Hetvenéves a Mágus!

Szerző: shLétrehozva: 2011. március 23. 18:25
Szerdán ünnepli 70. születésnapját Verebes József, a magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya. A jeles alkalom apropóján a „Mágust" az MLSZ székházában köszöntötték a szövetség vezetői.


 

Verebes József köszöntésén a Magyar Labdarúgó-szövetség részéről Vági Márton főtitkár, Berzi Sándor alelnök, Nyilasi Tibor sportigazgató, Szepessy László, a Mágus egykori játékosa, jelenleg szövetségi edző, valamint Borbély Zoltán, a Jogi- és Sajtóiroda vezetője vett részt, illetve gratulált az ünnepeltnek Szániel János, a Rába ETO egykori ügyvezető elnöke is.

Vági Márton köszöntője után Berzi Sándor idézte fel Verebes József edzői pályafutásának legszebb epizódjait, és mesélt felejthetetlen történeteket abból az időszakból, amikor együtt dolgozott a Mágussal az MTK-nál. Miután az ünnepelt átvette az MLSZ ajándékát, maga is szót kért, és megosztotta jelenlevőkkel a magyar fociról vallott örökzöld filozófiáját. Elmondta, hogyan lehetne szebb, bátrabb futballal megfogni és visszacsábítani a stadionokba a közönséget.

„Tiszta szívből gratulálok a Mágusnak! Szándékosan nem mondom, hányadik születésnapjához, de ránézésre a negyvenötödikre tippelnék - mondta a köszöntést követően az mlsz.hu-nak Nyilasi Tibor. - Ellenfélként magam is érezhettem, milyen erős kisugárzása van Verebes Józsefnek, úgy gondolom, a nyolcvanas években az ország egyik, ha nem a legjobb edzője volt, aki forradalmat hozott a magyar labdarúgásba.”

„Hihetetlen érzéke van a játékhoz, igazi zseni, akinek nem volt szüksége arra, hogy könyvekből tanulja meg a játékot. Szenzációs érzéke van a futballhoz, meg is kérdeztem tőle a köszöntésen, miért nem ül le a kispadra, hiszen hasonló kvalitású kollégái, mint Mezey György vagy Garami József, még ma is erejük teljében dolgoznak élvonalbeli csapatoknál. Futballfilozófiáját tekintve mindig is a bátor, önbizalommal teli gondolkodás, a minden körülmények között győzelemre törekvés jellemezte, és igyekezett kidomborítani a labdarúgás és a játék gyönyörűségét. Hatalmas egyéniség, és elmondhatom: bár számmal vannak jó edzők Magyarországon, hozzám mind közül az ő szellemisége áll a legközelebb.”

ÉLETÚT
A Verebes József 1941. március 23-án született Budapesten, játékosként megfordult többek között a Ferencváros, a BVSC és a Budafok együttesében is. Igazi sikereit azonban edzőként érte el, a Kecskemétnél és a Videotonnál eltöltött évei után a nyolcvanas évek elején a Rába ETO szakvezetője lett, a nevéhez fűződik a győri klub történetének legnagyobb sikerkorszaka. Verebes József öt évet töltött el a Rába ETO-nál, és a csapat mind az öt szezonban dobogón végzett, 1982-ben és 1983-ban megszerezte a bajnoki címet. Verebes József 1986-ban az akkoriban gyengélkedő MTK vezetőedzője lett, és - akárcsak korábban Győrben - rögtön az első szezonjában bajnoki címre vezette a gárdát, amellyel további két alkalommal ért el dobogós helyezést (1989, 1990). 1992-ben a Kispest-Honvédhoz szerződött, ahol újból egy bajnoki győzelem alapjait rakta le, igaz, nyolc mérkőzés után távozni kényszerült a klubtól, ezért a bajnokságot már Marti Kuusela irányításával nyerte meg a csapat. Edzői pályafutása során dolgozott még a Vasas, a Diósgyőr a Szeged, a Pápa együttesénél is, a 2000-es években megfordult Gödöllőn, és Vácon is. 1987-ben négy mérkőzésen töltötte be a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztját, majd 1993-ban ismét kinevezték a nemzeti csapat élére. 1982-ben az Év Edzője lett, ugyanebben az évben Pro Urbe-díjat adományoztak neki Győrben. 1987-ben mesteredzői oklevelet kapott, 2007-ben pedig átvehette a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét.

 

 

Címkék: verebes_jozsef
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu