Felmentették a Steaua elnökét

Szerző: MTILétrehozva: 2012. április 17. 19:24
Felmentette első fokon a román legfelsőbb bíróság George Becalit, a Steaua Bucuresti labdarúgócsapatának vesztegetéssel és okirat-hamisítással vádolt tulajdonosát az úgynevezett pénzestáska-perben. Az ítélet nem jogerős. A háromtagú bírói tanács egyik tagja különvéleményt fogalmazott meg és hároméves felfüggesztett börtönbüntetés kiszabása mellett voksolt.


 

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint Becali 2008 májusában 1,7 millió euróval próbálta megvesztegetni a kolozsvári Universitatea játékosait, hogy az utolsó bajnoki meccsen üssék el a városi rivális CFR-t a bajnoki címtől. Ha ugyanis előbbi csapat legalább döntetlent harcol ki, akkor a második Steaua nyerte volna a bajnokságot és ezzel együtt a részvételi jogot a Bajnokok Ligájára. A román sajtó szerint csapatának BL-szereplése - pontszerzés nélkül is - 10 millió eurós bevételhez juttatta volna Becalit. A legfelsőbb bíróság felmentő határozatában egyútttal elrendelte a lefoglalt 1,7 millió euró visszaszolgáltatását.

Az ügyet "pénzestáska-perként" emlegeti a román sajtó, mivel a DNA a tétmérkőzés napján egy táska készpénzt foglalt le Becali két testőrénél, akiket egy kolozsvári szálloda teraszán vettek őrizetbe az Universitatea játékosának és a Steaua alelnökének társaságában. A táskában 1,7 millió euró volt.

Becali a per alatt nem tagadta, hogy a pénzt az Universitatea játékosainak szánta, de szerinte ez nem megvesztegetés, hanem prémium lett volna. A futballmecénás azt mondta: az lett volna a bundázás, ha a meccs elvesztéséért fizetett volna.

Ha a DNA fellebbez, a jogerős ítéletet a román legfelsőbb bíróság egy öttagú bírói tanácsa fogja kimondani az ügyben.

Becali juhpásztorként kezdte karrierjét, majd ingatlanügyletekkel milliárdos vagyonra tett szert. 2003-ban vette meg a Steauát, és vált a román sporthíradók és kereskedelmi televíziók mindennapos szereplőjévé. 2009 óta európai parlamenti képviselő, Corneliu Vadim Tudor pártelnök társaságában a Nagy Románia Párt listáján jutott be az európai törvényhozásba, ám ritkán szakít időt arra, hogy részt vegyen az üléseken: Becali a legtöbbet hiányzó EP-képviselők egyike.

Címkék: Steaua Bukarest
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu