Buzánszky és Grosics a Nemzet Sportolója

Szerző: MTILétrehozva: 2011. március 10. 11:58
A kormány úgy döntött, hogy 12-ről 13-ra emeli a Nemzet Sportolója cím birtokosainak számát, hogy Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat két legendás labdarúgója egyszerre részesülhessen a kitüntetésben – jelentette be a kabinet szerdai döntését ismertetve Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője Budapesten. A miniszterelnök szóvivője emlékeztetett rá: a jelölés amiatt vált szükségessé, hogy az eredetileg 12 fős társaságban Polyák Imre olimpiai bajnok birkózó tavaly november 15-ei halálával megüresedett egy hely.


A  Nemzet Sportolója kitüntető címet a 2004-es sporttörvény hozta létre, amely arra adott lehetőséget, hogy tizenkét, 60. életévét betöltött, sportpályafutása során kivételes eredményeket elért és a magyar nemzet számára dicsőséget szerzett sportolót a Nemzet Sportolójává választhassanak – idézte fel a kormányfő szóvivője, megjegyezve, hogy a szükséges konzultációkat a kormány lefolytatta, javaslatát ezek után alakította ki.

Az Országgyűlés december 6-án úgy módosította a sportról szóló törvényt, hogy egyidejűleg tizenkettőnél többen is birtokolhatják a címet. A vonatkozó jogszabály értelmében a kitüntető címmel havi nettó 500 ezer forintos életjáradék jár.

Január végén a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkársága arról tájékoztatott, hogy tíz sportemberre érkezett jelölés a Nemzet Sportolója címre vonatkozóan; a neveket nem hozták nyilvánosságra a személyiségi jogok védelmére hivatkozva.

A NEMZET SPORTOLÓJA CÍM JELENLEGI BIRTOKOSAI:
Albert Flórián, aranylabdás labdarúgó (2004 óta), Balczó András, háromszoros olimpiai bajnok öttusázó (2004), Gyarmati Dezső, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó (2004), Hammerl László, olimpiai bajnok sportlövő (2004), Keleti Ágnes, ötszörös olimpiai bajnok tornász (2004), Kulcsár Győző, négyszeres olimpiai bajnok vívó (2004), Portisch Lajos, olimpiai bajnok sakkozó (2004), Székely Éva, olimpiai bajnok úszó (2004), Weltner Györgyné Ivánkay Mária, nyolcszoros siketolimpiai bajnok asztaliteniszező (2004), Földi Imre, olimpiai bajnok súlyemelő (2007), Rejtő Ildikó, kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó (2007).
A korábbi tagok: Puskás Ferenc, olimpiai bajnok labdarúgó (2004-2006) Zsivótzky Gyula, olimpiai bajnok kalapácsvető (2004-2007) Polyák Imre, olimpiai bajnok birkózó (2004-2010). 
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu