Kiderültek a jaroszlavli tragédia okai

Szerző: Az MTI moszkvai tudósítója jelentiLétrehozva: 2011. november 2. 14:06
A pilóták hibája és a légitársaság gondatlansága vezetett a szeptember 7-én Jaroszlavlban történt repülőgép-szerencsétlenséghez - állapította meg a katasztrófa műszaki okait vizsgálóbizottság. A balesetben a helyi jégkorongcsapat valamennyi tagja életét vesztette, 45 utasból csak a gép szerelője maradt életben...


A lezuhant gép másodpilótájának vérében a repülőgép vezetését kizáró gyógyszert, Fenobarbitalt találtak. A szer a központi idegrendszer működését megbénítja, ezért a pilóták számára tiltott a használata - közölte a vizsgálatot elvégző műszaki bizottság elnöke.

Az Államközi Repülési Bizottság műszaki vizsgálatot végző testülete azt is megállapította, hogy a lezuhant gépet működtető Jak-Szervíz sem biztosította a megfelelő körülményeket.

A pilóták egy sor hibát követtek el felszállás előtt - mint azt a szerencsétlenül járt Jak-42-es fekete doboza és roncsainak vizsgálata során kiderítették. A 44 áldozattal járó baleset okait ismertetve bemutatták azt a videofelvételt, amelyen rekonstruálták a gép felszállása előtti perceket, és lejátszották az irányítótorony és a pilóták közötti, valamint a repülőgép személyzetének beszélgetését. Kiderült, hogy a kabinban nem végezték el az ilyenkor kötelező eljárást, azaz nem mérték fel a repülési paramétereket, s közvetlenül a felszállás előtt a fékrendszert hozták működésbe - mondta élő TV-adásban a vizsgálóbizottság elnöke.

A fekete doboz felvételein az is hallatszott, hogy észlelve a bajt, a személyzet egyik tagja megpróbált közbelépni, de a kapitány a felszállás mellett döntött, miközben vagy ő, vagy a másodpilóta lába a féken volt. Emellett a pilóták helytelenül alkalmazták a Jak-40-esen alkalmazott rutinszerű eljárásokat, amelyen előtte rendszeresen repültek, míg a lezuhant Jak-42-es típusú gépet alig ismerték. Igaz, ez nem csak az ő hibájuk. A légitársaságnak ugyanis nem volt szimulátora, s nem biztosította a személyzetnek a Jak-42-es géppel való repülési ismeretek elsajátítását, súlyosan megsértve ezzel az érvényben lévő szabályozást.

A repülőgép műszaki állapotának vizsgálata kiderítette, hogy a gépen sem a motor, sem a fékrendszer nem mondta fel a szolgálatot, a gépet megjavították a katasztrófa előtt.

A vizsgálóbizottság nem nevezte meg név szerint, ki volt a felelős a hibás döntésekért, mivel az Államközi Repülési Bizottságnak ez nem feladata - közölte a testület elnöke, Tatjana Anogyina.

Egyébként a szerencsétlenül járt pilóták családtagjai és kollégái nem értenek egyet a műszaki vizsgálóbizottság megállapításaival, és új, független vizsgálatot követelnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Zokogva búcsúztak a jaroszlavli hősöktől
Nehéz szívvel, a többség zokogva búcsúzott szombaton Jaroszlavlban a helyi Lokomotiv hokisaitól a város és Oroszország népe. Vlagyimir Putyin miniszterelnök mellett sokezren jelentek meg a szomorú gyászszertartáson, amelyen...
Tovább a teljes cikkhez »


KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Lezuhant a hokicsapat repülőgépe
VIDEÓ. Borzalmas tragédia történt szerda kora délután Oroszországban: lezuhant a Lokomotiv Jaroszlavl jégkorongcsapatának Minszkbe tartó repülőgépe - közölte az Interfax hírügynökség. Negyvenhárman veszítették életüket, csak két...
Tovább a teljes cikkhez »
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu