„Feltámasztják” az orosz hokicsapatot

Szerző: shLétrehozva: 2011. szeptember 8. 18:02
Rövid időn belül „életet lehelnek” a jaroszlavli jégkorongcsapatba, amelynek egy kivételével az összes játékosa odaveszett a szerdai repülőbalesetben. A Lokomotiv rivális klubok segítségének köszönhetően teljesen új kerettel és új edzővel vághat neki a KHL (Kontinental Hockey League) küzdelmeinek - ezt Dmitrij Medvegyev orosz államelnök jelentette be csütörtökön. A tragédia okait egyelőre csak találgatják, de elképzelhető, hogy gyenge minőségű üzemanyag okozta a problémát a felszállásnál.


A kormánynak döntést kell hoznia az orosz repülőgéppark felújításáról, s nem az orosz repülőgépipar érdekeinek kell prioritást biztosítani, hanem az utasok életének - jelentette ki Dmitrij Medvegyev elnök, amikor csütörtökön felkereste a baleset helyszínét.

"A Lokomotiv új edzője 40-45 listáról állíthat össze egy ütőképes együttest. Öten a tartalékoktól érkeznek. Feltámasztjuk a jaroszlavli csapatot" - tette hozzá Medvegyev.

A klubhoz közeli forrásból származó információk szerint mintegy 30 KHL-játékos már jelezte, önként vállalná a kihívást (főként esetleges visszatérők, illetve jaroszlavli születésűek).

Az NHL-ben például van vészforgatókönyv hasonló helyzetekre, a nemzeti, illetve nemzetközi sportszövetségeknek azonban csak iránymutatásai vannak arra az esetre, ha egy klub vagy válogatott saját akaratán kívül nem tud résztvenni mérkőzésen, tornán. Szerencsére a sporttörténelemben nem igazán akadt az oroszországihoz hasonló példa.

A tragédia a bajnoki rajt szerdán volt, a Szalavat Julajev és az Atlant meccse félbeszakadt, amikor a résztvevők hírt kaptak a szörnyű tragédiáról. Jövő kedden indulhat útjára ismét a korong.

Szerdán a felszállás után percekkel zuhant le a gép Jaroszlavl közelében, 43 ember veszítette életét, többségükben a helyi jégkorongcsapat tagjai. A baleset okait még vizsgálják, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a RIA Novosti azt közölte, gyenge minőségű üzemanyagot tankolhattak a Jak-42-es repülőgépbe, ez okozhatta a problémát a felszállásnál, és vezethetett a jaroszlavli hokicsapat szerdai katasztrófájához. Az sem kizárt azonban, hogy a gép egy antennába ütközött, vagy hogy három hajtóműve közül az egyik felmondta a szolgálatot.

A két életben maradt utast csütörtökön délután Moszkvába szállították. Egyikük, egy sportoló állapota rendkívül súlyos: testfelülete és légzőszervei 90 százalékban megégtek, s egyéb sérülések is érték.

Csütörtökön megtalálták, a víz alól felhozták, és átadták a nyomozóknak a szerencsétlenül járt gép fekete dobozait, de megfejtésük időt vesz majd igénybe. A repülőgép egy része a Volga egyik mellékfolyójába zuhant.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Lezuhant a hokicsapat repülőgépe
VIDEÓ. Borzalmas tragédia történt szerda kora délután Oroszországban: lezuhant a Lokomotiv Jaroszlavl jégkorongcsapatának Minszkbe tartó repülőgépe - közölte az Interfax hírügynökség. Negyvenhárman veszítették életüket, csak két...
Tovább a teljes cikkhez »

Jaroszlavlban gyászmisét tartottak csütörtökön az elhunytak emlékére, a prágai Óvárosi téren sok százan gyűltek össze, hogy gyertyagyújtással róják le kegyeletüket. Schmitt Pál közársasági elnök és a Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) is részvéttáviratot küldött Oroszországba, a magyar élvonal pénteki mérkőzései egyperces gyászünettel kezdődnek.

A sportág legsötétebb napjának nevezte 2011. szeptember 7-ét René Fasel, a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) elnöke a szerdai repülőgép-szerencsétlenség miatt.

ÍGY TÖRTÉNHETETT A BALESET - INFOGRAFIKA
SPORTOLÓK ÉLETÉT KÖVETELŐ REPÜLŐGÉP-SZERENCSÉTLENSÉGEK

1949. május: Az olasz Torino labdarúgócsapatának játékosai közül 22-en haltak meg Torino közelében.

1958. február: Az angol Manchester United nyolc labdarúgóját veszítette el Münchenben.

1961. február: A Brüsszel közelében lezuhant gépen 17 amerikai műkorcsolyázó halt meg, ők a prágai világbajnokságra utaztak volna.

1961. április: A chilei élvonalbeli Green Cross labdarúgócsapat Santiagóból Osornóba tartva járt szerencsétlenül, 24-en haltak meg.

1966. január: Leszállás közben lezuhant Bréma közelében a Lufthansa egyik utasszállítója, az olasz úszó-válogatott hét tagja életét veszítette.

1969. szeptember 26.: Bolívia legnépszerűbb labdarúgócsapata 19 játékosát és vezetőjét veszítette el az Andokban.

1972. október: Egy uruguayi katonai repülőgép hegynek ütközött a chilei Andokban. A fedélzeten tartózkodott egy 40 fős uruguayi rögbicsapat is.

1976. október: A Barbadosi Bridgetown közelében történt repülőgép-balesetben a kubai junior vívóválogatott 16 tagja veszítette életét.

1979: A szovjet Pahtakor Taskent 17 labdarúgója halt meg.

1987. december: A perui Alianza Lima labdarúgócsapatának 17 játékosa veszítette életét Lima közelében.

1989. június: Leszállás közben fának ütközött egy repülőgép a suriname-i Paramariboban, a 174 áldozat között volt 16 Hollandiában légióskodó suriname-i futballista, akik jótékonysági mérkőzésre érkeztek hazájukba.

1993. április: A tengerbe zuhant a zambiai labdarúgó-válogatottat szállító, Gabonból Szenegálba tartó katonai repülőgép.

2011. szeptember: Jaroszlavlnál lezuhant az orosz Lokomotiv Jaroszlavl jégkorongcsapatát szállító repülőgép. (MTI)

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Gyászszünet és magyar részvéttávirat
A Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) részvéttáviratot küld az orosz nyílt profiliga (KHL) vezetőinek a Lokomotiv Jaroszlavl csapatának szerdai repülőgép szerencsétlensége miatt....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
„Ez a hoki legsötétebb napja”
A sportág legsötétebb napjának nevezte 2011. szeptember 7-ét René Fasel, a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) elnöke az orosz Lokomotiv Jaroszlavl csapatát ért szerdai repülőgép-szerencsétlenség miatt....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Az NHL-nek van vészforgatókönyve
Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) létezik olyan vészforgatókönyv arra az esetre, miként folytatódjon a bajnokság, amikor egy klubot katasztrófa ér, ugyanakkor a sportvilágban rendkívüli esetekben az érintett csapat...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Tragédia: Schmitt részvétét fejezte ki
Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön táviratban fejezte ki részvétét Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek és Alexander Zsukovnak, az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének a Lokomotiv Jaroszlavl orosz jégkorongcsapatot szállító...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu