Szabadságharc indulhat az olimpiáért

Szerző: shLétrehozva: 2008. december 5. 14:20
Eljöhet a kereskedelmi televíziók ideje a sport világában is. Kiderült ugyanis, hogy 2014-ben és 2016-ban már biztosan nem a közszolgálati televíziók sugározzák az olimpiai versenyszámokat – 1956 óta először. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanis nem fogadta el az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) pályázatát az ötkarikás játékok sugárzásáért. Magyarország vezető kereskedelmi csatornái és a kizárólag sporttal foglalkozó műsorszolgáltatók nem zárják ki a lehetőségét egy pályázat benyújtásának.


 

Nyolc év múlva 2014-ben várhatóan megtörik majd egy hosszú sorozat. 1956 óta ugyanis minden nyári és téli olimpiát hagyományosan a közszolgálati adók közvetítettek, mivel ők érik el a legtöbb nézőt a kontinensen. Ám eldőlt, hogy a hat év múlva, az oroszországi Szocsiban rendezendő téli ötkarikás játékokat és a 2016-os nyári olimpiát nagy eséllyel a kereskedelmi adók közvetíthetik majd.

Elkezdődhet tehát a harc a jogokért a magyar kereskedelmi csatornák között, ám ha reálisan tekintünk a honi kínálatra, egyértelmű, hogy a sporttévéken kívül csak két „játékos” jöhet szóba: a TV2 és az RTL Klub.

E két adó vezetői bár hallották a hírt, ám még korainak érzik, hogy már is prioritást élvezzen a téma. Igaz, ha arra kerül a sor, nem zárkóznak el előle, hogy pályázzanak a közvetítési jogokért.

„Sokan kerestek már ezzel kapcsolatban, és ezúttal is csak azt tudom mondani, hogy még korai bármilyen fejleményt is várni ezzel kapcsolatban. Egyébként nálunk is csak abban az esetben valósulhat meg az olimpia közvetítése, ha a kereskedelmi adók indíthatnak majd második számú csatornát is, hiszen egy adó nem bírja el ezt a súlyt” – nyilatkozta a SportHirado.hu-nak Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója.

Vitán felüli, az ötkarikás játékok csak elriasztanák más csatornákhoz azokat a nézőket, akik korábban a különböző sorozatokért, izgalmas játékokért kapcsoltak oda. Kolosi szerint egyébként is alacsony lenne a nézettsége az olimpia nagy részének.

„Általában ilyenkor az adások kilencven százaléka alacsony nézettségű, így mindenképpen meggondolandó a jelentkezés.”

Az RTL konkurensének, a TV2-nek hasonló pozícióban lévő igazgatója, Gyöngyössy Bence honlapunknak elmondta, szerinte nem elsősorban a kereskedelmi tévék feladata ez.

„Úgy gondolom, hogy az olimpia közvetítése közszolgálati feladat és túlnő egy kereskedelmi televízió keretein. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartom, hogy más csatornákkal kooperálva adott esetben tudósítsunk” – mondta a programigazgató.

Evidens lenne, hogy hazánkban is nagyobb teret nyerjenek a sportcsatornák az olimpia kapcsán is. A Magyarországon jelenlévő két önálló sportadó illetékesei a SportHirado.hu-nak úgy nyilatkoztak, még távoli erről a kérdésről beszélni, hiszen addig még két olimpiát is rendeznek.

Szabó Mária, az Eurosport magyar adásának szerkesztőségvezetője kérdésünkre elmondta, náluk központilag történik a jogok megvásárlása, és Párizsból egyelőre nem kaptak felvilágosítást ebben az ügyben.

Máté Pál, a Sport Televízió főszerkesztője viszont felvetett egy érdekes kérdést, amely szerint a királyi televíziónak megvan az esélye az ötkarikás játékok közvetítésére.

„Szerintem ezzel igazi piaci versenyhelyzetet teremt a NOB, amivel akár még nagyobb bevételre is szert tehet majd. Mi is foglalkozunk ezzel a kérdéssel, hiszen mint sportcsatorna, ez egyértelmű feladatunk. De nagyon korainak tartom, hogy ezzel foglalkozzunk, hiszen addig még két olimpia hátravan, ráadásul annyi, de annyi változás lehet még a televíziózásban, hogy még bármi előfordulhat. Addigra már amúgy is valószínűleg digitális tv-k lesznek" - mondta a szakember. 

Mindez azonban nem zárja ki, hogy az MTV is a műsorára tűzze az olimpiát, hiszen a szebad versenyben ő is tehet olyan ajánlatot, amely megfelelhet a NOB-nak. Igaz a közszolgálati adónál úgy gondolják, ez a két olimpia nem az övék lesz.

"Mivel az EBU-nak négy ajánlatát sem fogadta el a NOB, ezért várhatóan tényleg nem mi fogjuk közvetíteni a játékokat" - nyilatkozta az MTV nemzetközi kapcsolatok osztályának egyik munkatársa.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu