A Busby-bébikre emlékezett a világ

Szerző: SHLétrehozva: 2015. február 6. 23:03
Ötvenhét éve történt a futballhistória egyik legmegrázóbb katasztrófája, a Manchester United történetének fekete napja: a müncheni repülőgép-baleset következtében 23-an - köztük nyolc labdarúgó - vesztették életüket. A Busby-bébik néven emlegetett, legendás, saját nevelésű játékokokból álló fiatal generáció korszaka tragikus véget ért.


Az MU 1958 februárjának elején, a Crvena zvezda elleni, győztes BEK-negyeddöntő után szállt fel gépével Münchenben a rossz időjárási körülmények ellenére, két sikertelen kísérlet után. Negyvenöt másodperc múlva egy háznak csapódott a gép, és kigyulladt. Huszonhárman hunytak el, köztük nyolcan nyolcan Matt Busby sokra hivatott, kétszeres bajnok csapatából. A kivételes középpályástehetség Duncan Edwards két héttel később, a kórházban halt bele sérüléseibe. A 21 éves játékos 175 klubmeccsen szerzett 21 góllal, két bajnoki címmel és egy FA-kupa-döntővel, 18 válogatottsággal búcsúzott a földi élettől.

Az együttes a kilencedik lett a szezon végén a bajnokságban a tragédia után, és kiesett a Milan ellen a BEK-elődöntőben, de Matt Busby nem adta fel. Két túlélő, Bobby Charlton és a Bill Foulkes köré szervezte újra a csapatot, amely olyan klasszisokkal, mint Denis Law és George Best, 1968-ban  - csodák csodájára - felért a csúcsra Európában, a Benfica ellen.

A nyolc elhunyt futballista: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor, Billy Whelan.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu