Csoda helyett történelmi, 8-1-es zakó

Létrehozva: 2013. október 11. 22:24
Minden idők legsúlyosabb vereségét mérte Hollandia a magyar labdarúgó válogatottra a világbajnoki selejtezők D-csoportjának 9. fordulójában. A 8-1-es végeredményhez kellett Robin van Persie rekorddöntő mesterhármasa, Dzsudzsák Balázs büntetőből szépített. Románia és Törökország előzött, számolgatni lehet, de felesleges... Egervári Sándor lemondott szövetségi kapitányi posztjáról, amelyet Csányi Sándor MLSZ-elnök elfogadott.


VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, D-CSOPORT, 9. FORDULÓ:

HOLLANDIA-MAGYARORSZÁG 8-1 (4-0)

Amszterdam, ArenA. Vezette: Martin Atkinson (angol).

HOLLANDIA: Vorm - Janmaat, Bruma, Vlaar, Blind - N. de Jong, Van der Vaart, Strootman (Fer 81.) - Robben, Van Persie (Kuyt 62.), Lens. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal. Kispad: Krul, Cillessen, Depay, Kuyt, Fer, Clasie, Sneijder, Martins Indi, Verhaegh, De Vrij.

MAGYARORSZÁG: Bogdán - Vanczák, Guzmics, Korcsmár, Kádár (Devecseri 46.) - Koman, Hajnal (Elek 46.), Varga, Dzsudzsák - Böde, Németh (Nikolics 79.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor. Kispad: Megyeri, Király, Nikolics, Pátkai, Szakály P., Lovrencsics, Elek, Stieber, Devecseri, Lipták, Gyömbér, Mészáros.

Gólszerző: Van Persie (16., 44., 53.), Strootman (25.), Lens (38.), Devecseri (65. - öngól), Van der Vaart (86.), Robben (89.), ill. Dzsudzsák (47. - 11-esből)

Sárga lap: De Jong (64.), ill. Devecseri (55.), Németh (64.). Guzmics (82.)

TOVÁBBI VÉGEREDMÉNYEK:

Andorra-Románia 0-4 (Keserü 42., Stancu 53., Torje 63.)
Észtország-Törökország 0-2 (Yilmaz 47.)

ÖSSZEFOGLALÓ:

Azt az amszterdami túra előtt is sejteni lehetett, hogy pokolian nehéz mérkőzés vár a válogatottra, de a remény mégis élt, hiszen egy kósza győzelem könnyen pótselejtezőt ért volna. Valamit elértünk, ami eddig Törökország, Románia, Andorra és Észtország számára sem sikerült, betaláltunk idegenben az Oranjénak, de nem volt sok köszönet benne.

Addigra ugyanis 4-0-t mutatott az eredményjelző és éppen elindult a második félidő. A sokáig kérdéses Robin van Persie maximális hasznot húzott abból, hogy a kezdőbe nevezték, élete talán legkönnyebb mesterhármasát lőve. Az első két fejesgóljánál csúnyán lemaradtak róla a védők, a harmadiknál pedig már-már zavarbaejtően egyedül mattolt. Köszönte szépen, 80. válogatott meccsén a 41 gólját is begyűjtötte, amivel megelőzte Patrick Kluivertet a válogatott rangsor élén. Már a második találata után őt üdvözölte a padnál, mielőtt a 62. percben vastaps búcsúztatta.

Miközben a Manchester United támadója a maga parádéját rendezte, potyogtak a gólok. Potyogtak, mert a labdát csak nyomoztuk, védelmünk körülményes volt, emberfogásról pedig nem lehetett beszélni. Strootman és Lens senkitől sem zavartatva termelt a csatársztár mellett, így lett 4-0 a félidő, majd egy kezezés nyomán  utána büntetőből 4-1.

Ez volt az egyetlen boldog pillanata a népes magyar tábornak, amely a második találatig még hallatta a hangját, utána azonban csak döbbenten nézett. Velünk együtt, ugyanis Van Persie kiszállásával hiába volt veszélytelen a beállt Dirk Kuyt, a pofonok mégis jöttek. Ehhez kellett a csereként beállt Devecseri megmagyarázhatatlan öngólja, míg Rafael van der Vaart szabadrúgásánál egy kis pech. Megpattant a labda, így Bogdán Ádám nem tudta fogni, viszont Arjen Robben négy perccel későbbi „ismétlésénél" mozdulni sem tudott. Így lett a titkon várt csodából 1-8, történelmi 1-8.

Ekkora vereséget tétmérkőzésen a magyar válogatott ugyanis soha nem szenvedett, még 1908-ban és 1912-ben egy-egy 7-0 volt az eddigi rekord. Ezt sikerült „túlszárnyalni" az Egervári Sándor féle csapatnak. A szövetségi kapitány a lefújást követő sajtótájékoztatón azonnal le is mondott, amelyet Csányi Sándor MLSZ-elnök elfogadott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Bréking: lemondott Egervári Sándor
A Hollandiától pénteken Amszterdamban elszenvedett 8-1-es vereséget követően lemondott posztjáról Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Louis van Gaal elégedetten nyilatkozott....
Tovább a teljes cikkhez »

Összefoglaló:

A D-CSOPORT ÁLLÁSA:
1. Hollandia 9 8 1 0 32-5 +27 25 pont
2. Törökország 9 5 1 3 16-7 +9 16
3. Románia 9 5 1 3 17-12 +5 16
4. Magyarország 9 4 2 3 19-20 -1 14
5. Észtország 9 2 1 6 6-18 -12 7
6. Andorra 9 0 0 9 0-28 -28 0

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:

93.: Vége. 8-1, keressük a szavakat...

90.: Három perc.

89.: GÓÓÓLL!!! Hát miért is ne, Robben is becsavart egy méretes gól szabadrúgásból. Neki nem segített a sorfal, egyszerűen csak megtalálta a jobb felsőt. Bogdán mozdulni sem tudott. 8-1.

86.: GÓÓÓLLL!!! Van der Vaart állt a labda mögé és csavart 24 méterről a léc alá. A lövés nem ment sarokba, de közben megpattant talán Komanon, így Bogdán nem ért vissza. 7-1.

85. Lens fordult bele Korcsmárba, véleményes szabadrúgás.

84.: Guzmics adta el a labdát, majd Devecseri szerencsére szerelt.

82.: Guzmics volt kemény és kapott sárga lapot.

22:12: Andorra-Románia 0-4

79.: Nikolcs debütált, Németh Krisztián helyén. Nem egy örömteli első meccs...

78.: Lens verte meg emberét, majd Bogdánnak kellett visszanyúlni a kapu jobb oldalához. Megtette.

77.: Kuyt szerencsére eddig nem sok vizet zavar, pedig már 5 gólnál jár 7 török bajnokin.

76.: Kuyt bökött bele a labdába egy szép összjáték végén, de jóval mellé szállt.

72.: Robben kívülről megkerülte Devecserit, de szerencsére Korcsmár tudta utána szerelni Lenst.

68.: Továbbra is a hollandok játszadoznak, keressük a labdát. Megalázó este ez.

65.: GÓÓÓLLLL!!! Bal oldalról adott be Lens, a labda átszállt Kuyt felett, lepattant, majd Devecseri próbált tisztázni, de nevetséges módon bebólintotta a bal alsóba. Ez valami botrányos volt. 6-1.

64.: Németh rúgott oda nem túl sportszerűen De Jongnak. Rossz embert talált meg, a hazai keményfiú elkezdte lökdösni, a csetepaté végén egy-egy sárga lap.

62.: Van Persie sokáig kérdéses volt, játszott, nem volt sok örömünk benne. Kuyt váltotta.

57.: Majdnem megvolt a második magyar gól: Elek lépett meg a jobb oldalon, Vorm csak kitolni tudta a labdát, de Böde elé becsúsztak, így nem tudta bepofozni.

55.: Az első sárga lap: Devecseri kapta, előbb Robbennek pakolt alá, majd másodjára már Varga leterítette.

53.: GÓÓÓLLL!!! Balról érkezett a beadás, amelyet Lens szorításában nem tudott kifejelni Korcsmár, Elek nem jött Van Persie-vel, aki hét méterről szemben Bogdánnal a bal alsóba helyezett. 5-1.

51.: Devecseri szerelte magabiztosan Robbent.

50.: Közben 2-0-ra vezet Törökország és Románia is.

47.: GÓÓÓÓÓLLLL!!!Bal oldalról jött a magyar akció, Németh adott be, Bruma belenyúlt kézzel, így büntető. Dzsudzsák állt a labda mögé és varrta be kíméletlenül a labdát. Legalább a becsületgól megvan. 4-1.

47.: Magyar büntetőőő!

46.: Elek és Devecseri érkezett a pályára, Kádár és Hajnal jött le.

21:36: Folytatáááás!

21:32: Czövek Oszkár jelenti Amszterdamból: A magyarok csak a második gólig szurkoltak, az egész nap szemerkélő eső nem érezteti hatását, mivel a stadion teteje be van húzva. Az előzetes hírek szerint telt házat vártak, de vannak üres székek.

21:23: Van Persie egyébként 40 gólnál jár az Oranje színeiben, Kluiverttel együtt, de az „elődnek" 79 mérkőzés kellett ehhez, a jelen sztárjának 80.

21:20: Nem voltak illúzióink az amszterdami túra előtt, de a játék képe egyelőre a vártnál is kiábrándítóbb, csak díszek vagyunk a holland gálához. Azt csinálnak a védelmünkkel, amit akarnak!

45+3.: Félidő.

45+2.: Robben szöglete után megúsztuk a kavarodást.

45.: Két perc a ráadás.

44.: GÓÓÓLLL!!! Van Persie fejelt be egy bal oldali Robben-beadásból a léc alá, mivel beállította Patrick Kluiver gólrekordját a válogatottban. Esélyünk nincs és ez csúnya lehet. 4-0.

42.: Végre lövés kapura! Dzsudzsák szabadrúgása a kapu bal oldala felé tartott, Vorm kiütötte.

41.: Böde került a földre, nincs jól, szabadrúgás vagy 25 méterről.

40.: Most Janmaat lőtt kapufát jobbról, ehhez sem volt közünk. A rövid oldalt célozta meg.

40.: Strootman csavart a jobb felső saroknál a lécre. Ezt is megúsztuk.

38.: GÓÓÓLL!!!! Középre ívelte be Strootman a labdát, Korcsmár kiemelte, de éppen Lens elé, akinek középről nem volt nehéz dolga, ki is lőtte a kapu jobb oldalát. 3-0.

21.10: Andorra-Románia 0-1

35.: Nincs nálunk továbbra sem a labda, lapos passzokat nyomozunk.

33.: Van Persie kapta megint üresen a labdát, szerencsénkre elcsúszott.

29.: Labdaeladásból hárman mehettünk háromra, de rövid volt a passz Némethnek.

28.: Kádár mentett bátortalanul az ötösön, teljesen el vagyunk veszve.

27.: Dzsudzsák tolta meg a labdát Janmaat ellen, üresről adhatott be, de elrontotta.

25.: GÓÓÓLLL!!! Ezúttal balról érkezett a beadás, amelyet Strootman ismét senkitől sem zavartatva fejelhetett, nem hibázta el a kapu jobb oldalába. Hihetetlen könnyű gól, botrány. 2-0.

24.: Lens durrantott fölé ziccerben, kényszerítőből kapta vissza a labdát, majd közelről, kissé jobbról elrontotta.

23.: Koman harcolt ki kirúgást Blinddel szemben - még ez sem egyszerű.

20:53.: Észtország-Törökország 0-1 (Bülüt 23.)

19.: Andorra-Románia és Észtország-Törökország egyelőre 0-0.

17.: Rögtön a gól után jó helyről lőhettünk szabadrúgást, de semmi veszélyt nem okoztunk belőle.

16.: GÓÓÓLLL!!! Janmaatnak tette ki jobbra Robben a labdát, a hátvéd betekerte a labdát középre, onnan pedig Van Persie nem túl erősen befejelte a kapu bal oldalába a labdát. Bogdán talán foghatta volna, de képtelen volt. 1-0.

15.: Németh esett nagyot Lens szorításában, a labda eltalálta, de irányítani nem tudta.

14.: De Jong mentett jobbról, Böde begurítása Némethet kereste.

13.: A hollandoknál a labda megállás nélkül, egyelőre semmi több, a kezdeti gondok óta nincs helyzet.

11.: Dzsudzsák váratlanul jobbról a rövidet célozta meg, de nem talált kaput és Vorm rajta volt.

10.: Van der Vaart keze volt fent, a jobb oldalról jövünk szabadrúgással.

9.: Strootman jobb lábát húzva sántikál lefelé - talán nem vészes a helyzete.

8.: Bogdán vétette el a labdát egy jobb oldali szögletből, majd Van Persie célozta meg az üres kaput, de a blokk segített.

8.: Guzmics tisztázott szögletre Janmaat alapvonali beadásából.

7.: Vannak üres székek szép számmal, egyelőre nincs telt ház - pedig minden jegyet eladtak.

6.: Ígéretes magyar kontra végén Dzsudzsák tette ki jobbra a labdát, ahonnan Böde lőtt a blokkba.

5.: Máris egykapuznak a hazaiak, csak nyomozzuk a labdát.

3.: Húúú, máris a gólvonalról mentett Koman, majd lesgólt lőttek a hollandok. Az volt, de éppen. Megúsztuk.

2.: Máris Robben lépett be védője mögé, de Korcsmár jó ütemben jött ki segíteni.

2.: Holland labdavesztés után Németh vitte ki jobbra a labdát a szögletzászlóhoz, de simán szerelték. A bedobsá után eladtuk a labdát.

1.: Narancsszínű mezben a hazaiak, tiszta fehérben a magyarok.

20:33: A hollandok kezdték.

20:32: Románia már elkezdte Andorrában, Törökország is Észtországban.

20:31: Mindjárt kezdünk!

20:30: Rengeteg a magyar szurkoló, többen, mint ahány jegyet kapott a magyar szövetség.

20:29: A himnuszok csendülnek fel, először a magyar.

20:28: Ünnepelnek a szurkolók, Egervári Sándor már a helyén, a kispadnál várta a játékosokat, Louis van Gaal a főszereplők mögött sétált ki.

20:26: A játékosok a kijáróban várják a vezényszót a kivonulásra.

20:25: Fantasztikus a hangulat, zárható tető alatt azonban ezzel nem lesz gond.

20:10: A kispadokat is láthatjátok immár feljebb, a vendégeknél Sneijderrel, Kuyttal.

20:00: Videózzunk még egy kicsit: a tavaly őszi hazai 1-4 a hollandok ellen:

19:45: A hollandok az eddigi négy hazai vb-selejtezőjüket mind megnyerték, ezalatt gólt sem kaptak. Az első meccsen 2-0-ra Törökországot, majd 3-0-ra Andorrát és Észtországot verték, mielőtt 4-0-ra kivégezték Romániát.

19:35: A magyar kezdőben mégis ott van Guzmics Richárd, a hollandoknál viszont a védelemben sem Martins Indi, sem De Vrij nem látható, helyükön Vlaar és Bruma kap lehetőséget.

19:30: A csapat már szétnézett a stadionban, hamarosan érkeznek ki melegíteni.

Mlsz.hu/Twitter

19:25: A magyar válogatott számára csak a győzelem lenne megfelelő a reális pótselejtezős remények életben tartására, hiszen Románia Andorrában, Törökország pedig Észtországban vendégszerepelve számít óriási esélyesnek. Kötelező három pontnak tűnik mindkét rivális számára, így simán előzhetnek.

19:15: Az MLSZ hivatalos Twitter-oldala szerint Robin van Persie kezd a hollandoknál.

19:14: Megvan a magyar hivatalos kezdő: Bogdán - Vanczák, Guzmics, Korcsmár, Kádár - Koman, Hajnal, Varga, Dzsudzsák - Böde, Németh.

19:05: Czövek Oszkár jelenti Amszterdamból: „Napközben helyiekkel beszélgetve nem támadt az az érzésem, hogy a hollandok túlságosan félnének a mieinktől. Úgy tartják, egy kísérletező Oranje is gond nélkül nyer három-négy góllal, függetlenül attól, hogy az általuk lesajnált ellenfél jól vagy rosszul játszik. Az időjárás egyébként tipikusan holland, szürke égbolt és hol szemerkélő, hol szakadó eső volt jellemző egész nap. A talajt nem kell majd hosszasan locsolni."

18:55: Az eredmény nem, de a három lőtt gól és a mutatott harcos játék erőt adhat péntek estére!

Holland-magyar 5-3 - 2011-ből

18:50: Köszöntjük kedves Olvasóinkat a holland-magyar találkozón. Jó szurkolást kívánunk!

A hátralévő program: Hollandia-Magyarország, Andorra-Románia, Észtország-Törökország; Magyarország-Andorra, Románia-Észtország, Törökország-Hollandia.

KEDVCSINÁLÓ:

"Kíváncsian várjuk, hogy mit tudunk megvalósítani a világ egyik legjobb csapata ellen. Elszántak a játékosok, közel vagyunk ahhoz, hogy az álmainkat valóra váltsuk, ugyanakkor tisztában vagyunk a két válogatott közti különbséggel, ráadásul a hollandok otthon játszanak. A futballban azonban néha borul a papírforma, mi pedig ezt szeretnénk meglovagolni" - mondta a szakvezető csütörtökön az Amsterdam ArenA-ban rendezett sajtótájékoztatón.

A szakember újságírói kérdésre elmondta, egy esetleges döntetlen elérése óriási sikert jelentene a magyar labdarúgás számára, de a válogatottnak most nem, hiszen a gárda ebben az esetben vélhetően lemaradna a pótselejtezőt érő második helyről.

Nem lehet tudni, hogy Louis van Gaal, a hollandok szövetségi kapitánya milyen összeállításban küldi pályára csapatát, de Egervári szerint ezzel nem is igazán kell foglalkoznia:

"Tisztában vagyunk azzal, hogy a hollandoknál a második, de még a harmadik sorba tartozó játékosok is igazi minőségi futballisták, akik képesek megvalósítani a szövetségi kapitány által eltervezett taktikát. Nekünk csak a saját játékunkkal kell foglalkoznunk, és megkeresni az ellenfél játékában a gyenge pontokat."

Szalai Ádám kiesésével kapcsolatban a szakember elmondta, a Schalke 04 támadója alapembere a válogatottnak, ennek ellenére a hiányában is szeretnék megvalósítani a támadó harmadban azt, amit elterveztek. Szalai helyét éppen a Hollandiában, a Rodában légióskodó Németh Krisztián veszi majd át a kezdőcsapatban.

Legutóbb 2011-ben játszott az Ajax stadionjában a magyar válogatott, amely akkor ugyan 2-1-re vezetett, végül 5-3-ra kikapott.

"Az esélyeink nem lettek jobbak, mint akkor voltak. A magyar válogatott azon a mérkőzésen az elmúlt évek legjobb teljesítményét nyújtotta, és még az sem volt elég a győzelemhez. Most szervezettséggel és fegyelemmel szeretnénk közelebb kerülni a holland csapathoz" - mondta Egervári, aki újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, nem foglalkozik azokkal a pletykákkal, miszerint az állása szempontjából is fontos az összecsapás.

A sikeres szerepléshez elengedhetetlen a jó védelem, amelyet Korcsmár Zsolt irányít majd. A Greuther Fürth légiósa a sajtótájékoztatón elmondta, tisztában vannak az ellenfél képességeivel, ugyanakkor ha a válogatott a tudása legjavát nyújtja, akkor képes lehet "meglepetést" okozni.

"Nem szeretnék nagy szavakkal dobálózni, de eredményesnek lenni, nekem azt jelenti, hogy elérjük a pótselejtezőt jelentő második helyet. Sajnos Bukarestben nagyon megnehezítettük a saját dolgunkat. A sorsolást követően úgy gondolom, bárki aláírt volna egy hollandiai döntetlent, de sajnos, nekünk ez most nem elég, szóval össze kell kapni magunkat" - mondta Korcsmár.

Van Gaal minden mérkőzésen a legjobb formában lévő futballistákat küldi a pályára, így nem valószínű komolyabb meglepetés az összeállításban.

Egyelőre a holland média sem tudja pontosan, milyen állapotban Robin van Persie, ugyanakkor ha bevethető lesz, akkor számításaik szerint pályára is lép az MU-ász, de elképzelhető, hogy csak a második játékrészben.

A hollandokban fel sem merül, hogy tartalékoljanak, mivel a csoportot már korábban megnyerő, ezzel a vb-részvételt kiharcoló gárdának ez lesz az utolsó hazai mérkőzése a sorozatban, ráadásul a válogatottnak nagyon fontos, hogy előrébb lépjen a FIFA-világranglistán, ugyanis akkor kiemeltek lehetnek a brazíliai torna csoportsorsolásán.

Hozzátette, biztos benne, hogy Van Gaal néhány olyan futballistának is lehetőséget ad majd, akik eddig esetleg kevesebbet játszottak, de szerinte erre legfeljebb csak a magyarok elleni találkozó második félidejében, vagy a négy nappal később Isztambulban sorra kerülő, törökök elleni összecsapáson kerül sor.

---

A 23 FŐS MAGYAR KERET:
Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Király Gábor (1860 München), Gulácsi Péter (Red Bull Salzburg)

Hátvédek: Vanczák Vilmos (FC Sion), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Guzmics Richárd (Haladás), Lipták Zoltán (Győri ETO), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Kádár Tamás (DVTK), Devecseri Szilárd (Haladás)

Középpályások: Pátkai Máté (Győri ETO), Varga József (Middlesbrough), Elek Ákos (DVTK), Hajnal Tamás (Ingolstadt), Koman Vladimir (Ural), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Stieber Zoltán (Greuther Fürth), Szakály Péter (DVSC-Teva)

Támadók: Nikolics Nemanja (Videoton), Böde Dániel (Ferencváros), Németh Krisztián (Roda JC)

A 22 FŐS HOLLAND KERET
Kapusok: Michel Vorm (Swansea City), Tim Krul (Newcastle United), Jasper Cillessen (Ajax)

Védők: Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (PSV), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Paul Verhaegh (Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord), Jetro Willems (PSV)

Középpályások: Jordy Clasie (Feyenoord), Nigel de Jong (Milan), Leroy Fer (Norwich), Wesley Sneijder (Galatasaray), Kevin Strootman (Roma), Rafael van der Vaart (Hamburger SV)

Támadók: Robin van Persie (Manchester United), Dirk Kuyt (Fenerbahce), Jeremain Lens (Dinamo Kijev), Arjen Robben (Bayern München), Memphis Depay (PSV)

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu