Schmitt Pál ellenfélről és ellenségről

Szerző: MTILétrehozva: 2011. december 17. 17:05
A vívás olyan sport, amely megtanít tisztelni az ellenfelet - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök szombaton Debrecenben, a helyi DHSE-PMD sportegyesület új vívótermének avatásán.


 

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző államfő szerint a vívás olyan sport, ami megtanít gyorsan reagálni, s megtanít megbecsülni az ellenfelet, aki nem ellenség, hanem nemes ellenfél, "akivel a meccs után kezet fogunk, akár nyerünk, akár veszítünk".

Schmitt Pál a jelenlétét az avatáson - túl azon, hogy ő is vívó volt - azzal indokolta, hogy Magyarországon ritkán avatnak vívótermet.

Ha egy város vívótermet avat azt jelenti: hisz abban, hogy a vívás fontos, hisz abban, hogy a város sportja, kultúrája épp olyan jelentős, mint az energiaellátás, vagy az ivóvíz biztosítása. A sport, a vívás a jövőről, a következő generáció egészségéről szól - tette hozzá az államfő megjegyezve, hogy Debrecen a sport szinte teljes spektrumát kínálja a fiataloknak.

Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a debreceni vívószakosztályban is olyan közösség jöhet létre, ahonnan akár olimpiai bajnokok, köztársasági elnökök, fair play bizottsági elnökök kerülhetnek ki. (Az avatáson jelen volt Kamuti Jenő világbajnok tőröző, a Magyar Fair Play Bizottság elnöke is.)

Az olimpiai bronzérmes, többszörös paralimpiai bajnok Szekeres megemlítette, hogy neki az a Kőrösi László volt az edzője, aki mesteredzőként segíti a debreceni vívók felkészülését, s ez mint mondta, garancia a sikerre.

Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere emlékezetett rá, hogy egy megszűnt iskola tornatermét kapta meg a helyi vívóklub, amely Magyarország egyik legrégebbi vívóklubja. Ezt a tornatermet alakították át és bővítették most ki egy új teremmel.

Az új debreceni vívócsarnok - amely a mintegy 100 fős sportegyesületnek jelent korszerű edzőhelyet -, az Új Széchenyi Terv 30 millió forintos támogatásával valósult meg.

Pajna Zoltán, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke az uniós és a hazai társfinanszírozás mellett az önrészt a klub teremtette elő a beruházáshoz.

A vívóterem átadása kapcsán Schmitt Pál egy több mint 100 éves, toledói acélpengés tiszti vívókardot, Kósa Lajos egy hasonló korú huszárkard-élezőt adott át Dezső Zsigmondnak, az egyesület elnökének és Serra György szakosztály igazgatónak.

Az új vívóterem falán ezt követően - a leszármazottak jelenlétében - leleplezték Békessy Béla egykori debreceni világbajnok vívó világbajnok.

Címkék: Schmitt Pál
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu