A 2010-es év árnyoldala

Szerző: shLétrehozva: 2010. december 30. 20:10
A 2010-es esztendő pozitív szenzációit már sorra vettük, most pedig azokat szedtük csokorba, amelyek beárnyékolták az évet. Sajnos bőven volt miből válogatni, sok esetben a sport nem volt több mellékszereplőnél. A tíz összegyűjtött botrányból, szerencsétlenségből, csalásból öt magyar érdekeltségű – először a saját portánk előtt söprögettünk.


 

SZAVAZÁS EREDMÉNYE
Melyik a 2010-es magyar sportév legszomorúbb eseménye?
Balhé az Újpest-Fradin 19.1%
 
Bundabotrány, magyar szálakkal 30.7%
 
Nagy László ügye 26.8%
 
Huszti Szabolcs ügye 11.9%
 
Talmácsi Gábor idénye 11.5%
 
SZAVAZÁS EREDMÉNYE
Melyik a 2010-es nemzetközi sportév leginkább negatív eseménye?
A francia fociválogatott vb-szereplése 31.3%
 
Schumacher dicstelen visszatérése 8.1%
 
A Chelsea bukdácsolása 10.1%
 
Contador és a dopping 5.5%
 
Haláleset Vancouverben 44.9%
 

Balhé az Újpest-Fradin

Az Újpest és a Ferencváros mérkőzésein ritkán marad el a botrány, és ez alól sajnos a szeptemberi, sajnos szó szerinti összecsapás sem volt kivétel. Egy 17 éves fiatalembert megkéseltek, másokat összevertek, a mérkőzést többször is félbe kellett szakítani. A nemzetközi sajtó kiemelten foglalkozott a meccsel, főként annak apropóján, hogy Jimmy Jump, a katalán bajkeverő ezúttal a Szusza-stadionban futott be a játéktérre. A pályán történt események már csak a fradisták számára tragikusak: 6-0-s vereséget csak nehezen lehet megemészteni, főleg, ha a legnagyobb rivális az „igazságosztó”.

Bundabotrány, magyar szálakkal

Az egész Európát átszövő fogadásicsalás-sorozat a magyar focit is megmérgezte. Az UEFA több magyar bajnoki kapcsán is gyanús „véletleneket” sejt, de a nemzetközi klubfutball, sőt még a korosztályos válogatottak is érintettek lehetnek. A botrány első számú kárvallottja a Debrecen, amelynek két játékosát, Vukasin Polekszicset és Mészáros Norbertet is elmeszelték. A vád nem bunda, hanem hogy elmulasztották jelenteni a megkeresést. Ebből tanult Dajan Simac és Mirszad Mijadinoszki, akik nem estek ugyanebbe a hibába, és jelentették az UEFA-nak: megkörnyékezték őket a Sampdoria elleni Európa-liga-csoportmeccs előtt.

Nagy László ügye

A Barcelona jobbátlövője nem mondta le a válogatottságot, ennek ellenére megjósolhatatlan, hogy valaha magára ölti-e még a magyar címeres mezt. Nem megfelelő biztosításra, lehetetlen körülményekre hivatkozva egyelőre jegeli a témát, szinte képtelenség belelátni a fejébe. Jelenleg egy tárgyalódelegáció próbálja meggyőzni arról, hogy térjen vissza a válogatottba, de hogy milyen sikerrel, az csak január elején derül ki. A szurkolók nehezen tolerálják Nagy László huzavonáját, és ki is fütyülték a klasszist, amikor Veszprémben vendégszerepelt a Barcelona játékosaként.



Huszti Szabolcs ügye

Nemcsak a kézilabda-válogatottnál van „ügy”, hanem a futballistáknál is. Huszti Szabolcs egy meglehetősen durva közleményben vált el a nemzeti együttestől, főként Egervári Sándorra és a Videotonra mutogatva. A szövetségi kapitány elismerte, a válogatott öltözőjét is megmérgezte a támadás, és idő kellett ahhoz, míg minden visszatért a normális kerékvágásba. Husztinak mindenesetre aligha van visszaút a nemzeti csapatba, bár a középpályás saját elmondása szerint most inkább azzal van elfoglalva, hogy beverekedje magát a Zenitbe. Azt nem mondjuk, hogy vissza, mert a mindenkori edző bizalmát sohasem élvezte.

Talmácsi Gábor idénye


Az idei év finoman szólva sem 2007 világbajnokáról szólt. A Moto2 futamain rendre a vert mezőnyben végzett, ami alapvetően befolyásolja a jövőjét. Menedzserével, Stefano Favaróval elváltak útjaik – részben talán ennek is köszönhető, hogy egyelőre csapat nélkül árválkodik. Pedig az idény után talált egyet, ám Antonio Banderas istállója bejelentette, mégsem vállalja a megméretést. A színészóriás magyarországi rajongóinak száma percek alatt alaposan megcsappant, Talma drukkereinek körében legalábbis biztosan.

A francia futballválogatott vb-szereplése

Számos nagycsapat lebőgött Dél-Afrikában, a legnagyobb megaláztatás mégis talán a franciákat érte. Egy pont és egy rúgott gól vajmi kevés 2006 döntősétől, a vb-t ráadásul egy sztrájkkal is „megtisztelték” a játékosok: nem voltak hajlandóak leszállni a csapatbuszról edzés előtt. Nicolas Anelkát elzavarták a főhadiszállásról, a többi főkolompost már Franciaországban büntették meg. A morális válság kezelését az új szövetségi kapitányra, Laurent Blanc-ra bízták, aki úgy tűnik, meg tud birkózni a feladattal.

Schumacher dicstelen visszatérése

A hétszeres világbajnok úgy döntött, a 2010-es szezonra visszatér a Formula-1-be. Bár ne tette volna! Alkalmanként azok is iskolázták, akik néhány éve még istenként néztek rá, a világbajnoki pontversenyben nyolcan is előtte végeztek. A nimbuszának az sem tett jót, amikor korábbi csapattársát, Rubens Barrichellót kis híján szétdarálta a betonfalon. Sebastian Vettel előretörésével még a német sajtóban is háttérbe szorult, immár inkább tekinthető a múlt emberének, mint a jelen nagy bajnokának. Még akkor is, ha a címek azt bizonyítják, ő az F-1 valaha volt legnagyobb bajnoka.

A Chelsea bukdácsolása


Csípőből lehet sorolni azokat a csapatokat, amelyek alulteljesítettek az őszi szezonban (Liverpool, Bayern, Inter), minket leginkább mégis a Kékek bukdácsolása lepett meg. Persze a védelem sebezhetősége már akkor sejthető volt, amikor Ricardo Carvalho Madridba igazolt, de hogy a hiánya ennyire visszaüt, főleg John Terry kiesésekor, az még a pesszimistákat is meglepte. Hatmeccses nyeretlenségi sorozatuk szerdán a Bolton ellen szakadt meg, de ez önmagában még nem jelenti azt, hogy vége a mélyrepülésnek. Carlo Ancelotti egyelőre élvezi a tulaj bizalmát, de az, hogy a Chelsea kiszorult az első négyből, mindenképpen intő jel.

Contador és a dopping

Akár tetszik, akár nem, a kerékpárban nagyon durván jelen van a dopping. A legnagyobb hal, aki fennakadt a doppingellenőrök hálóján, Alberto Contador. Az ötszörös nagykörverseny-győztes spanyol azzal védekezik, egy „mezei” étkezéskor került a szervezetébe a tiltott szer, és a hentesre mutogat. Mindenki azt hisz, amit akar, de az már önmagában szomorú, hogy egy ekkora bajnokra rávetül a gyanú árnyéka. Hogy megússza-e, már csak az újévben derül ki.



Haláleset Vancouverben

Egy (téli) olimpia általában nem a halálesetekről szól, de Nodar Kumaritasvili tragédiája beárnyékolta a vancouveri játékokat. A grúz szánkós 145 km/órás sebességgel csapódott ki a pályáról, és vágódott egy oszlopnak. Hiába küzdöttek az életéért, esély sem volt arra, hogy megmentsék. A 21 éves sportoló halálakor az olimpiai lényegében még el sem kezdődött, és a hangulatra érthető módon alaposan rányomta a bélyegét.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu