A franciák rendezik a 2016-os foci Eb-t!

Szerző: shLétrehozva: 2010. május 28. 13:05
Pénteken Genfben kihirdették, Franciaország rendezheti meg a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot, az első 24 csapatos kontinenstornát, mindössze egy szavazattal megelőzve a török pályázatot és az első körben búcsúzó olasz beadványt. A borítékot Michel Platini, az UEFA elnöke bontotta meg és mutatta fel a győztes – hazája – nevével ellátott táblát.


Az eredményhirdetést megelőzően 10 órakor a három állam egy-egy félórás prezentáció keretében győzhette meg utoljára a döntéshozókat. A gallok biztosra mentek, hiszen Nicolas Sarkozy miniszterelnök személyesen szólalt fel. Feltette a kérdést, szüksége van-e Franciaországnak a gazdasági válság kellős közepén egy kontinenstornára, majd maga replikázott. „A sport válasz a krízisre, a sport hatalmas erőt képvisel, ezen belül pedig semmi nem kelhet versenyre a labdarúgás hatalmával."

A 13 órakor megtartott rövid ceremónián színpadra hívták Michel Platinit, aki saját országa névtábláját felmutatva tett pontot a versengés végére. A France Football genfi tudósítója szerint az első körben a 13 döntéshozó 5-2-1 pontos rendszerben értékelt, ezek szerint a franciák 43, a törökök 38, az olaszok pedig 23 egységet szereztek. A taljánok kiesése után egyszerű többség döntött a rendezésről, ahol a gallok 7-6-ra nyertek.

A győztes rutinos házigazdája nemzetközi tornáknak, 1960-ban és 1984-ben Eb-t, 1938-ban és 1998-ban vb-t rendezett. A két riválissal szemben ők vállalták a legtöbb néző befogadását, összesen 2,5 millió ember tekintheti meg a mérkőzéseket, a döntőnek a 80 ezres párizsi Stade de France ad otthont.

A 12 évvel ezelőtti világbajnokság ellenére Franciaország további 1,7 milliárd eurót költ létesítményekre, jelenleg 12 helyszínt (Párizsban a Stade de France, illetve Parc des Princes, továbbá Lens, Lille, Bordeaux, Nizza, Toulouse, Marseille, Lyon, Strasbourg, Saint Etienne és Nancy) jelöltek ki, közülök hármat később tartalékarénává minősítenek át.

 

Michel Platini, az UEFA elnöke:
"Hatalmas lehetőség ez a francia labdarúgásnak: fel lehet újítani a stadionokat, illetve újakat lehet építeni, lépéselőnybe kerül Franciaország a vetélytársakkal szemben. Az olaszok és a törökök is remek pályázatot tettek le az asztalra, minden dicséret megilleti őket. A szavazás ugyanakkor azt is bizonyította, hogy az UEFA elnöke nem zsarnok, hiszen ez esetben mind a 13 szavazatot a francia kandidálás kapta volna."

 

Jean-Pierre Escalattes, a francia szövetség elnöke:
"Fantasztikus érzés, hogy Franciaország láthatja vendégül 2016-ban az európai labdarúgás színe-javát. Az UEFA végrehajtó bizottsága értékelte az erőfeszítéseinket, ami önbizalommal tölt el minket. Gyönyörű nap nekünk ez a mai! Ugyanakkor együttérzek Törökországgal és Olaszországgal, nagyon csalódottak lehetnek. Jókora lehetőségtől estek el."

 

Nicolas Sarkozy, Franciaország elnöke:
"Nagyon boldogok vagyunk, hogy mi rendezhetjük a 2016-os Eb-t. Köszönöm mindazok segítségét, akik tettek a francia pályázat sikeréért, köztük Zinedine Zidane, Youri Djorkaeff, Christian Karembeu és Willy Sagnol. Először alkotja majd 24 csapat a mezőnyt, nagy rajtunk a teher, de meg fogunk felelni az elvárásoknak. A stadionok felújításának, illetve újjáépítésének pedig már most neki kell látni. Megtisztelve érezzük magunkat, hogy ránk esett a választás."

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Eb-2016: franciák, olaszok vagy törökök?
Pénteken 13 órakor Genfben jelentik be, hogy a három pályázó, Franciaország, Olaszország és Törökország közül melyik állam rendezheti a jelenlegi 16 helyett 24 résztvevőt felvonultató 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot. ...
Tovább a teljes cikkhez »
 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu