Orbán: Visszaadjuk, amit elvettek

Szerző: shLétrehozva: 2010. január 5. 13:51
Orbán Viktor ígéri, a várhatóan általa vezetett következő kormány stratégiai ágazatként kezeli majd a sportot, amelyre a bruttó hazai össztermék (GDP) egy százalékát fordítaná, fokozatosan emelve a jelenlegi 0,2 százalékról, és amely visszakapja a 2010-es költségvetés által megvont egymilliárd forintot – közölte a Fidesz elnöke azt követően, hogy egyeztetett a MOB-bal.


 


A 2010-es év kedvezőtlenül érinti a sportköltségvetést, amelytől a Formula-1 megemelkedett jogdíja miatt egymilliárd forintot készül megvonni a Bajnai-kormány.

Orbán Viktor a MOB elnökével, Schmitt Pállal és a szakszövetségek képviselőivel folytatott egyeztetés után megígérte, a tavaszi választások után ez az összeg ismét rendelkezésre áll a 2012-es londoni olimpiára való felkészüléshez, de a reformok sora ezzel még nem ér véget. Emellett igyekeznek megteremteni az ideális olimpiai felkészüléshez és a mindennapos sportoláshoz elengedhetetlen feltételeket.

A Fidesz elnöke kijelentette, a jelenlegi 0,2 helyett a GDP európai uniós átlagnak megfelelő egy százalékát kellene sportra fordítani az évek előrehaladtával, fokozatosan emelkedő jelleggel, és a sportot „stratégiai ágazatként” kezeli majd a tavasszal megalakuló kormány.

Hogy a jövőbeni össztámogatásból melyik sportág milyen mértékben részesül, azt rábízza a Magyar Olimpiai Bizottságra, amely véleménye szerint kifogástalanul látja el a feladatát, és a szakszövetségekkel együttműködve képes áttekinteni és megoldani a jelenleg fennálló problémákat.

Ami a hosszú távú terveket illeti, Orbán Viktor továbbra sem mond le a 2020-as budapesti olimpia lehetőségéről, ám hogy ennek mennyi a realitása, arról korainak tartja az állásfoglalást.

Schmitt Pál MOB-elnök szintén a keddi sajtótájékoztatón elmondta, aggályosnak tartja, hogy a magyar lakosságnak mindössze a 14 százaléka sportol rendszeresen, szemben az európai 30 százalékos átlaggal. 


Varga Zoltán: Ha adunk, valahonnan el kell venni
Varga Zoltán sportért is felelős önkormányzati miniszter szerint, ha Magyarország költségvetésének egy százalékát a sportra fordítaná, akkor más területektől kellene pénzt elvonni. Az MTI-nek hozzátette, hogy ez utólagosan elégedetlenséget szülne, amiért valakinek vállalnia kellene a felelősséget. A miniszter hangsúlyozta: a gazdasági világválság kirobbanása óta a célkitűzés mindvégig az volt, hogy a magyar sport ne legyen annak vesztese. Ennek megfelelően az olimpiai felkészülésre szánt szakmai támogatás 970 millió forintról 1,247 milliárd forintra nőtt.
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu