Amerikai álom: bombanő a volán mögött

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 18. 14:13
Nézőpont kérdése, hogy könnyű avagy nehéz örökséget hagytak hátra az elődök, mindenesetre egyre nagyobb a valószínűsége, hogy rövidesen újabb női versenyző próbálkozhat majd a Formula-1-ben. A sportágat imádó szurkolók számára máris adódik a kérdés: reklámfogás vagy valós sportteljesítmény okán hozták hírbe Danica Patrickot az Egyesült Államokban születő új istállóval, az USF1-gyel.


 

A 26 éves hölgy neve már régóta ismert az autósportban, igaz sokszor nem is az eredményei, hanem a külseje alapján dicsérik. Danica szerepelt már az FHM-ben, nemrég a Sports Illustrated is bikinis sorozatot készített róla, de azért sűrűn láthatjuk őt versenyzői overálban is…

Patrick kisasszony ugyanis évek óta az IndyCar-sorozatban szerepel, tavaly pedig Japánban meg is szerezte első futamgyőzelmét. De túlzás lenne állítani, hogy csak és kizárólag róla szólnak a versenyek, tavaly összetettben hatodik volt.

Persze már ez is megsüvegelendő, de az F-1 rajongói azért tudhatják, még a tengerentúli bajnokok sem tarolják le a száguldó cirkuszt, igaz az 1997-ben világbajnok Jacques Villeneuve, valamint a közelmúlt csillaga, Juan Pablo Montoya is mély nyomokat hagyott maga után.

www.si.com

Persze Danica külseje és női mivolta is lázba hozhatná a szponzorokat, de a gazdasági világválság miatt az elmúlt hetekben a támogatók egy része kivonult az F-1-ből, új érkezőről nem igazán hallani. Erről akár az amerikai hölgy is tudna beszélni, hiszen tavaly év vége felé tesztelhetett volna a Hondával, a japán cég kivonulása után ez azonban hiú ábránd maradt.

Ráadásul azt is bátor lépésnek tarthatjuk, hogy az USF1 be szeretne kerülni a száguldó cirkusz vérkeringésébe, holott az Egyesült Államokban nem rajonganak tízmilliók a sportágért. Ezt mutatja az is, hogy az indianapolisi futam is csak néhány évet élt meg a Formula-1-ben, tavaly már nem szerepelt a naptárban.

De a leendő (?) istálló szervezői eltökéltek, jövőre már indulni akarnak. Danica Patrick szerepeltetése pedig hatalmas visszhangra találhatna, nagy kérdés, az érintett vállalná-e az indulást az eleinte bizonyosan kevés sikerélményt jelentő, pokolian nehéz sorozatban.

Lella Lombardi, az F-1 egyetlen női pontszerzője

A 26 éves bombanőt az is visszatarthatja, hogy a hölgyek eddig szinte teljesen eredménytelenek voltak a száguldó cirkuszban. A statisztikák mindösszesen öt olyan hölgyet sorolnak fel, akik időmérő edzésen vagy futamon részt vettek az elmúlt hat évtizedben. Közülük egyedül Lella Lombardi ért el olyan eredményt, amely révén felkerült az összetett verseny listájára: 1975-ben fél pontot gyűjtött Spanyolországban, hatodik lett…

HÖLGYEK A FORMULA-1-BEN:
Maria Teresa de Filippis (olasz): az 1958-as és 1959-es szezonban három versenyen állhatott rajthoz. Az ötvenegy évvel ezelőtti belgiumi viadalon érte el legjobb eredményét, 10. lett. Időmérőn a 15. pozícióra lehetett a legbüszkébb.
Lella Lombardi (olasz): a legsikeresebb női F-1-es versenyző 1974 és 1976 között 17 futamra nevezett, 12 alkalommal el is indulhatott. A spanyolországi hatodik pozíciót esőben szerezte meg, tudását jól mutatja, hogy legjobb rajthelye a 17. volt…
Divina Galica (brit): háromszor indult téli olimpián, majd a hetvenes évek második felében három futamon próbálkozott az F-1-ben, de egyszer sem kvalifikálta magát a futamra.
Desire Wilson (dél-afrikai): az 1980-as Brit Nagydíjon indult az időmérőn, de elbukott. Az egyetlen női pilóta, aki versenyt nyert Formula-1-es autóval, igaz csak a brit Aurora F-1-sorozatban.
Giovanna Amati (olasz): Flavio Briatore akkori barátnőjeként az 1992-es szezonban három versenyen kapott lehetőséget a Brabhamtől, de egyszer sem jutott túl az időmérőn.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu