Arsenal: lesz-e hetedik szűk esztendő?

Szerző: shLétrehozva: 2011. június 17. 17:57
ÉRTÉKELÉS, 5. rész. A topligák emlékezetes pillanatai és álomcsapata mellett nem feledkeztünk meg klubhíradós gárdáinkról sem, új sorozatunkban elemezzük az elmúlt idényben nyújtott teljesítményüket, és egy kicsit előretekintünk a következő idényre is, átigazolási pletykákkal fűszerezve. A sorrendet a legnépszerűbb klubokra leadott tavalyi szavazás alapján határoztuk meg. Ezúttal az Arsenal újabb, kudarccal végződött szezonját értékeljük.


 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Bayern: a vébé baltázta el a szezont?
ÉRTÉKELÉS, 4. rész. A topligák emlékezetes pillanatai és álomcsapata mellett nem feledkeztünk meg klubhíradós gárdáinkról sem, új sorozatunkban elemezzük az elmúlt idényben nyújtott teljesítményüket, és egy kicsit előretekintünk...
Tovább a teljes cikkhez »



Talán már a kevésbé szakavatottak is kívülről fújják a nótát: az Arsenal tetszetősen játszott, egy darabig tartotta magát, aztán kiengedett, és üres kézzel maradt. Sorozatban a hatodik idény végén aktuális ez a sokszorosan összetett mondat, és bár mutatkozik hajlandóság arra, hogy trendfordulót erőszakoljanak ki az Emiratesben, ennyi kudarc után érdemes fenntartással kezelni a fogadkozásokat.

Amit, vagy akit ugyanis a fő felelősnek tartunk, továbbra is rendíthetetlen bizalommal próbálja felrázni, összerázni a csapatot. A bizalmat a vezetés részéről értjük, merthogy a szurkolók jelentős részénél már elfogyott a türelem, és egyre hangosabbak azok a szólamok, amelyek vérfrissítést követelnek.

Nem ördöngösség kitalálni, Arsene Wengert vettük célkeresztbe, aki a szezon végére mentálisan is alkalmatlanná vált a rá bízott feladatra. Guinness-rekordot feszegető gyakorisággal vágta földhöz az ártatlan vízesflaskákat, pörölt a pisszenni sem merő negyedik játékvezetővel, esett neki az ellenfél mesterének, ahelyett, hogy a csapatát igyekezett volna – csapattá gyúrni.

Ez a társaság ugyanis nem küzdött egymásért, és vezér hiányában tizenegyen tizenegy felé tartottak. Cesc Fabregas karizmája össze sem vethető a korábbi Ágyús-legendákéval, de állandó sérülései miatt amúgy sem viselte túlzottan gyakran a karszalagot. A karmesteri pálca sokkal inkább Samir Nasri kezében volt, aki azonban az idény kritikus szakaszában csütörtököt mondott. Egyértelműen pozitívan csak az ifjú Jack Wilshere idényét értékelhetjük, akit több szakember mellett Fabio Capello angol kapitány is minden idők egyik legnagyobb tehetségének tart.

A középpálya úgy-ahogy rendben volt, de ami hátul és elöl folyt, az egy középcsapatnak sem vált volna becsületére. A kapusposzton Wojciech Szczesny kiválóan beépült a csapatba, az előtte posztoló négyes azonban nem tette megfelelően a dolgát. Thomas Vermaelen sérülés miatt szinte az egész idényt kihagyta, Koscielny, Djourou és Squillaci a legmagasabb szinten könnyűnek találtatott. A széleken Sagna megbízhatóan teljesített, Clichy viszont önmagához képest szürke volt. Szerződését nem akarja meghosszabbítani, a nyáron vélhetően továbbáll.

A támadósorra áttérve, Nicklas Bendtnernek is alighanem szednie kell a sátorfáját. Gervinho várható érkezésével végképp létszámfelettivé válik – még akkor is, ha Robin van Persie-n kívül más nemigen tett hozzá a támadójátékhoz. Andrej Arsavint hazacsábítanák Oroszországba, akár Dzsudzsák Balázs csapattársa is lehet az Anzsi Mahacskalánál.

És hogy hol siklott félre az idény? A válasz egyértelmű: a februári Ligakupa-döntőben. Szczesny és Koscielny olyan gólt hozott össze, amely még az Arsenal-drukkerek egy részét is mosolyra ösztönözte. Az Arsenal hat év után trófeát nyerhetett volna, ám azon, hogy a siker kapujában elbotlottak, fejben nem tudták túltenni magukat sem a játékosok, sem Wenger. A Barcelona ellen még majdnem meglett a BL-bravúr, a bajnokságban és az FA-kupában viszont nem voltak egy súlycsoportban a Manchester Uniteddel.

Az Arsenal különösen hazai pályán teljesített irtózatosan gyengén, a 19 meccsen összekapart 37 ponttal csak ötödik a vonatkozó rangsorban. Olyan csapatok vitézkedtek az Emiratesben, mint a West Brom vagy a Newcastle, ez nem fér bele a világ legerősebb bajnokságában olyan vetélytársak mellett, mint a manchesteri gigászok vagy a Chelsea.

Az átigazolási piacon szokatlanul nagy mozgást ígérnek az Arsenal vezetői, a Lille gólvágójának, Gervinhónak szerződtetését napokon belül bejelenthetik, de a blackburni Christopher Samba is rövidesen Észak-Londonban köthet ki. A nagy kérdés azonban, hogy Fabregas és/vagy Nasri megy-e.

Ha igen, az könnyen hét szűk esztendővé nyújthatja a már így is embert próbáló koplalást.

 

PREMIER LEAGUE 2010-11:
1. Manchester United 38 23 11 4 78:37 41 80
2. Chelsea FC 38 21 8 9 69:33 36 71
3. Manchester City 38 21 8 9 60:33 27 71
4. Arsenal FC 38 19 11 8 72:43 29 68
5. Tottenham Hotspur 38 16 14 8 55:46 9 62
PREMIER LEAGUE 2009-10:
1. Chelsea FC 38 27 5 6 103:32 71 86
2. Manchester United 38 27 4 7 86:28 58 85
3. Arsenal FC 38 23 6 9 83:41 42 75
4. Tottenham Hotspur 38 21 7 10 67:41 26 70
5. Manchester City 38 18 13 7 73:45 28 67

 

STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK:
Leghosszabb győzelmi sorozat (Premier League, Bajnokok Ligája, BL, FA-kupa, Ligakupa): 6 mérkőzés – jan. 15.-febr. 1.: West Ham 3-0 (PL), Leeds 3-1 (FA), Wigan 3-0 (PL), Ipswich 3-0 (Ligakupa), Huddersfield 2-1 (FA), Everton 2-1 (PL).
Leghosszabb veretlenségi sorozat (Premier League, Bajnokok Ligája, FA-kupa, Ligakupa): 11 mérkőzés – jan. 15.-febr. 23.: West Ham 3-0 (PL), Leeds 3-1 (FA), Wigan 3-0 (PL), Ipswich 3-0 (Ligakupa), Huddersfield 2-1 (FA), Everton 2-1 (PL), Newcastle 4-4 (PL), Wolves 2-0 (PL), Barcelona 2-1 (BL), Leyton 1-1 (FA), Stoke 1-0 (FA).  
Leghosszabb nyeretlenségi sorozat (Premier League, Bajnokok Ligája, FA-kupa): 5 mérkőzés – márc. 5.-ápr. 2.: Sunderland 0-0 (PL), Barcelona 1-3 (BL), Manchester United 0-2 (FA), West Brom 2-2 (PL), Blackburn 0-0 (PL).
Legnagyobb győzelem: 6-0 - aug. 21.: Blackpool (PL), szept. 15.: Braga (BL).
Legnagyobb vereség: 1-3 - márc. 8.: Barcelona (BL), május 8.: Stoke (PL)
Átigazolási egyenleg 2010/11: - 9,8 millió euró (19 millió kiadás, 9,2 millió bevétel)
Legdrágább érkező: Laurent Koscielny – 12,5 millió euró
Legdrágább távozó: Eduardo – 7,2 millió euró
Házi gólkirály: Robin van Persie 22 gól (18 Premier League, 2 BL, 1-1 FA- és Ligakupa)
A szezon mérkőzése: BL-nyolcaddöntő, 1. mérkőzés, február 16.: Arsenal-Barcelona 2-1.
Szereplés a Premier League, hétről hétre (a bajnok Manchester United összhasonlítva): (forrás: bwin)

 

ÁTIGAZOLÁSI CÉLPONTOK (AZ UTÓBBI HETEK HÍREI ALAPJÁN):
Kapusok: Pepe Reina (Liverpool), Craig Gordon (Sunderland), Manuel Neuer (Schalke)
Szélsőhátvédek: Leighton Baines (Everton), Emilio Izaguirre (Celtic), José Enrique (Newcastle)
Középhátvédek: Cristopher Samba (Blackburn), Gary Cahill (Bolton), Jan Vertonghen (Ajax), Phil Jagielka (Everton)
Védekező középpályások: Blaise Matuidi (St. Étienne), Thiago Álcantara (Barcelona)
Támadó középpályások: Alex Oxlade-Chamberlain (Southampton), Jermain Defoe (Tottenham), Eden Hazard (Lille), Scott Parker (West Ham), Mario Götze (Dortmund)
Csatárok: Gervinho (Lille), Radamel Falcao (Porto), Karim Benzema (Real Madrid), Bojan Krkic (Barcelona)

 

AZ ARSENAL EGY LEHETSÉGES KEZDŐJE AZ ÚJ SZEZONRA - MI A TIÉD?
Szczesny – Sagna, Samba, Vermaelen, Baines – Walcott, Song, Wilshere, Arsavin – Gervinho, Van Persie.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Man. City: felnőtt lett a kistestvérből!
ÉRTÉKELÉS, 3. rész. A topligák emlékezetes pillanatai és álomcsapata mellett nem feledkeztünk meg klubhíradós gárdáinkról sem, új sorozatunkban elemezzük az elmúlt idényben nyújtott teljesítményüket, és egy kicsit előretekintünk...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Mourinho túl magasan hagyta a lécet …
ÉRTÉKELÉS, 2. rész. A topligák emlékezetes pillanatai és álomcsapata mellett nem feledkeztünk meg klubhíradós gárdáinkról sem, új sorozatunkban elemezzük az elmúlt idényben nyújtott teljesítményüket, és egy kicsit előretekintünk...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Kicsit amerikai és spanyol, de a Roma!
ÉRTÉKELÉS. A topligák emlékezetes pillanatai és álomcsapata mellett nem feledkeztünk meg klubhíradós gárdáinkról sem, új sorozatunkban elemezzük az elmúlt idényben nyújtott teljesítményüket, és egy kicsit előretekintünk a...
Tovább a teljes cikkhez »

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu