Eb-2016: franciák, olaszok vagy törökök?

Szerző: shLétrehozva: 2010. május 27. 23:43
Pénteken 13 órakor Genfben jelentik be, hogy a három pályázó, Franciaország, Olaszország és Törökország közül melyik állam rendezheti a jelenlegi 16 helyett 24 résztvevőt felvonultató 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot.


A 2012-es kontinenstorna rendezéséért 2007-ben harcba szállt három pályázó közül Lengyelország és Ukrajna rendezőként értelemszerűen nem indult, ahogy a nulla szavazattal zárt Magyarország illetve Horvátország sem, ezzel szemben Olaszország ismét érdekelt lesz a választáson.

A francia pályázat logója  

Mielőtt bejelentik, melyik állam rendezheti az Európa-bajnokságot, a délelőtti órákban a három jelöltnek egy utolsó félórás prezentáció keretében lehetősége lesz a döntéshozók meggyőzésére. Először a törökök, majd az olaszok végül pedig a franciák kerülnek sorra. Vegyük sorra mit kínálnak a jelöltek.

A franciák rutinos házigazdái nemzetközi tornáknak, 1960-ban és 1984-ben Eb-t, 1938-ban és 1998-ban vb-t rendeztek. A három ország közül ők vállalják a legtöbb néző befogadását, összesen 2,5 millió ember tekintheti meg a mérkőzéseket, a döntőnek a 80 ezres párizsi Stade de France adna otthont. A 12 évvel ezelőtti világbajnokság ellenére további 1,7 milliárd eurót költenének létesítményekre, vadonatúj stadion épülne Bordeaux-ban, Lille-ben, Lyonban és Nizzában.

Az olasz pályázat logója  

Az olaszok hasonló tapasztalattal rendelkeznek, 1968-ban és 1980-ban Eb, 1934-ben illetve 1990-ben vb házigazdái voltak. A találkozókat 2,37 millióan látnák, a döntőt a 70 ezres római Stadio Olimpicóban rendeznék. A 745 millió eurós költségvetésből Cagliari, Palermo és Torino kapna új arénát, míg nyolc helyszínen felújításra kerülne sor. Paolo Maldini, az AC Milan legendás védője így vélekedett a pályázatról: „Kemény döntés elé nézünk, de a beadványunk tele van értékkel. Nem tudom elképzelni, mi lehetne ennél jobb az olasz labdarúgás számára!"

A harmadik szereplő, Törökország két ellenfelével szemben „újoncnak" tekinthető, soha nem rendezett sportági világversenyt. A 2,34 millió néző befogadására alkalmas létesítményekre 920 millió eurót költenének, az infrastrukturális elmaradottságról árulkodik, hogy Ankara, Antalya, Bursa, Eskisehir, Isztambul, Konya és Kayseri településen egyaránt új stadiont húznának fel, a finálét az isztambuli Atatürk Olympic Stadiumban rendeznék.

A török pályázat logója  
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu