Olcsó olimpia lesz Oroszországban?

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 17. 20:27
December elején még csak kilátásba helyezték, február közepén viszont már be is jelentették az oroszok: a világválság okozta gazdasági hanyatlás miatt csökkentik a 2014-es szocsi téli olimpiára szánt horribilis költségkeretet. Két és fél hónapja 10-15 százalékos megszorítást rebesgettek, végül az intervallum felső határában állapodtak meg – derült ki Vlagyimir Putyin miniszterelnök és Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes egyeztetése után. Így a 12 milliárd dollárból maradt 9,2.


 

„Tizenöt százalékot faragtunk az olimpiai rendezés büdzséjén” – került nyilvánosságra Dmitrij Kozak nyilatkozata a kormányhivatal hivatalos internetes oldalán a Vlagyimir Putyinnal lebonyolított, költségvetési kérdéseket érintő tárgyalása után. A miniszterelnök-helyettes a határozatot nem indokolta, orosz sajtóértesülések szerint az építési anyagok árcsökkenése állhat a háttérben.

Szocsi városa 2007. július 4-én, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság guatemalai ülésén kapta meg a 2014-es téli játékok rendezési jogát, a koreai Pjongcsangot és az ausztriai Salzburgot megelőzve. 2008-ban az orosz kormány 12 milliárd dolláros keretet állapított meg, melynek jelentős részét az új létesítmények kivitelezésére, és a meglévők felújítására szánták.

Ebből az összegből 9,2 milliárdot állt volna a kabinet, a fennmaradó részt az üzleti szektorból várta. A keddi bejelentés értelmében a támogatást 7,5 milliárdra csökkentette. Dmitrij Kozak a rendezés színvonaláért aggódóknak azt üzeni, a csökkentett változatból is valamennyi beruházásra jut pénz.

Szocsi közkedvelt üdülőváros a Fekete-tenger partján, a Kaukázus mentén. Határai a Mamajka folyó és a Kudepszta folyó. Hosszúsága mintegy 147 km, ezzel a világ második leghosszabb városa Honolulu után. 1961-ben egyesítették a környező településekkel, így létrejött az úgynevezett Nagy Szocsi. Közigazgatásilag hozzácsatolták Lazarevka, Maceszta, Hoszta és Adler településeket.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu