokon is első lett. Reméljük, Londonban folytatódik a sorozat!

Reuters
Berki Krisztián két ezüst után világbajnoki aranyat szerzett 2010-ben Fotó: Reuters
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu