Overdose negyedik az ascoti derbin!

Szerző: shLétrehozva: 2011. június 14. 15:50
Várakozáson felül teljesített Overdose a Royal Ascot derbi nyitónapjának Group I-es, 1000 méteres sprintversenyében, a King’s Stand Stakesben, 14 riválisát legyőzve a negyedik helyen futott be! A hazai ló Prohibit nyert, Jim Crowley-vel a nyeregben, egy ausztrál és egy hongkongi telivér is megelőzte Dózit. Két évvel patairha-gyulladása után ismét a világ legjobbjai között a magyar csodaló!


16:11. Overdose 300 méterrel a vége előtt még az első helyért harcolt, de a végén meg kellett elégednie a negyedik hellyel! A magyar galoppsport legnagyobb sikere Kincsem óta!!! A dobogó: Prohibit, Star Witnesse, Sweet Sanette.

A fogadóirodák a negyedik-hetedik helyre várták Dózit, akinek ez volt a harmadik idei viadala, áprilisban, Hoppegartenben nyert, de május 21-én, a Haydock Parkban csak hetedik lett a főpróbán, a Temple Stakesben. Ismét az osztrák Andreas Suborics volt a zsokéja, akivel 2008-ban Baden-Badenben, Párizsban és Rómában is hírnevet szerzett magának.

16:09. Huhh, megvan!!! Overdose-t sikerült betuszkolni a startgépbe!!!

ELŐZETES: Overdose a 15-ös startboxot kapta. A bal oldali, azaz a közönséghez közelebbi széléről kezdődik a számozás, azaz Dózi a távolabbi széléhez közel fog elstartolni.

A két rövidtávú ascoti nagyversenyben többször is húsz vagy annál több ló futott, ilyenkor mindig két részre szakadt a mezőny, a fele a pálya bal szélén, a másik a jobb szélén szinte külön versenyt futott.

Nem lehet előre tudni, most hogyan fog történni, de ha ez a forgatókönyv valósul meg, az azt jelenti, hogy Overdose-nak akár jópár méterrel többet kell futnia, mire lehúz a barrierre, mint az alacsonyabb számú startboxból, a pálya bal széléről induló lovaknak, itt pedig őrületes iramban kezd mindenki, s pár métert is nehéz behozni. Ha viszont kihúz a jobb szélére, akkor az is előfordulhat, hogy szinte egyedül fog futni - spekulál a pannoniaoverdose.hu.

Az ascoti a világ egyik legszélesebb pályája, a két szélén futó lovak nem érzékelik egymást, így hiába végez valamelyikük a saját oldalán az élbolyban, az lehet, hogy az „összesítésben” csak a középmezőnyre elég.

A két tízboxos startgépet a pálya középvonalával szimmetrikusan vagy a bal szélénél kezdve állítják fel (elvileg három fér el a pálya teljes szélességében, most kettőre van szükség), utóbbi eset meglehetősen előnytelennek tűnik a tízesnél magasabb startszámú lovaknak, így Overdose-nak is, ráadásul lovasának villámgyorsan kell döntenie, merre húzzon, s egy biztos, ascoti tapasztalatokkal nem rendelkezik.

A közvetlenül mellőle rajtoló lovak közül Monsieur Chevalier nem számít jó kezdőnek, legutóbbi versenyein mindig hátrányból indult, Prohibit szintén nem a startjaival szokott az élbolyba kerülni. Ugyancsak a jobb szélről indul a legnagyobb esélyes, az ausztrál Star Witness (a 18-asból), de ő is inkább a végén szokott nagy sebességgel zárkózni. Vagyis e pillanatban még nem tudni, sikerül-e a pálya közepét elkerülni, ahol a legkeményebb a talaj, s ami Overdose számára a legrosszabb.

Overdose eddig egyedül az érvénytelenített párizsi Prix de l’Abbaye-ben futott ennyi ló között (akkor 20-an voltak).Overdose-zal együtt nyolcan vannak itt a Temple Stakes mezőnyéből, többek között a győztes hazai Sole Power, aki a 2-es boxot kapta, tehát azonnal viheti a sövény.

AZ ESÉLYEK - OVERDOSE A HETEDIK

AZ INDULÓK - TV: SPORT M
 
1
 
  ARCTIC
Tréner: Tracey Collins (IRE) / Lovas: P. Shanahan
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / startbox: 6

Idén még nem futott, tavaly is csak háromszor, két Group III-as futamban helyezetlenül végez, Párizsban a Group I-es Prix de l’Abbaye-ben viszont felér az utolsó pénzes helyre, a győztestől 3 1/4 hosszra ötödik. Kétéves szezonjában négyből hármat nyer, köztük egy Group III-ast az írországi Curragh-ben.


2
 
  BRIDGETOWN
Tréner: Todd A. Pletcher (USA) / Lovas: John R. Velazquez
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / startbox: 11

Ez lesz az első európai versenye, korábban csak Amerikában futott, ahol 12 versenyéből hatszor nyer, háromszor második, és ötödiknél egyszer sem rosszabb. Hat Group-versenyéből pedig egyet nyer, és kétszer második. Máig tenyésztője tulajdonában áll. Idei szezonját két győzelemmel kezdi (Tampa Bay és Gulfstream), majd a Kentucky Derby helyszínén, a Churchill Downs-ban egy Group III-asban közeli második. Ezer méterre idén már repesztett egy szédületes, 54,03-as időt!


3
 
  GROUP THERAPY
Tréner: David Barron / Lovas: Shane Kelly
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / startbox: 19

A Temple Stakesben egy hosszal végez Overdose előtt. Előtte, az április végi newmarketi Group III-asban későn indul, korán el is fárad, csak 11. Tavaly második az ezer méteres, goodwoodi Group II-es King George Stakes-ben, és egy sandowni szintén ezres Group III-asban. Nagyon változó formákat mutat, 22 startjából kilencszer dobogós, de nyolcszor tizedik, vagy rosszabb. Ascotban már háromszor futott, mindig hendikepekben és mindig 1000 méterre, egy első és egy második helyet szerezve.


4
 
  IVER BRIDGE LAD
Tréner: John Ryan / Lovas: Michael O'Connell
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / startbox: 13

Négyéves kora ellenére már 35 versenyben futtatták, 4-szer győz, és további 11 alkalommal ér dobogóra. Idén már hatszor futott Dubaiban és négyszer Angliában. Kétévesen még felért két Group III-as dobogójára, azóta viszont ez csak Listed versenyeken jött neki össze. Korábban 1200-1400 méteren versenyzett, idén vették vissza 1000-re, talán ettől várják a javulást.


5
 
  KINGSGATE NATIVE
Tréner: Sir Michael Stoute / Lovas: Ryan Moore
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / startbox: 8

A Temple Stakes másodikja eddig csak Group-versenyekben futott, 19-ből 10-szer dobogón végezve. Két Group I-es győzelme van, Nunthorpe Stakes (York) és Golden Jubilee Stakes (Royal Ascot). Anglián kívül kétszer futott, kétévesen második a párizsi Prix de l’Abbaye-ben, tavaly decemberben pedig kéthosszas hatodik a Hong-Kong Sprintben (mindkettő Group I). A tavalyi King’s Stand Stakesben négy hosszas hatodik a győztes Equiano mögött, igaz, bezártak előtte, és mire kihúzott oldalra, már nem érhette utol az élbolyt. Háromévesen (2008-ban) elindult a Royal Ascot mindkét sprintjében, az ezres King’s Stand Stakesben ugyan csak 4 3/4 hosszas tizedik, de négy napra rá az 1200-as Golden Jubileet 1 1/4 hosszal nyeri War Artist előtt. Egyelőre idén is mindkét futamban áll, kérdés, melyikben indítják.


6
 
  MAR ADENTRO
Tréner: Richard Chotard (FRA) / Lovas: Johan Victorie
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / startbox: 4

A francia idomítású telivér eddigi 26 versenyéből ötször nyer, de csak hendikepeket. Hét Group-versenyében két harmadik helyig jut tavaly ősszel Longchampban (Párizs). Előbb egy Group III-asban, majd a Prix de l’Abbaye-ben. Idén egy-egy francia Group II-es és III-as viadalon szerez ötödik helyeket.


7
 
  MONSIEUR CHEVALIER
Tréner: Richard Hannon / Lovas: Richard Hughes
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / startbox: 16

Kétévesen tíz versenyéből hatot nyer, de a következő szezonját egy csonttörés miatt kihagyni kényszerül, idén májusban tér vissza egy windsori Listed verseny negyedikjeként.


8
 
  OVERDOSE
Tréner: Jozef Roszival (HUN) / Lovas: Andreas Suborics
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / startbox: 15

2009-ben nagyon várták a Royal Ascotra, még az angol királynő is sajnálkozott a távolléte miatt. Sérüléséből felgyógyulva csak két évvel később jutott el szülőhazájába versenyezni, ahol nagyon várták, a bukmékereknél óriási favorit, valamennyi szaklap címlapon hozta, mindenhol magyarként említve. A Haydock Parkban ugyan csak hetedik lett, de a kiváló időt repesztő győztestől csupán négy hosszra maradt le. Akkor ugyan több körülmény is hátráltatta versenyét (rossz start, ütközés, elvesztett patkó, a számára ideálisnál keményebb pálya), ám tulajdonosa és trénere szerint is inkább az jelentett problémát, hogy a versenyláz ezúttal hiányzott belőle. Jó szereplése nagymértékben függ a pálya talajától, sérülésből felépült patáinak ugyanis puha talajra van szüksége, így, ha a verseny előtti utolsó napokban nem esik nagyobb eső, ugyanolyan, vagy még keményebb pálya várhatja, mint a Haydock Parkban, ahol a végén már lábait kímélve felfelé galoppozott. Mivel az elmúlt időszak mérései szerint az ascoti egyenes szélei puhábbak, mint a pálya középvonala, így jó lenne, ha a hétfői sorsoláson szélső startboxot kapna, annál is inkább, hogy ne kelljen 10-20 méterrel többet futnia a többieknél azért, hogy kihúzhasson kedvenc helyére, a külső vagy belső barrier (korlát) mellé. Félő továbbá, hogy a népes mezőny bezár előtte, ha nem sikerül olyan jól a startja, mint szokott.


9
 
  PROHIBIT
Tréner: Robert Cowell / Lovas: Jim Crowley
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / startbox: 14

Kisebb meglepetésre a Temple Stakesben felér harmadiknak a „surranópályán” a győztes Sole Power mögött, a múlt héten Chantillyban a Group II-es Prix du Gros-Chene-ban az utolsó ötvenig vezet, és csak fejhosszal kap ki. Egymás után hozza a jobbnál jobb eredményeket, pedig tavalyig csak hendikepekben indították. Talán az kellett hozzá, hogy 1200-ról visszavegyék 1000 méterre. Ezt követően két Listed futamban első és második, majd Newburyben harmadik egy Group III-asban, ami után benevezik a párizsi Prix de l’Abbaye-re, ahol öthosszas hatodik. Mi már a Temple Stakes előtt is azt írtuk róla, hogy töretlenül javuló formája miatt meglepetést okozhat, elmúlt két versenye pedig csak erősíti ezt. Nála talán az sem számít, hogy a múlt hét végén versenyzett, hiszen a Temple Stakesben sem hátráltatta, hogy a megelőző héten is futott.


10
 
  SOLE POWER
Tréner: Edward Lynam (IRE) / Lovas: W. M. Lordan
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / startbox: 2

Tavaly robbant a sprinterek elitjébe, amikor váratlan sikert aratott a yorki Group I-es Nunthorpe Stakes-ben, ahol a King’s Stand Stakes friss győztesét, Starspangledbannert, Borderlescottot, Kingsgate Native-et, és Equianót is legyőzte. A bukmékereknek 66-szoros pénzt kellett kifizetniük rá. Márciusban elvitték Dubaiba, de csak 14. lett, április végén azonban egy newmarketi Group III-as versenyben felért harmadiknak, ami már jelezte, hogy ismét jó formában van. A Temple Stakes első méterein leütközte Overdose-t, majd a szélre kihúzódva, várásra lovagolva lehajrázta a mezőnyt. A bukmékereknél ezzel előre jött második esélynek, és bár trénere azt nyilatkozta, hogy sokat kivett belőle ez a verseny, úgy véljük, hogy a tavalyi meglepetés hároméves idén beérve az európai sprintversenyek egyik meghatározó lova lehet.


11
 
  STAR WITNESS
Tréner: Danny O'Brien (AUS) / Lovas: Steven Arnold
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / startbox: 18

Először hagyja el Ausztráliát. Trénere nem is titkolja, hogy a Royal Ascot után visszavonultatják, ezért szeretnék, ha legalább az egyik Group I-es sprintet megnyerné, mert akkor több pénzt kereshetne fedezőménként. A King’s Stand Stakes mellett a szombati Golden Jubilee Stakesre is nevezték, sőt, hónapok óta erre a két futamra készítik. Tavaly februárban (ami Ausztráliában nyár) nyeri élete első Group I-esét 1200-ra, a Melbourne központjában, egy parkban fekvő caulfieldi pályán, amit októberben a Melbourne Cup helyszínén, a Flemington Parkban megismétel. Egy hétre rá élete talán legnagyobb kihívása várt rá, amikor a világ jelenleg legjobbnak tartott sprintere, a 13 versenyében veretlen Black Caviar ellen indult, és négy hosszas másodikként ért célba. Lovasa, Steven Arnold 2009-ben már megnyerte a King’s Stand Stakest, egy másik ausztrál idomítás, Scenic Blast nyergében. Futtatói lehetőségeit talán jól mutatja, hogy amíg Overdose 60 órát zötykölődött Alagról Pulboroughba egy utánfutón, addig az ausztrál sztársprinter utazása a föld másik feléről, istállótól-istállóig csupán 38 órát vett igénybe. Nem kérdés, hogy a verseny elsőszámú esélyese, ám mint annyi más nagyreményű tengerentúli ló, az ő esetében is kulcskérdés, hogy miként viselte az utazást, és mit fog szólni az emelkedős pályához. Trénere Danny O’Brien 2006-ban már eljött egy ausztrál lóval Ascotba, de csak hetedik lett a King’s Stand Stakesben, ahol a 26 célba érkező közül egy honfitársa, Takeover Target nyert.


12
 
  TANGERINE TREES
Tréner: Bryan Smart / Lovas: Tom Eaves
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / startbox: 3

Tavaly szeptemberig csak hendikepekben indul, főleg kisebb pályákon, de utolsó kilenc versenyéből hatot nyer, legutóbb azt az április végi newmarketi Group III-ast, melyben Sole Powert és Borderlescottot is legyőzi. A Temple Stakesben komoly esélynek számított, ám csak tizedik lett.


13
 
  WAR ARTIST
Tréner: Markus Klug (GER) / Lovas: Olivier Peslier
Vitt súly: 59,0 kg / 8 éves / startbox: 7

Tavaly Baden-Badenben a Goldene Peitsche címvédőjeként a futam egyik esélyese, ám trénere túl puhának találja a pálya esőáztatta talaját és a verseny napján lejelentik. Idén még csak Dubaiban versenyzett, egy márciusi 1000 méteres Group II-esen fejhosszas második a hatszoros Group I-nyerő, dél-afrikai szupersprinter, J J The Jet Plane mögött. Tavaly két Group III-ast nyer Maisons-Laffite-ban és Dubaiban, tavalyelőtt pedig harmadik a Prix de l’Abbaye-ban, mindössze 3/4 hosszra a nyerőtől. 2008-ban a Royal Ascot másik sprintversenyén, a Golden Jubilee Stakesben 1 1/4 hosszas második Kingsgate Native mögött.


14
 
  ASTROPHYSICAL JET
Tréner: Ed McMahon / Lovas: Graham Gibbons
Vitt súly: 57,5 kg / 4 éves / startbox: 12

Sokáig kétséges volt az indulása, miután nemrég esett át egy vírusfertőzésen, amiből vélhetően teljesen felépült, hiszen a szerdai törlést követően állva hagyták. Emiatt legutóbb csak 13. az áprilisi newmarketi Group III-ason, ám tavaly két Group III-as győzelemmel és egy Group II-es második hellyel zárja a szezont. Eddigi 11 versenyéből négyet nyer, és szintén négyszer helyezett. A bukmékerek valamivel jobb esélynek tartják Overdose-nál, Ascotban még soha nem versenyzett.


15
 
  ROSE BLOSSOM
Tréner: Richard Fahey / Lovas: Paul Hanagan
Vitt súly: 57,5 kg / 4 éves / startbox: 5

Már kétévesen Group II-es versenyekben futtatták, melyekben egy negyedik helyig jut. Tavaly nyer egy Group III-ast Yorkban, legyőzve az októberi Prix de l’Abbaye-n győztes Gilt Edge Girlt is. A májusi yorki Group II-esben utolsó, a Temple Stakesen viszont hatodik, egy hosszal előzve az akkor már kiengedett Overdose-t. 2009-ben futott a Royal Ascoton, egy kétéves lovaknak kiírt, Group II-es, 1000 méteres kancaversenyben hetedik a tizenhárom indulóból.


16
 
  SWEET SANETTE
Tréner: A. T. Millard (HKG) / Lovas: Jamie Spencer
Vitt súly: 57,5 kg / 6 éves / startbox: 10

Karrierjét Dél-Afrikában kezdi, ahol hét versenyből négyet nyer és kétszer harmadik. Hong-Kongba kerülve többször is a pálya legjobb sprinterével, a hétszeres Group I-nyerő, Sacred Kingdommal versenyez, tavaly októberben és idén januárban is 1 1/4 hosszal végez mögötte, de április elején már nyakhosszal veri. Húsz futásából 15-ször dobogós, ám ő is most versenyez elsőször Európában.


17
 
  SWISS DIVA
Tréner: David Elsworth / Lovas: Iortiz Mendizabal
Vitt súly: 57,5 kg / 5 éves / startbox: 1

18 versenyéből hatot nyer és még nyolcszor dobogós. Idén még nem futott, tavaly utoljára a párizsi Prix de l’Abbaye-ban indul, ahol 13. a 21 indulóból, ám előtte nyer egy-egy Group III-ast Longchampban és Deauville-ben. Az ascoti pálya neki is új terep.


18
 
  STONE OF FOLCA
Tréner: John Best / Lovas: Luke Morris
Vitt súly: 56,5 kg / 3 éves / startbox: 9

A tavalyi Royal Ascoton két nap különbséggel két negyedik helyet szerez egy Listed és egy Group II-es versenyben, majd második egy goodwoodi Group III-ason. Idén áprilisban fél hosszal nyer egy alacsonyabb osztályú kancaversenyt, majd a Temple Stakesben fél hosszal Overdose mögött kilencedik. Mivel a versenyben szinte végig mögötte futott, lehetséges, hogy pont ő lépte le Overdose patkóját, bár a felvételeken ez nem látszik.


19
 
  HOLIDAY FOR KITTEN
Tréner: Wesley A. Ward (USA) / Lovas: J. Rosario
Vitt súly: 55,0 kg / 3 éves / startbox: 17

Szintén amerikai vendég, eddigi hét futásából hármat nyer és még háromszor dobogós. Tavaly csak 1400-1800 méteren indult, idén viszont visszavették, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen ezren és 1200-on is megnyerte futamait.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu